„Pentru o Dunăre cu malurile curate”

Asociaţia MaiMultVerde organizează în data de 16 iunie 2023 un eveniment de presă care va avea loc pe Ecoruta Dunăreană, primul segment de traseu ecoturistic de natură şi agrement. Acţiunea are loc, în parteneriat cu comunităţile locale din oraşul Giurgiu, comunele Slobozia, Oinacu, Gostinu şi Prundu, intervalul orar 7.30-15.00. Participanţii vor explora, împreună cu voluntarii asociaţiei, o parte din acest traseu pentru a atrage atenţia asupra potenţialului natural şi cultural al zonei, dar şi provocărilor cu care se confruntă, în special legate de deşeurile abandonate. „Vom porni împreună din Bucureşti şi vom explora traseul pe apă şi pe uscat, în zona oraşului Giurgiu şi comuna Oinacu. Vom merge pe jos, cu caiace sau cu biciclete, la alegere. Ne vom opri apoi la un ponton plutitor din satul Comasca, comuna Oinacu, pentru concluzii şi o masă tradiţional pescărească”, precizează reprezentanţii Asociaţiei MaiMultVerde, specificând că evenimentul are loc în cadrul proiectului
„Pentru o Dunăre cu malurile curate”, derulat de asociaţie, în parteneriat cu Asociaţia Terra Mileniul III, cu sprijinul Lidl România şi fonduri Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2022. În ciuda potenţialului ecoturistic al segmentului Insula Slobozia – Giurgiu – Gostinu – Insula Lungu din vecinătatea oraşului, malul Dunării arată ca un depozit de deşeuri necontrolat, iar giurgiuvenii duc o lipsa acută de spaţii verzi si zone de natură şi agrement. Primăria oraşului Giurgiu şi cea a Comunei Gostinu nu au dreptul să intervină asupra apei, a plajelor şi a întregului areal de pădure deoarece se află în administrarea altor instituţii: Apele Române, Romsilva, Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate. Astfel, operatorul de salubritate colectează deşeurile doar de pe spaţiul rezidenţial al UAT-urilor, neavând obligaţia să cureţe şi restul. Plaja şi pădurea de pe mal nu pot fi amenajate fără autorizaţiile instituţiilor menţionate. Deşi primăriile trebuie sa fie actorii principali în gestionarea deşeurilor, autoritatea şi resursele financiare sunt limitate, ele neputând să livreze un sistem integrat, funcţional şi sustenabil de management al deşeurilor. Prin cooptarea mai multor organizaţii non-profit, grupuri de iniţiativă active în sfera protecţiei mediului, a educaţiei şi a recreerii sănătoase şi implicarea cetăţenilor din comunitate într-o campanie de advocacy la nivel local şi central, proiectul „Pentru o Dunăre cu malurile curate” îşi propune recuperarea acestui segment de mal de la starea actuală de depozite de deşeuri la zonă recreativă, turistică, de natură şi agrement.
Scopul principal al proiectului îl constituie responsabilizarea autorităţilor locale prin activarea şi implicarea civică a cetăţenilor din oraşul Giurgiu şi zonele limitrofe în acţiuni de advocacy, în vederea îmbunătăţirii serviciilor publice de salubrizare pe malurile Dunării. De asemenea, se doreşte crearea unui model de bune practici de valorificare durabilă a segmentului Insula Slobozia – Giurgiu – Gostinu – Insula Lungu aflat pe malul Dunării (Riviera Dunăreană).
Beneficiarii direcţi sunt 1.320 de cetăţeni din mediul urban şi rural, implicaţi în acţiuni de voluntariat pentru mediu, în evenimente publice de conştientizare şi în campania de advocacy la nivel local; 120 de tineri din mediul urban şi rural care beneficiază de educaţie pentru mediu în urma proiecţiilor tematice în şcoli; 195 de cetăţeni din mediul urban şi rural care beneficiază de educaţie pentru mediu în urma atelierelor de instruire, a proiecţiilor tematice din spaţii publice şi a participării la tabăra educativă; 10 autorităţi locale informate şi implicate în procesul de consultări pentru realizarea modelului de valorificare durabilă a zonei şi, ulterior, implicate în campania de advocacy la nivel local. Beneficiari indirecţi sunt 61.353 cetăţeni din mediul urban (oraşul Giurgiu); 2.032 cetăţeni din mediul rural (comuna Gostinu) care beneficiază în viitor de potenţialul educativ, de recreere şi agrement al zonei; operatorii de ecoturism şi turiştii români şi străini.

Activităţile proiectului

Timp de 14 luni, vor fi organizate acţiuni de voluntariat pentru mediu, tabere ecologice, proiecţii tematice în şcoli şi o campanie de advocacy la nivel local. Echipa de proiect îşi propune să mobilizeze comunităţile locale printr-o campanie de informare, educare şi participare la luarea deciziilor publice, dar şi promovarea modelului de bune practici de valorificare durabilă a segmentului vizat pe agenda autorităţilor locale şi centrale responsabile de administrarea sa.
În acest scop, va fi realizată o cercetare preliminară la nivel local, cu scopul de a identifica şi analiza stakholderilor locali, precum şi atitudinea acestora şi a cetăţenilor din comunităţile vizate faţă de ideea proiectului, de poluarea cu deşeuri a malurilor Dunării. Rezultatele cercetării vor duce la identificarea şi analizarea problemelor vizavi de tematica abordată şi stau la baza elaborării setului de recomandări pentru valorificarea durabilă a zonei şi a strategiei de advocacy.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )