„Pentru fiecare activitate în învăţământ trebuie nişte norme şi dacă o facem aşa pe repede înainte, cum se spune, s-ar putea să greşim cumva”

Un memoriu semnat de circa 4.100 de persoane a fost depus la registratura Ministerului Educaţiei la sfârşitul lunii septembrie, conform informaţiilor transmise Edupedu.ro de către autorii acestuia. Petiţia era adresată ministrului Ligia Deca şi solicita, printre altele, asigurarea nediscriminatorie şi echitabilă de burse de merit şi de excelenţă şi pentru elevii din învăţământul primar, aceştia fiind excluşi de la acordarea acestor beneficii prin metodologia de aplicare a Legii 198/2023. Memoriul atrăgea atenţia asupra faptului că elevii de la nivelul primar pot beneficia doar de burse sociale, excluzând astfel posibilitatea lor de a primi burse de excelenţă olimpică sau burse de merit.
Deputatul PNL Ialomiţa, Luminiţa Barcari spune că măsura luată este justificată căci elevii din învăţământul primar sunt notaţi cu calificative. „Nu avem note, pe ce criterii se pot acorda, dacă aceşti elevi primesc calificative. Despre asta era vorba când au fost excluşi de la bursele de merit. Dar, trebuie să ne gândim şi să fim corecţi. Înainte nici măcar nu se acordau aceste burse de merit în multe localităţi. Asta, fiindcă depindea de autoritatea publică locală, de Consiliul Local şi dacă ei nu aveau bani din acea sursă indicată de lege, nu le acordau. În 2019, în cadrul Ministerului, am strâns informaţii din toată ţara şi am văzut că mai mult de 70% dintre şcoli nu primeau burse de merit. Şi, atunci, am hotărât ca bursele să fie date de la bugetul de stat. Eu zic că nivelul la care s-a ajuns – cu bursa de merit la 450 lei, bursa tehnologică, bursa socială – 300 lei, bursa olimpică, în cuantum mai mare – reprezintă o realizare extraordinar de bună. Nu am putut să-i prindem pe cei mici, fiindcă ei primesc calificative şi jumătate de clasă are «FB». Atunci, cui dai bursă de merit? E mai complicat la cei mici”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul Emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari. Legat de faptul că elevii pot lua bursă de merit şi cu medii de 5 sau 6 dacă sunt în primii 30% din clasă, parlamentarul nu este împotriva acestui fapt. Căci, mai era şi reversul medaliei că într-un liceu tehnologic sau şcoală profesională dacă toţi aveau sub media 8, nimeni nu primea bursă de merit. „Noi vrem să încurajăm performanţa, dar nu la media 5. Trebuie să se încadreze totuşi la o anumită performanţă. Însă, eu cred că e o măsură bună, astfel încât cât mai mulţi copii să primească aceşti bani de care chiar au nevoie”, a punctat deputatul Barcari.
O altă problemă, care le face viaţa grea elevilor, vizează transportul. Elevii care învaţă în altă localitate decât cea de domiciliu şi au transport în zonă încă nu beneficiază de transport gratuit, aşa cum prevede noua lege a Educaţiei Deca-Iohannis. Acest beneficiu este doar pe hârtie deocamdată. În cea de-a treia săptămână de şcoală, sistemul prin care elevii primesc gratuitate nu era finalizat. Unităţile de învăţământ trebuiau să trimită către operatorii de transport tabelele nominale cu elevii navetişti, pentru acordarea în timp util a gratuităţii. Guvernul a aprobat normele de aplicare a procedurilor prin care elevii să primească transport gratuit abia cu 2 zile înainte să înceapă şcoala, pe 8 septembrie. Așa că elevii au fost nevoiți să cumpere din bani proprii abonamente sau bilete de călătorie. Abia după ce a început şcoala elevii au primit o cerere unde să precizeze operatorul de transport pe care îl folosesc pentru a ajunge la şcoală. Procedura este însă una birocratică. Consiliile judeţene trimit inspectoratelor şcolare judeţene listele cu operatorii de transport şi rutele pe care aceştia operează. Inspectoratele le-au trimis apoi unităţilor de învăţământ. Elevii completează o cerere unde bifează operatorul de transport pe care îl folosesc, iar apoi şcolile trimit către operatori tabele nominale cu elevii navetişti. „Se menţine vechiul sistem. Dar multe lucruri din noua lege nu au fost puse în practică, pentru că urmează să se facă metodologia. Dacă la începutul lunii septembrie a intrat în vigoare legea este logic că nu putem într-o lună să punem în aplicare tot ce scrie în ea, ci pe măsură ce aceste norme vor fi elaborate şi aprobate prin Ordin de ministru. Dar este bine că s-a menţinut gratuitatea şi, la un moment dat, trebuie să se pună în aplicare, mai ales că vor veni şi alte microbuze electrice, aşa cum s-a spus. Da, nici planuri cadru nu avem, nici programe. Inclusiv evaluarea naţională şi Bacalaureatul se vor aplica după noua lege, mult mai târziu. Toate aceste lucruri sunt prevăzute în dispoziţiile tranzitorii. Pentru fiecare activitate în învăţământ trebuie nişte norme şi dacă o facem aşa pe repede înainte, cum se spune, s-ar putea să greşim cumva. Mai ales că la gratuitatea asta trebuie să luăm în calcul şi ce spun Ministerul de Finanţe, Ministerul Transporturilor. Noi mai luasem o dată o hotărâre ca transportul elevilor să fie gratuit şi s-a blocat undeva. Decât să se blocheze, mai bine să se facă aşa cum trebuie şi să beneficieze, într-adevăr, copiii de gratuitate”, a mai adăugat deputatul ialomiţean.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )