„Pe 8 şi 9 aprilie vom sărbători Ziua Internaţională a Romilor aşa cum nu am mai făcut-o în alte dăţi”

Anual, în data de 8 Aprilie, romii din întreaga Europă îşi sărbătoresc ziua, un prilej numai bun pentru a scoate în evidenţă cultura romani şi a creşte gradul de conştientizare a problemelor cu care se confruntă reprezentanţii acestei etnii. Ziua Internaţională a Romilor a fost declarată oficial în 1990, în Polonia, la cel de-al patrulea Congres Mondial al Uniunii Internaţionale a Romilor (IRU). Asta, pentru a onora prima mare întâlnire internaţională a reprezentanţilor romilor din 7-12 aprilie 1971, în Chelsfield, în apropiere de Londra.
Respectarea drepturilor fundamentale, inclusiv egalitatea de tratament, reprezintă una dintre pietrele de temelii ale Uniunii Europene. Cu toate acestea, comunitatea romă – una dintre cele mai mari minorităţi din UE şi din vecinătatea sa – încă nu beneficiază pe deplin de aceste drepturi. Comunităţile de romi nu numai că se confruntă cu prejudecăţi, discriminare şi marginalizare, dar de foarte multe ori nu au acces nici măcar la servicii de bază, cum ar fi apă curată, salubrizare şi hrană. Ziua Internaţională a Romilor reprezintă, prin urmare, o şansă de a duce mai departe acţiunile pozitive întreprinse până în prezent pentru combaterea discriminării romilor şi asigurarea integrării lor în toate societăţile şi ţările europene. În ultimul timp s-au înregistrat unele rezultate pozitive, în special în domeniul educaţiei, dar mai sunt încă multe de făcut. „Romii trăiesc în Europa de peste 700 de ani. Istoria şi cultura lor constituie o parte indispensabilă a moştenirii europene, care se caracterizează prin diversitate. Membrii comunităţilor de romi merită să fie trataţi în mod egal şi să beneficieze pe deplin de drepturile care le revin în calitate de cetăţeni europeni. Se apropie data de 8 Aprilie, Ziua Internaţională a Romilor. Cu siguranţă împreună cu colegii mei –domnul profesor, Ion Sandu, preotul Nicolae Gangă şi ceilalţi– am decis să facem o acţiune mai altfel decât până acum. Acţiunea a fost discutată şi aprobată la Bucureşti. Pe 8 şi 9 aprilie vom sărbători Ziua Internaţională a Romilor aşa cum nu am mai făcut-o în alte dăţi. Marcarea acestei zile speciale aminteşte de existenţa etniei rome la nivel mondial şi se înscrie într-un efort general pe care-l constatăm după al Doilea Război Mondial de considerare faţă de minoritatea romă, o minoritate care a avut foarte mult de suferit în acei ani. Ştim bine că în cadrul politicii de epurare etnică, de purificare rasială, romii au reprezentat o parte componentă a acestei politici. În sensul că au fost supuşi procesului de exterminare fizică. Nici până în prezent nu se cunoaşte cu exactitate numărul victimelor din urma Holocaustului, care poate fi numit chiar un eveniment uitat…Ca atare, 8 Aprilie este o zi a comemorării”, a precizat la radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Din viaţa romilor”, Leonida Mandache, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro Europa, Filiala Ialomiţa.

Istoria romilor trebuie să fie cunoscută

La rândul lui, prof. Ion Sandu (inspector şcolar în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Ialomiţa) a punctat importanţa acestei zile. Istoria romilor trebuie să fie cunoscută. Orice acţiune menită să promoveze, în societate, realităţile ce ţin de viaţa, istoria şi cultura romilor e binevenită. „Ziua Internaţională a Romilor este un prilej de a evoca, pe de o parte, o istorie tragică. Nu trebuie uitat că romii au fost supuşi, la rândul lor, politicilor de exterminare specifice celui De-al Doilea Război Mondial. În România, acest lucru concretizându-se prin deportarea romilor în Transnistria. Sunt realităţi pe care cei prezenţi le vor cunoaşte. Mai mult decât atât, la iniţiativa preotului prof. dr. Nicolae Gangă, în data de 9 Aprilie, cu sprijinul ierarhiei bisericeşti judeţene, se va realiza o slujbă de pomenire a celor care au fost ucişi pentru simplul motiv că erau altfel decât ceilalţi… Nu trebuie să uităm că, după 1990, au mai trecut mai bine de zece ani şi în România ziua aceasta de 8 aprilie nu era aşa cunoscută. Lucrurile s-au schimbat din momentul în care Partida Romilor a avut o iniţiativă, prin deputatul Nicolae Păun. În 2006, ziua de 8 aprilie a fost declarată Ziua Romilor. A fost o abordare inteligentă tocmai din considerentul de a conecta mişcarea romă din România la una general europeană de cunoaştere a acestei zile şi de raportare la o zi specială pentru toţi romii. După acest eveniment, lucrurile s-au schimbat radical în România. Organizaţia Partida Romilor – la care s-au racordat şi alte ONG-uri ce militează pentru emanciparea membrilor etniei rome – a susţinut această sărbătoare, astfel că astăzi este cunoscută de întreaga lume, întreaga populaţie. Este lăudabil şi efortul pe care Partida Romilor din Ialomiţa îl realizează, mai ales că acum plusvaloarea acesteia este dată şi de calitatea de consilier judeţean a domnului Leonida Mandache. Este un succes deosebit, un pas extraordinar de important în demersul de promovare etnică, ce trebuie să se realizeze şi pe o coordonată politică. Minoritatea romă nu este mică, ci una numeroasă şi de aici intervine nevoia unei reprezentări autentice. Anii trecuţi am fost obişnuiţi în Ialomiţa cu susţinerea unor manifestări culturale interesante. Întotdeauna ziua aceasta a fost marcată în Ialomiţa, din două perspective: pe de o parte, din considerente ce ţin de cunoaştere culturală, istorică, a realităţii specifice vieţii romilor, dar pe de altă parte şi din perspectiva unei exprimări culturale specifice romilor, care este pitorească, gustată, apreciată de toată lumea. Să nu uităm că unii dintre cei mai cunoscuţi reprezentanţi ai culturii muzicale româneşti sunt de etnie romă, unii chiar cu provenienţă ialomiţeană… Una peste alta, astfel de manifestări ne ajută pe noi toţi să ne înţelegem şi să-i înţelegem pe cei din jurul nostru”, a punctat prof. Ion Sandu, co-iniţiatorul acţiunii.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )