„Partidul Naţional Liberal se opune, cu toată puterea, unor creşteri de taxe şi impozite”

Zilele acestea, conducerea Organizaţiei Judeţene PNL Călăraşi a organizat o conferinţă de presă, cu scopul de a prezenta cetăţenilor o serie de subiecte de interes. La conferinţă a participat şi deputatul Emil Florian Dumitru, acestuia revenindu-i misiunea de a prezenta noutăţile din Parlament şi câteva din măsurile pe care Partidul Naţional Liberal le-a luat, la nivel naţional.
În primă fază, deputatul Dumitru s-a referit la un aspect de foarte mare interes pentru pensionari, anume punctul de pensie. Mai exact, s-a luat hotărârea să crească punctul de pensie cu 10%, respectiv de la 1.442 lei, la 1.586 lei. Trebuie totuşi reamintit că, în 2020, într-o situaţie de criză, de pandemie, cu încasări bugetare nu foarte fericite, Guvernul PNL, de la acea dată, a mărit pensiile cu 14%. „Astăzi, la zece luni de la execuţia bugetară, constatăm că avem investiţii străine de trei ori mai mari faţă de anul 2020, deci pe vremea guvernării Cîţu. Sigur că premierul Ciucă este foarte preocupat şi de componenta socială. N-aş vrea să intrăm într-o competiţie în care să spunem cine a crescut pensiile. E vorba de Guvernul României. Suntem într-o coaliţie. Dacă este să mai dăm un exemplu, alocaţiile de stat ale copiilor în 2015, erau de 42 de lei, iar astăzi vor ajunge la 214 lei. Este foarte importantă componenta socială, dar, în egală măsură, trebuie să ne concentrăm şi să alocăm un procent semnificativ din PIB pe ceea ce înseamnă investiţii. Dezvoltarea ţării, a judeţului, a comunităţilor locale, fără investiţii, nu se poate realiza. De aceea, în perioada imediat următoare, atât domnul preşedinte Ciprian Pandea, la Senat, cât şi eu, la Camera Deputaţilor, vom avea de adoptat anumite reglementări de a putea să începem să tragem bani din PNRR. E vorba de o legislaţie pe care trebuie să o adoptăm”, a precizat deputatul Dumitru, specificând că, în cadrul coaliţiei, se poartă discuţii şi referitor la creşterea taxelor şi impozitelor. „Mai e o chestiune care se discută, legată de creşterea taxelor şi impozitelor. Partidul Naţional Liberal se opune, cu toată puterea, unor creşteri de taxe şi impozite. Acea taxă de solidaritate, din punctul nostru de vedere, practic, nu face altceva decât să răstoarne modul în care se practică fiscalitatea în România. Nu poţi să mergi cu taxare diferenţiată, în condiţiile în care tu ai o cotă unică de impozitare. Văd că, în spaţiul public, se tot dezbate chestiunea asta, că multinaţionalele cumva păgubesc bugetul de stat, prin neplata unor contribuţii. Putem să discutăm de preţurile de transfer. Este o directivă care urmează să fie adoptată şi acolo sigur că fiecare stat membru o va transpune. Pe preţuri de transfer, într-adevăr, putem să discutăm. Deja, este un proiect, lăsat de domnul fost ministru al Finanţelor, Vâlceanu, în Ministerul de Finanţe. Acolo, dacă există multinaţionale care, practic, prin acest mecanism de preţuri de transfer, îşi exportă profitul, cu siguranţă vor fi suprataxate. Dar, nu putem să schimbăm sistemul de fiscalitate în România. De aceea, Partidul Naţional Liberal transmite tuturor cetăţenilor că nu este de acord cu supraimpozitarea şi cu creşterea de taxe şi impozite pentru anul 2022”, a mai adăugat deputatul Dumitru.
IMM-urile pot răsufla uşurate, deocamdată…
Printre altele, reprezentanţii mas media au atras atenţia că, deşi PNL pledează că nu este de acord cu creşterea impozitelor şi taxelor, lucrurile nu stau chiar aşa. Căci, deciziile se iau în coaliţie şi, în consecinţă, cu acordul lor. Bunăoară, Guvernul era cât pe ce să scadă pragul de impozitare pentru IMM-uri, de la 1 milion de euro, la 500.000 euro. Dacă măsura ar fi fost pusă în practică, din 2022, firmele cu cifra de afaceri de peste 500.000 euro ar fi plătit un impozit de 16% pe profit, în loc de 1% pe cifra de afaceri. „Decizia aceasta a fost luată în coaliţie. Este ca într-o căsnicie, trebuie să mai faci şi ce zice nevasta. Nu poţi să fii împotrivă la absolut tot”, a comentat, referitor la această măsură, Emil Florian Dumitru, deputat PNL Călăraşi.
Din fericire, în noua variantă de OUG, publicată pe site-ul Guvernului, această prevedere a fost eliminată, iar pentru IMM-uri totul va rămâne aşa cum a fost şi până acum. Deocamdată, căci nu se ştie la anul ce va mai fi. Trebuie ţinut cont că România şi-a asumat ca ţintă, în cadrul PNRR, scăderea pragului de impozitare pentru începutul anului 2023. Chiar dacă, acum, Guvernul a dat înapoi şi nu introduce această măsură, ea este aşteptată în anul 2022.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )