Persoanele care trăiesc în mediul rural au un risc crescut de a dezvolta cancer de piele
Stilul de viaţă al persoanelor care trăiesc în mediul rural îi predispune la apariţia cancerului de piele, după cum arată studiile recente. Dar, din fericire, acesta este unul dintre puţinele tipuri de cancer „la vedere”.
În timp ce specialiştii din întreaga lume avertizează că incidenţa cancerului de piele ar putea creşte cu aproape 50% până în anul 2040, un studiu recent arată că persoanele care locuiesc la ţară au un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer, din cauza expunerii neprotejate la soare. Cercetătorii au descoperit că adulţii şi copiii din mediul rural au primit doze semnificativ mai mari de UV la mijlocul zilei. În plus, spre deosebire de locuitorii din mediul urban, adulţii din mediul rural nu caută umbra la orele prânzului, folosesc mai rar cremă de protecţie solară, iar cei mai mulţi dintre ei au locuri de muncă în aer liber şi suferă mai multe arsuri solare de-a lungul vieţii.
Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog ( preşedintele Fundaţiei pentru Sănătatea Pielii şi director al Programului de microchirurgie Mohs acreditat de Societatea Americană de Chirurgie Dermatologică în România) atrage atenţia că situaţia nu este diferită nici în România. „Din păcate, vedem tot mai des, în cabinet, efectele pe care le poate avea asupra pielii expunerea necontrolată la razele soarelui. Anul trecut, Fundaţia pentru Sănătatea Pielii a participat la cinci caravane medicale, în cinci sate din judeţul Prahova, pentru a oferi consultaţii persoanelor din comunităţile defavorizate. Din cei 150 de pacienţi care au beneficiat de consultaţii, am identificat patru cancere de piele, pe care pacienţii nu ar fi avut altfel şansa să le descopere, din cauza lipsei de informare şi a accesului greoi la servicii medicale. Doi dintre aceştia au beneficiat de operaţii pro bono prin tehnica de chirurgie Mohs, tehnică, cu un risc minim de recidivă, prin care se evită excizii mari, care ar lăsa cicatrici importante”, a precizat dr. Leventer.
Medicul recomandă ca fiecare persoană să fie atentă la semnele care apar pe piele, iar orice bubiţă ce nu se vindecă sau îşi modifică forma sau culoarea, să fie verificată la un control dermatologic. „Spre deosebire de alte tipuri de cancer, cancerul de piele chiar poate fi văzut. Avem şanse mari să îl diagnosticăm în stadiu incipient, fără a fi nevoie de investigaţii complicate. Pentru acest lucru este însă important să fim atenţi la cei dragi, dacă mergem la părinţi sau la bunici la ţară, să le privim cu atenţie chipul, braţele care ne îmbrăţişează sau mâinile cu care ne pregătesc mâncarea preferată”, a mai adăugat medicul dermatolog.
Bazele Leventer Medical Group au fost puse în 2012, prin înfiinţarea Dr. Leventer Centre, pornind de la cei 20 de ani de experienţă a dr. Mihaela Leventer, 10 ani de existenţă şi funcţionare a firmei Dermastyle. Cu peste 50.000 de biopsii realizate în clinică şi 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) în microchirurgia Mohs în Europa Centrală şi de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program). În 2016 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru Sănătatea Pielii, cu scopul de a produce o schimbare în modul în care pacienţii şi medicii deopotrivă, se raportează la problemele dermatologice, pornind de la autoexaminarea corectă a pielii, până la informarea pacienţilor şi pregătirea medicilor în oferirea celei mai bune soluţii terapeutice, în special pentru carcinomul cutanat, cea mai răspândită formă de cancer de piele. Planurile Leventer Medical Group includ, până în 2024, consolidarea şi dezvoltarea ambulatoriului de dermato-venerologie, deschiderea spitalului de chirurgie oncologică în sfera ţesuturilor moi, prezenţa regională naţională şi extinderea unor parteneriate internaţionale în ţările din regiune.
Marius BĂDRĂGAN