Patru din zece părinţi spun despre copiii lor că nu primesc nutrienţii de care au nevoie zilnic

Aproape patru din zece (37%) părinţi, la nivel global, spun despre copiii lor că nu primesc nutrienţii adecvaţi de care au nevoie zilnic, iar 21% afirmă că ai lor copii s-au culcat flămânzi în ultimele 30 de zile. Aşa arată rezultatele unui nou studiu global, realizat la comanda Organizaţiei internaţionale World Vision în 16 ţări, în contextul Zilei Internaţionale a Hranei (16 octombrie). La nivel ţării noastre, 2 din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare, conform ultimului raport Bunăstarea copilului din mediul rural realizat de World Vision România. Totodată, 14% dintre copiii cu vârsta între 15 şi 18 ani mănâncă o pâine sau mai mult pe zi. Acelaşi procent de tineri se duc frecvent sau întotdeauna la culcare nemâncaţi, iar pentru 9% aceasta este o rutină.
Unul dintre cele mai importante proiecte ale Fundaţiei World Vision România pentru asigurarea bunăstării şi echităţii de hrană este Pâine şi Mâine, prin care în prezent peste 1.400 de copii de la sate primesc zilnic o masă caldă la şcoală şi două ore de ajutor pentru teme.

Rezultatele studiului global

Aproape jumătate (46%) dintre adulţi la nivel global spun că şi-au făcut griji să găsească bani pentru a cumpăra alimente în ultimele 30 de zile, procentul acestora fiind în creştere cu 77% în ţările cu venituri mici. Acelaşi studiu arată că, în ultimele 30 de zile, 30% dintre părinţi nu au ştiut de unde va veni următoarea lor masă, iar 21% spun că un copil din gospodăria lor s-a culcat flămând, din cauza lipsei de hrană. Procentul ajunge la 38% în ţările cu venituri mici.
Dintre cei care au fost nevoiţi să pună un copil în pat flămând, principalele cauze invocate sunt: inflaţie şi creşterea costului vieţii (46%); venitul scăzut al gospodăriei (39%); lipsa de demersuri din partea guvernelor pentru a reduce foametea (25%). Malnutriţia este răspândită şi nu se limitează doar la ţările cu venituri mici. „Foametea este o problemă care nu se limitează la o singură ţară sau o anumită regiune a globului. Asigurarea hranei pentru fiecare copil este posibilă, dar cu toate acestea numărul copiilor care flămânzesc este în creştere. Părinţi din toată lumea se confruntă cu aceste greutăţi pentru care nu primesc niciun sprijin”, a declarat Andrew Morley, preşedinte şi
CEO World Vision Internaţional. Acesta atrage atenţia că 37% dintre părinţii din întreaga lume nu le pot asigura copiilor nutrienţii necesari, de care au nevoie zilnic. Problema este resimţită mai puternic în ţările cu venituri mici, cum ar fi Ciad (66%), Malawi (64%) şi Republica Democrată Congo (63%). Pe de altă parte, şi în ţările din Occident mulţi părinţi nu se descurcă să ofere hrana necesară copiilor: Germania (24%), SUA (20%), Australia (19%) şi Canada (18%).

Cetăţenii globali subestimează impactul foamei şi malnutriţiei

Aproape jumătate (45%) dintre copiii sub cinci ani mor din cauza unei nutriţii precare. Cu toate acestea, când adulţilor li se cere să estimeze un procent, 44% dintre ei cred că numărul copiilor decedaţi este de sub 30%. Mai mult, 46% dintre cei întrebaţi nici măcar nu au vrut să ghicească. Asta arată că mulţi părinţi nu conştientizează cât de gravă este această problemă. Majoritatea părinţilor (97%) sunt de acord că e vital ca copiii să mănânce la şcoală, astfel 85% susţin ca guvernele să finanţeze un program alimentar la şcoală. În acelaşi studiu, numai 40% dintre părinţi afirmă că proprii lor copii au primit o masă la şcoală în ultima lună. 75% dintre adulţi consideră că guvernul nu ajută destul familiile vulnerabile din ţara lor. De asemenea, 71% cred că nu se face suficient pentru a combate malnutriţia copiilor, iar 69% au aceeaşi opinie despre criza globală a foamei.
În acest context, în România, World Vision România şi Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România solicită extinderea la nivel naţional a programului de masă caldă în şcoli, prioritizând şcolile cele mai vulnerabile. Consiliul solicită accesul la ore de educaţie nutriţională pentru copii şi părinţi deopotrivă, precum şi programe coerente
pentru reducerea risipei alimentare. Întregul apel poate fi vizionat aici: World Vision România spune DESTUL!
World Vision activează în peste 100 de ţări, ajutând milioane de copii şi adulţi care suferă de malnutriţie, mai ales în situaţii de dezastre naturale, conflicte sau sărăcie extremă. Fundaţia lucrează îndeaproape cu comunităţile locale pentru a ajunge la familiile în nevoie, oferind alimente şi militând, la nivelul guvernelor, pentru o alimentaţie mai echitabilă şi sustenabilă, inclusiv prin intermediul şcolilor. „Efortul nostru global de combatere a foamei este cel mai mare de acest fel, cu investiţii de peste 1 miliard de dolari pentru a sprijini 22 de milioane de persoane în 28 de ţări. Este o acţiune fără precedent pentru orice ONG. Dar, chiar şi aşa, nu este SUFICIENT. Tocmai de aceea, de Ziua Internaţională a Hranei, World Vision a demarat campania Enough. Scopul nostru este să atragem atenţia la nivel global asupra urgenţei de a combate malnutriţia în rândul copiilor şi adulţilor”, a mai adăugat Andrew Morley, preşedinte şi CEO World Vision Internaţional.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )