Perdelele forestiere, un subiect de interes enorm pentru judeţul Ialomiţa

Useriştii slobozeni au organizat, la sfârşitul săptămânii trecute, primul eveniment, de după alegerea noii structuri de conducere, din cadrul campaniei USR Înapoi în stradă. Aceştia i-au chestionat pe cetăţeni pentru a afla pulsul situaţiei politice şi administrative actuale din oraşul reşedinţă de judeţ. Tot, în cadrul evenimentului, a mai avut loc o dezbatere pe tema perdelelor forestiere şi o conferinţă de presă, organizate în Sala Amfiteatru a Centrului Cultural „Ionel Perlea” din municipiul Slobozia.

La evenimentul de sâmbătă, 5 noiembrie 2022, au participat: Octavian Săvoiu (preşedintele USR Ialomiţa); Alexandru Horhocea (preşedintele USR Slobozia); Alin Apostol (deputat USR, membru al Comisiei de Administraţie) şi Diana-Anda Buzoianu (deputat USR, vicepreşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic). La dezbatere au fost prezenţi agricultori, silvicultori şi ONG-uri din judeţ, care au aflat de la deputatul Diana Buzoianu ultimele noutăţi referitoare la oportunitatea perdelelor forestiere şi obstacolele ce se pot ivi în implementare.
Înainte de dezbaterea propriu zisă, liderul USR Slobozia, Alexandru Horhocea a punctar şi el importanţa perdelelor forestiere pentru judeţul Ialomiţa. „Lansăm o nouă propunere asupra importanţei perdelelor forestiere în zona Bărăganului de care vorbim de peste 20 de ani. Eu de exemplu, în 2009 mi-am făcut teza de disertaţie strict pe importanţa acestor perdele în zona noastră, lucru care nu s-a schimbat de atunci. Dar acum şi cu PNRR avem fonduri destinate strict pe împăduriri şi perdele forestiere. Sperăm să dăm drumul la valul acesta pe care trebuie neapărat să-l implementăm, să înţeleagă fermierii, Direcţiile Agricole, administraţiile publice locale că e musai necesar într-un câmp de acesta care arată ca un deşert mâine – poimâine, să avem şi păduri”, a subliniat Alexandru Horhocea, invitând-o apoi, pe Diana Buzoianu să expună mai pe larg această importantă şi spinoasă problemă.
Deputata Buzoianu a scos în evidenţă că statul român a avut astfel de bariere împotriva fenomenului de secetă, dar, din păcate, pădurile s-au tăiat. Iar acum, nu doar românii, ci toţi europenii suportă consecinţele. „Suntem astăzi aici să vorbim despre un subiect de interes enorm pentru judeţul Ialomiţa, perdelele forestiere. Sau mai bine spus, lipsa lor, că dacă ne uităm avem un procent infim de perdele forestiere implementate în ţară. Asta, în contextul în care, în luna august a acestui an, Direcţia Judeţeană de Agricultură Ialomiţa a informat foarte clar că peste 1.500 de hectare de porumb, grâu, rapiţă au fost efectiv distruse de secetă. Vorbim de faptul că experţii Comisiei Europene, anul acesta, au anunţat clar că Europa s-a confruntat cu unul dintre cei mai secetoşi ani, din ultimii 500 ani, la nivelul continentului. Deci, iată că avem schimbările climatice care deja ne afectează şi nu mai sunt un concept abstract. Vedem efectele în viaţa de zi cu zi. Dar bine că, pentru agricultori nu este nevoie să vină nişte experţi de la nivel naţional sau european să le spună lucrurile acestea. Ei văd cu ochii lor, în fiecare zi, ce se întâmplă cu munca lor de un an sau luni de zile. Văd cum culturile pot fi distruse doar în câteva zile de secetă. O soluţie ce ar putea să fie implementată, de care toţi agricultorii cu experienţă ştiu, sunt perdelele forestiere. Noi ca Românie, ca stat, am avut aceste perdele forestiere, dar le-am distrus pe toate. Nu am fost foarte înţelepţi şi le-am tăiat, iar acum trebuie să le construim. Avem în momentul de faţă, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă 730 milioane euro, prevăzuţi numai pentru campanii de împădurire. O parte importantă din aceşti bani ar putea să fie folosiţi pentru împădurirea şi crearea de perdele forestiere. Avem deja subvenţii care ar putea să ajungă la agricultori, în valoare de 456 euro pe hectar de pădure împădurit, pentru următorii 20 de ani de acum încolo. Banii aceştia nu ajung în momentul de faţă la agricultori, deci este o resursă irosită”, a atras atenţia Diana Buzoianu

„Actuala guvernare PSD-PNL-UDMR stă pe un munte de bani europeni”

Deputatul USR s-a referit, totodată, la obstacolele pe care agricultorii le întâmpină în implementarea unor astfel de proiecte. Anume birocraţia de a face rost de ajutoarele de la stat, lipsa cadastrării, faptul că terenurile agricole sunt împărţite foarte fragmentat (uneori cu sute de proprietari). Dar, în opinia sa, aceste obstacole pot fi depăşite. „Actuala guvernare PSD-PNL-UDMR stă pe un munte de bani europeni, ce ar putea fi folosiţi, dar nu sunt accesaţi, în momentul de faţă, ca să avem aceste perdele forestiere. Am discutat cu cetăţenii din Slobozia, să vedem care sunt problemele cu care se confruntă. Şi, sunt aceleaşi probleme pe care le găsim de fiecare dată în toată ţara, pentru că – USR te ascultă – este o campanie desfăşurată la nivel naţional. Se plâng de creşterea preţurilor, de faptul că nu mai pot face faţă la cheltuielile de zi cu zi, cu banii pe care îi au. Deşi poate că pare nelegată această problemă, într-un judeţ preponderent agricol, unde mii de agricultori s-au trezit de pe o zi pe alta cu recoltele distruse, ideea că munca ta de un an de zile poate să fie distrusă şi statul să se uite la tine fără să facă nimic – arată de fapt lipsa de respect a statului faţă de munca agricultorilor. Pentru că avem soluţii şi măsurile necesare să putem să salvăm această muncă. USR asta a promovat. Eu, în calitate de vicepreşedinte al Comisiei de Mediu, voi promova masiv campania de împădurire, inclusiv implementarea acestor perdele forestiere. Am depus inclusiv proiecte pe partea de păduri seculare, protejarea lor. Vom avea şi pentru pădurile peri urbane proiecte pentru protejarea lor. Sigur că, toate aceste probleme de mediu, la final, se regăsesc într-o viaţă mai sănătoasă pentru noi, toţi, dacă sunt adresate corect. Şi în faptul că munca noastră nu este distrusă, de pe o zi, pe alta”, a punctat Diana Buzoianu.
Una peste alta, la iniţiativa cu perdelele forestiere, ar trebui luate în calcul două obiecţii. Anume că, prin crearea acestor perdele forestiere, va trebui scoasă din circuitul agricol o suprafaţă de teren, cea pe care se plantează efectiv copacii. Apoi, perdelele forestiere pot deveni locuri de creştere de animale, insecte, dăunătoare culturilor agricole. Este o realitate dar, beneficiile, pe care perdelele forestiere le aduc, sunt mult mai mari. Însă, problema principală rămâne totuşi a finanţării. „Suprafeţele nu vor fi scoase din folosinţa agricolă. La perdelele care vor fi create prin PNRR – vor avea teoretic, noi aşa am trecut – ar trebui să fie creată această categorie mixtă, agrosilvică. Se vor putea primi în continuare subvenţii pe ele. De fapt, asta este o grijă mare a agricultorilor, dacă scot din terenurile agricole aceste suprafeţe, să nu piardă subvenţiile. Noi ne-am asigurat că vor primi în continuare aceste subvenţii, chiar dacă vor planta pe ele perdele forestiere. Dar, va trebui să reglementăm, să creăm aceste terenuri agrosilvice în legislaţie, ca de acum încolo să fie aplicată mai departe”, a mai adăugat Diana Buzoianu, deputat USR.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )