Pericol de inundaţii pe râul Ialomiţa

Ploile abundente au afectat şi judeţul Ialomiţa, care a intrat de duminică, 20 iunie (ora 12.00) până luni, 21 iunie (ora 16.00) în cod portocaliu de inundaţii pe râul Ialomiţa.

Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, la potenţialele efecte generate de fenomenele hidrologice periculoase, pompierii din cadrul ISU Ialomiţa sunt pregătiţi să asigure, în cel mai scurt timp, intervenţiile pentru limitarea efectelor produse de situaţiile de urgenţă, forţele de intervenţie fiind suplimentate la nevoie.

Astfel, sâmbătă, 19 iunie a.c., în municipiul Slobozia, salvatorii din cadrul Gărzii de intervenţie Slobozia au acţionat cu o motopompă pentru evacuare apei dintr-o curte.

Duminică, 20 iunie, din cauza precipitaţiilor abundente, s-au înregistrat efecte în 3 localităţi: în municipiul Feteşti (unde  SVSU Feteşti a acţionat pentru evacuarea apei de pe străzi); în comuna Borăneşti (trei salvatori au acţionat cu o motopompă pentru evacuarea apei din trei gospodării şi o casă); în comuna Bărbuleşti ( 3 salvatori şi SVSU au acţionat cu două motopompe pentru evacuarea apei dintr-o gospodărie). „Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, ISU Ialomiţa a înştiinţat comitetele locale pentru situaţii de urgenţă şi instituţiile cu rol în gestionarea fenomenelor hidrologice periculoase, în vederea luării măsurilor ce se impun în această perioadă. Totodată, au fost pregătite pentru intervenţie autospecialele şi motopompele de mare capacitate destinate evacuării apei din gospodăriile inundate”, a precizat sublocotenentul Ani Cercel, purtătorul de cuvânt al ISU Ialomiţa.

Ţinând cont că ploile nu ne vor lăsa prea repede în pace, pompierii militari ţin să reamintească populaţiei principalele măsuri ce trebuie respectate pentru prevenirea şi limitarea efectelor inundaţiilor. Acolo unde este cazul, fireşte.

Anume, construiţi bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă în caz de inundaţie; curăţaţi şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale; nu aruncaţi la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare. Pe timpul producerii inundaţiei, respectaţi recomandările transmise la radio sau televizor de către autorităţi. Dacă este necesară evacuarea, deplasaţi-vă imediat spre o zonă înaltă din apropiere, precizată de autorităţi. Dacă aţi fost surprins de viitură, urcaţi către părţile superioare ale locuinţei sau pe acoperiş, până la sosirea echipelor de salvare. În cazul când consideraţi că mai aveţi timp, mutaţi obiectele importante la etaje superioare. Nu în ultimul rând, decuplaţi întrerupătorul general de energie electrică, deconectaţi aparatele electrice; întrerupeţi instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze. Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă; încuiaţi uşile casei şi protejaţi ferestrele pentru a nu fi sparte de vânturi puternice, de curenţii de apă sau de obiectele duse de curenţii de apă; evacuaţi animalele şi bunurile de valoare în locuri de refugiu, dinainte stabilite.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă: puteţi să vă pierdeţi echilibrul deplasându-vă prin curenţii de apă de circa 15 centimetri înălţime; nu vă deplasaţi cu autoturismul în zona inundată: în caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului. La înălţimea de circa 40 centimetri apă, vehiculul pluteşte. La înălţimea de 60 centimetri, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă sau alte date utile despre manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase pot fi obţinute prin accesarea portalului fiipregatit.ro (https://fiipregatit.ro/ghid/furtuna/) sau prin intermediul aplicaţiei DSU, care poate fi descărcată gratuit din Google Play Store şi Appstore.

Ramona BUTNARIU

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )