Performanţele scrimerilor ialomiţeni în competiţiile interne şi externe

Lucrurile încep să revină încet, încet la normal, în toate sectoarele de activitate, după ce pandemia de Coronavirus s-a mai atenuat. Scrimerii ialomițeni și-au reluat și ei activitate, participând anul acesta la competiții, atât pe plan intern, cât și extern. Iar rezultatele nu s-au lăsat așteptate.

Astfel, pe 12 martie, au participat la Cupa Mondială de Sabie Individual Masculin de la Budapesta, când Federația Internațională de Scrimă a dat restart competiții de calificare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo 2020. România a fost reprezentată de o delegație compusă din patru fete, opt băieți, doi antrenori și trei arbitri.

Prof. Marin Cruțu, directorul executiv al Direcției Județene de Tineret și Sport (DJTS) Ialomița subliniată că aceasta a fost competiția care a reinaugurat calendarul competițional după pandemie și unde s-a prefigurat forma foarte bună a lui Iulian Teodosiu, prin rezultatul obținut la această cupă mondială, respectiv intrarea în finală. Lucrul acesta s-a concretizat mai târziu la Madrid cu o spectaculoasă calificare ce a bucurat foarte mult iubitorii de scrimă din România. Deci, a fost o competiție la care au participat majoritatea școlilor de sabie de pe mapamond și unde toți sportivii români (cei care au plecat la cluburile bucureștene și cei aflați încă în pregătirea CSM Unirea – George Dragomir și Răzvan Stănescu) au avut o evoluție foarte bună. A fost un început de calendar internațional de bun augur pentru sportivii români.

Pe 12 mai a avut loc Campionatul Național de Tineret, unde George Dragomir a câștigat titlul național la sabie. Sportivul de la CSM Unirea Slobozia a disputat finala împotriva colegului său de club Răzvan Stănescu, care s-a ales cu argintul. „A fost un concurs super reușit pentru sportivii noștri. Evoluția lor din grupe a fost atât de bună precum nu s-au întâlnit mai devreme de finală. Că de asta mă temeam eu, să nu se întâlnească – așa cum s-a întâmplat în ultimii cinci ani – în semifinală și unul dintre ei să iasă. Titlurile la tineret și juniori în ultimii trei-patru ani cam au fost dominate de cei doi sportivi ai noștri. Chiar am fost surprins. Mai ales că a fost și perioada pandemică. Au fost foarte puțin acasă, în pregătire, mai mult cu lotul și în cantonamente internaționale la Budapesta, Germania. M-a surprins forma lor de moment. Amândoi s-au ridicat la un nivel foarte sus ”, a precizat Radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii„ Subiectul Zilei ”, prof. Marin Cruțu.

Pe 26 mai, Campionatul Național de Scrimă Speranțe, Cristian Marian Gavrilă de la CSS Slobozia a ieșit finalist. Rezultatul a fost unul anticipat de către prof. Cruțu, ținând cont de faptul că Marian Cristian Gavrilă este un copil cu mare talent, serios, care provine tot din pepiniera Săveni. „E un stângaci cu o calitate motrică fenomenală, cum îmi place mie să zic, că a mai apărut un George Dragomir care vine din urmă. Să sperăm că vom ajunge acolo unde ne-am propus, dovadă că după acest rezultat, el fiind în finala de opt, pe locul șapte – dar cel mai mic ca vârstă, pentru că a participat la o categorie cu un an mai mare – eu zic că are mari șanse în viitor să crească și să obțină rezultate notabile. Eu am fost profesor cu ani în urmă la Săveni și sunt încântate de calități copiilor privind jocurile sportive… Cred eu că muncim bine. Apoi, probabil, contribuie și calitatea mea de antrenor de la ști să-i determină să placă ceea ce facem. Eu le spuneam mereu că scrima e frumoasă, dar trebuie să știi s-o guști, că dacă nu face de calitate s-ar putea să nu-ți placă … Am încercat să mergem și în competiții ca să poată să vadă și diferența, stiluri de luptă, inclusiv din țările vecine. Mă refer la cei mai micuți… Pe 19 iunie am organizat Cupa Tinerelor Speranțe la Slobozia, un concurs de la sală la care au participat sportivi din Constanța și Victoria Cumpăna. A fost ca un fel de test de pregătire înaintea Campionatelor Naționale. Zic eu că a fost de bun augur, căci am promovat mulți dintre cei mai mititei. Avem o grupă de copii de 8-9 ani cu care lucrez, împreună cu domnul Pușcașu. Căci an de trebuie să faci o selecție. Selecția este permanentă în sport de performanță pentru a nu se crea goluri la anumite categorii de vârstă. Au fost și vreo zece debutanți, foarte interesant concursul, distractiv și pentru ei și părinți. Deci, una peste alta, a fost un concurs de pregătire foarte util, prin care am putut să nu facem și o evalua înaintea campionatelor naționale, să vedem cum stăm. Copiii sunt pregătiți, chiar dacă vin după o perioadă de pandemie. Pregătirea a fost ba online, ba fizic. Noi am mai făcut când ne-am permis în aer liber măcar pregătirea fizică. Bine că și lipsa concursurilor spune cuvântul, dar vom vedea. Oricum, eu am multă răbdare și înțelegere pentru cei mici. Ei trebuie să parcurgă niște pași până să ajungă la rezultate. Dar dacă e să vorbim de performanțe, vorbim de la cadeți în sus. Acolo trebuie să ajungi.

O altă competiție a avut loc pe 25-26 iunie – Cupa Burgas, în Bulgaria. Concursul a fost dedicat sabiei pentru categoria de vârstă sub 12 și 14, atât la feminin, cât și la masculin. „Este pentru prima dată când reușim să câștigăm o ediție la sub 14 la băieți, prin Cristian Gavrilă. Este un copil de mare viitor. Chiar marele sabrer Tiberiu Dolniceanu, în prezent antrenor la Dinamo, îmi spunea după turul preliminar că va câștiga liniștit. Eu nu eram chiar atât de convins că va câștiga pentru că mai sunt și sincope în timpul competiției. Adică poți să ai un asalt mai puțin inspirat, poți să ai ghinionul unor tuși care pică la tine sau decizii de arbitraj ce nu te avantajează și poți pierde. Dar, din fericire, nu sa întâmplat așa… Nu numai că a câștigat, dar a demonstrat un nivel și o scrimă foarte frumoasă. A făcut și spectacol. La nivelul de 14 ani să vezi o scrimă de nivel tehnic ridicat, cu acțiuni clare, în viteză… Cum am zis, are o motricitate foarte bună, se poate bate și cu cei de 17-18 ani fără nicio problemă. Au fost din România vreo 13 concurenți de la Iași, Dinamo, CSTA, de la patru-cinci cluburi. În general, Dinamo și Iași sunt o forță în sabie, dar Cristian Gavrilă și nivelul național cam domină categoria. Este unul dintre cei mai buni, dacă nu cel mai bun. Vom vedea anul, când va fi ultimul an la categoria Speranțe. A mai fost un club cu vreo 6 sportivi din Belgia, destui de buni, dar și bulgarii care au și ei copiii lor. Au și ei cluburi la Varna, Plovdiv, Burgas, Sofia, Ruse. Cel mai greu asalt l-a avut în semifinală cu numărul unu pe tablou. El a fost patru patru în urma grupelor. N-a pierdut nimic, a câștigat tot, respectiv 6 victorii în grupă. Dar în urma tușaverajului – tușe date, primite – s-a dus pe locul patru și a trebuit în semifinală să tragă cu numărul unu. Acolo am avut emoții, că era foarte bun și bulgarul Simeon Dalekov. L-a învins cu 15-10… Cristian Gavrilă și unul dintre copiii de la care am mari așteptări, așa cum am avut de la Stănescu și s-a confirmat. De George Dragomir, nici nu mai zic. Eu chiar îl văd pe Cristian Gavrilă în doi ani de zile în lotul de juniori. Și nu spun numai eu, o mai spun și cei de pe margine care-l văd ”, a mai adăugat șeful DJTS Ialomița. Așa cum am avut de la Stănescu și s-a confirmat. De George Dragomir, nici nu mai zic. 

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )