„Parlamentul este doar o cârjă pe care Guvernul o învârte deasupra capului”
România este ţara din Europa Centrală şi de Est care a adoptat în anul 2022 cele mai multe acte normative, majoritatea iniţiate de Guvern. Executivul menţine tendinţa de a guverna prin ordonanţe, începută în contextul pandemiei. Cu alte cuvinte, Guvernul a încălecat de tot Parlamentul, dacă se poate spune aşa şi legislativul aproape că nu mai există.
De această părere este şi Rodica Boancă, senatorul AUR Ialomiţa tot atrăgând atenţia asupra aspectului, mai sus menţionat, de când a ajuns în Parlament. „Este o debandadă totală. Statul acesta este atât de disfuncţional şi funcţionează deficient, în primul rând, pentru că nu există democraţie funcţională. Instituţiile le avem, dar numai cu numele. Avem şi oameni acolo, funcţionarii, aleşii, demnitarii, dar, din punct de vedere al activităţii şi răspunderii, Parlamentul este doar o cârjă pe care Guvernul o învârte deasupra capului. Dar ce e mai frumos, deşi Parlamentul practic a ajuns o anexă a Guvernului, înjurăturile cele mai multe şi le iau parlamentarii. Eu am discutat cu colegii mei, de principiu, vizavi de acest lucru. Este extrem de frustrant cu toate legile astea care vin cumva sub paravanul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, celebrul PNRR, ce sunt băgate pe gât Parlamentului de către Guvern, prin Ministere, vezi Doamne, pentru a lua acei bani europeni. Nu este absolut deloc în interesul românilor să se deruleze lucrurile astfel. Iar mas media nu se scandalizează pentru lucrurile care contează. Mă refer la presa mainstream, care este urmărită şi spală creierele oamenilor. Aşa se întâmplă cu viziunea şi perspectiva pe care o are Parlamentul. E o întreagă filozofie, de fapt şi lucrurile sunt făcute după un scenariu foarte bine stabilit, nu întâmplător. Îi poţi bănui de laşitate, trădare, imbecilitate, de orice sentiment antinaţional, dar nu de prostie. Proşti nu sunt, doar că-şi folosesc inteligenţa în scopuri negative”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Rodica Boancă, specificând că actuala coaliţie a cultivat ideea că parlamentarii sunt nişte ,,neica nimeni în drum”, pe care îi pun ei pe liste. Ceea ce, la o adică, e adevărat, cumva. Şi sistemul acesta de vot pe liste a dus şi duce la deprecierea Parlamentului. „Partidul pune oameni pe liste şi acestea sunt votate de obicei pentru partid. Nu neapărat că pe listă sunt nişte oameni valoroşi, cu mici excepţii. Chiar dacă nu a ieşit bine prima dată, totuşi, eu cred că votul uninominal ar fi o metodă prin care se poate reduce şi numărul de parlamentari. Şi nu aş mai merge nici pe Colegii şi Colegiuţe, o altă metodă perimată care n-a mers. Că românului când îi spui de Colegiul X sau Y se gândeşte la Caragiale – colegii, comitete şi comisii. Eu aş merge cumva pe om. Bine că el face parte dintr-un partid şi are o anumită viziune politică, dar cumva trebuie făcut să conteze oamenii care sunt pe liste şi să fie responsabilizaţi în acelaşi timp. Cum pot fi responsabilizaţi dacă nu au în spate un sondaj, ceva care să le dea şi puterea cuvântului acolo şi demnitatea de a-şi asuma şi a spune şi nu atunci când ceva nu este în regulă? Dar când pe tine te pune pe listă preşedintele partidului şi cotizezi pentru asta, cum să mai poţi vreodată să-i spui că ceva nu e bine? Cumva trebuie reglat sistemul acesta”, a punctat Rodica Boancă.
„Noi, parlamentarii, am ajuns muzică de fond”
Revenind la guvernanţi, cert este că dacă până în 2019 Guvernul emitea în jur de 100 de ordonanţe anual, în 2020, pe fondul crizei generate de pandemie, numărul acestora a crescut de peste două ori. Astfel, în 2020 România a atins un record de 235 de ordonanţe, care reprezintă aproximativ 80% din totalul de 298 de legi aprobate în Parlament în acel an, transformând Guvernul în principala putere legislativă. Apoi, anul 2022, marcat de începerea războiului din Ucraina, inflaţie şi creşterea preţurilor la energie, a favorizat din nou un număr ridicat de ordonanţe emise de Guvern, acestea ajungând la 229, în timp ce numărul total de legi adoptate de Parlament a fost de 385. Dintre cele 385 de legi, 10% sunt proiecte de adoptare a altor ordonanţe emise de Guvern în anul 2022. „Păi cum se numeşte statul unde Guvernul este principala putere şi care domină totul? Se numeşte dictatură. Pentru că, răspunderea Guvernului e una. Dar, de fapt, Guvernul dă legea şi tot el execută. E ca şi când eu mă duc la examen, dar îmi fac singură subiectele. Din nefericire, situaţia se agravează. Păi, rocada asta acum se face pe fondul pregătirii alegerilor din 2024. Şi ce rost mai au alegerile, căci Guvernul oricum guvernează, el legiferează…Iar noi, parlamentarii, am ajuns muzică de fond cumva pentru foarte mulţi dintre ei. Este foarte dureros, căci te duci acolo cu gândul că vei întâlni totuşi nişte oameni cu care vei putea discuta şi de la celelalte partide. Aşa la o cafea, poţi discuta cu mulţi dintre ei şi sunt foarte OK. Doar că atunci când vine vorba să voteze o iniţiativă, pe care poate au şi semnat că o susţin, nu o mai votează. Inventează tot felul de motive. Inclusiv domnul Ţâgârlaş, liderul de la Senat, preşedintele Comisiei Juridice, mi-a zis, la un moment dat, că au efectiv interdicţie să semneze sau voteze vreo iniţiativă AUR”, a mai adăugat senatorul ialomiţean.
Cristina ANDREI