Partidul Popular European susţine aderarea completă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen

În cadrul Congresului Partidului Popular European (PPE), ce a avut loc zilele acestea la Bucureşti, a fost adoptat un manifest care susţine aderarea completă a României şi Bulgariei la spaţiul Schengen. Respectivul document prevede că este nevoie de admiterea deplină la spaţiul Schengen pentru cele două ţări, eliminând nu doar controalele aeriene şi maritime, ci şi pe cele la frontierele terestre, cât mai curând posibil.
Documentul a fost adoptat în unanimitate, în condiţiile în care delegaţia austriacă nu a mai votat împotrivă, aşa cum anunţase iniţial. România şi Bulgaria vor intra în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene şi maritime la 31 martie 2024.
PPE propune un proces de regândire a spaţiului Schengen şi transformarea Frontex într-o adevărată Pază Europeană de Coastă, prin triplarea personalului până la 30.000 de angajaţi. Uniunea Europeană trebuie să îşi protejeze cetăţenii, pentru că nu există libertate fără securitate. „Securitatea este una din priorităţile manifestului politic adoptat la Congresul Partidului Popular European organizat la Bucureşti. Războiul din Ucraina este direct legat de securitatea europeană, pentru că ucrainenii, confruntaţi cu războiul declanşat de Rusia, îşi apără independenţa, dar apără şi valorile democratice. Vom continua susţinerea Ucrainei şi vom susţine ţara să devină membră UE şi NATO. De asemenea, PPE sprijină aderarea Republicii Moldova, Georgiei şi ţărilor din Balcanii de Vest la Uniunea Europeană. Războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi ameninţările repetate ale regimului de la Moscova cu arma nucleară ne arată că UE trebuie să ia măsuri defensive. Ne propunem crearea unei Pieţe Unice a Apărării şi alocarea în viitorul Cadru Multifinanciar Anual a unor resurse suficiente pentru dezvoltarea unei industrii de apărare performante. Vrem să înfiinţăm un post de comisar european pentru Securitate şi Apărare, care să coordoneze problemele din domeniu. Obiectivul pe termen lung este să dezvoltăm o Uniune Europeană a apărării cu forţe europene integrate terestre, maritime, aeriene şi cyber.
Abilitatea de a reacţiona la evenimente va determina succesul Uniunii Europene. Solicităm renunţarea la principiul unanimităţii atunci când este vorba de sancţionarea regimurilor totalitare şi de Piaţa Unică pentru Apărare. Solicităm ca Înaltul Reprezentant al UE să fie înlocuit cu un ministru de externe ale UE, care să fie vicepreşedinte al Comisiei Europene”, a precizat europarlamentarul Dan Motreanu, prim vicepreşedintele PNL.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )