Partidul Umanist Social Liberal vizează creşterea influenţei politice cu un program de guvernare alternativ şi candidaţi proprii pentru alegerile din 2024
Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) îşi propune să devină un actor mai important pe scena politică, să contribuie mai mult la conturarea unui cadru economic, social şi legislativ adecvat. Practic, PUSL va propune propriul program de guvernare, membrii acestuia fiind încrezători că pot atinge un scor respectabil la alegerile din anul 2024. Mai mult decât atât, PUSL a anunţat deja că va veni cu candidaţi proprii pentru alegerile de anul viitor.
Preşedintelui PUSL Ialomiţa, Ionel Gae i se pare normal ca formaţiunea să vină cu un program de guvernare alternativ la cel pe care îl aplică actuala putere. „Cred că este benefic faptul că mai mulţi specialişti din rândul membrilor de partid sunt cooptaţi în acest comitet care elaborează programul de guvernare pentru 2024. De altfel, PUSL, aşa cum a anunţat şi cu alte ocazii, vrea să candideze pe liste proprii, nu doreşte o alianţă cu niciun partid politic. S-a stabilit acest lucru încă de la Biroul Executiv, care a avut loc la Galaţi. Tocmai de aceea, noi am început să ne consolidăm în teritoriu şi avem deja multe persoane destul de vizibile, ce au competenţele necesare să ne reprezinte în diferite localităţi şi la diverse niveluri de administraţie. Este necesar ca şi în centrul politicii româneşti să avem o formaţiune politică. Eu cred că Partidul Umanist este cel care poate să facă legătura între stânga şi dreapta, să asigure un echilibru din punct de vedere politic, dar şi al competenţelor oamenilor ce vor fi într-un eventual Guvern, Parlament şi aşa mai departe. Cred că trebuie să ne trezim şi să mergem pe meritocraţie, adică pe oameni care într-adevăr sunt pregătiţi într-un anumit domeniu. Trebuie să-i promovăm, să poată să ajungă să hotărască pentru comunităţile noastre”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Ionel Gae, specificând că doar sectorul 4 Bucureşti face excepţie de la candidatura pe cont propriu, fiind semnat un acord politic (între PSD şi PUSL Bucureşti) pentru formarea unei alianţe electorale PSD-PUSL în pregătirea anului electoral viitor. Primul pas este susţinerea primarului Sectorului 4, Daniel Băluţă, în vederea obţinerii unui nou mandat şi participarea celor două partide împreună la alegerile pentru Consiliul Local al Sectorului 4. S-a dovedit că Sectorul 4 este un model de dezvoltare pentru întreaga Capitală şi este nevoie de astfel de primari muncitori şi dedicaţi oamenilor, în toate sectoarele. „Este o excepţie pentru că rezultatele obţinute de Cristian Popescu Piedone acolo – când a fost primar (acum a revenit ca primar al Sectorului 5) – au fost continuate cu brio de actualul primar de la PSD. Competenţa merge înainte şi nu are rost să mai încurcăm lucrurile. Populaţia este foarte mulţumită de actualul primar al sectorului 4. Este clar că rămâne bătută în cuie alianţa, din moment ce s-a semnat un protocol. În rest, Partidul Umanist candidează pe liste proprii”, a subliniat preşedintele Ionel Gae.
„Noi ne bucurăm că vin oameni pregătiţi în rândul umaniştilor şi acest lucru nu poate să ducă decât la un succes preconizat”
Printre altele, PUSL şi-a propus să atragă personalităţi şi să promoveze profesionişti în partid, lucru pe care deja îl face. Bunăoară, Cristian Popescu Piedone a fost ales preşedinte executiv al PUSL. „Domnul Cristian Popescu Piedone este membru al PUSL, a revenit ca primar al Sectorului 5. Cred că merita să fie ales preşedinte executiv al Partidului Umanist, pentru că are destule competenţe. Eu cred că este potrivit pentru a fi o locomotivă a acestui partid. Nu contest calităţile celorlalţi colegi din conducerea centrală. Mă refer la doamna europarlamentar Maria Grapini, doamna preşedinte a Forului colegial Umanist – Graţiela Gavrilescu, care a fost şi ministrul Mediului, domnul avocat Daniel Ionaşcu, o personalitate destul de cunoscută şi mulţi alţi colegi de-ai noştri, ce sunt alături de Cristian Popescu Piedone în construcţia unei echipe umaniste puternice, menite să dea startul la competenţă în toate administraţiile. O altă personalitate este doamna Doina Gradea (ialomiţeancă), fostul preşedinte-director general al TVR, care se află în conducerea Partidului Umanist Sector 2 Bucureşti, şefa Departamentului de Comunicare. Va ocupa funcţia de secretar general adjunct al partidului. Este o femeie care aduce plusvaloare, o persoană cu experienţă. Cred că nu pot fi puse la îndoială competenţele dumneaei. Noi ne bucurăm că vin oameni pregătiţi în rândul umaniştilor şi acest lucru nu poate să ducă decât la un succes preconizat pe care îl aşteptăm în 2024. Un alt nume important, atras în PUSL, este fostul primar al Sectorului 3 Bucureşti, Liviu Negoiţă. Pentru a nu exista confuzii, vreau să menţionez că Liviu Negoiţă nu este aceeaşi persoană cu actualul primar al Sectorului 3, care se numeşte Robert Negoiţă. Este o simplă coincidenţă de nume. Liviu Negoiţă a fost primar al Sectorului 3 şi a demonstrat că are competenţe şi că este un bun gospodar. Pentru noi – care suntem un partid mai mic, în curs de consolidare şi construcţie – este un fapt benefic şi eu îl văd cu reale şanse de a redeveni primar al Sectorului 3. Este, de altfel, preşedinte al Organizaţiei PUSL din Sectorul 3. Eu cred că Liviu Negoiţă are destule atu-uri ca să-l învingă pe actualul primar din Sectorul 3”, a mai adăugat preşedintele PUSL Ialomiţa.
Marius BĂDRĂGAN