„Parlamentarii pot schimba în bine viaţa românilor dacă există dialog în Parlament“

Începând de anul trecut, pe 21 decembrie, judeţul Ialomiţa are doi parlamentari din partea formaţiunii Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), ambii de profesie cadre didactice. Unul dintre aceştia este profesorul de istorie Adrian Costea care şi-a deschis deja un cabinet parlamentar la Feteşti unde îşi va desfăşura cu preponderenţă activitatea.

Prezent zilele acestea la Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, senatorul Adrian Costea a subliniat că îşi doreşte că fie cât mai activ şi să aibă rezultate pentru cei pe care îi reprezintă. Nu are orgolii personale, ci vrea doar binele comunităţii. Este membru în comisia permanentă de politică externă, una foarte importantă. Din păcate, importanţa comisiilor este degradată, în prezent, din cauza coaliţiei de guvernare care trece totul pe repede înainte, formând o majoritate. „Am constatat că şi colegii din opoziţie, din PSD, au o atitudine asemănătoare. Aceste comisii sunt importante pentru că lucrează legile, după ce sunt aprobate de către Biroul Permanent ca iniţiative legislative, acte normative, proiecte de lege. Aceste proiecte de lege ajung în comisii pentru a fi dezbătute, pentru a se crea amendamente, acolo unde este cazul, a se stabili dacă respectă legislaţia de până atunci în vigoare, dacă respectă interesul naţional. Mă aşteptam însă ca ajungând acolo, dezbaterile acestea să fie unele deschise, ca între nişte oameni preocupaţi de interesele statului, să fie nişte discuţii ample pe marginea legilor. Cel puţin, pe educaţie, ştim cu toţii că aici avem o zonă sensibilă. Din păcate, legile nu sunt discutate şi trebuie să le spunem românilor adevărul. Se încearcă trecerea lor pe repede-nainte pentru a răspunde unor interese, bănuiesc, că altfel nu înţeleg. Am solicitat de multe ori, pe baza anumitor proiecte, să deschidem discuţiile, dezbaterea, să opinăm, pentru că avem dreptul să adăugăm opinii în jurul acestor proiecte de lege, dar nu a fost acordat acest răspuns. Aici un rol important îl are preşedintele comisiei care trebuie să confere cadrul necesar dezbaterii”, a precizat senatorul Adrian Costea.

Întrebat cum de a ajuns să activeze în comisia de politică externă şi nu în cea de învăţământ, dată fiind profesia, parlamentarul a explicat că, într-adevăr, este profesor de istorie, dar cariera sa a fost axată pe două direcţii. I-a plăcut să fie şi cercetător, i-a plăcut domeniul relaţiilor internaţionale. A participat la conferinţe de acest gen. Este pasionat de acest domeniu, poate afirma că îl cunoaşte, dar mai are multe de învăţat. „Şi la comisia de învăţământ m-aş fi implicat, dar comisia pentru politică externă a fost prima mea opţiune, atunci când au avut loc negocierile iniţiale între partide. Desemnarea într-o comisie nu se face la întâmplare, ci în funcţie de opţiunea şi pregătirea parlamentarului. Poţi alege unde vrei să activezi, dar trebuie să stăpâneşti bine domeniul şi situaţia din teritoriu. Rolul comisiilor este important căci în plen se ţine cont şi de avizul dat de comisie, de admitere sau respingere a proiectului. Comisiile sunt un filtru prin care trec legile, dar mecanismul ăsta democratic face ca ele să ajungă şi în plen. Se consideră că poate comisia a greşit şi se dezbate în continuare. Importantă este dezbaterea şi uneori dezbaterile sunt formale. Totul merge pe repede înainte, cum ziceam. Preşedintele întreabă dacă dezbatem şi dacă cineva nu are iniţiativă, aşa trec. Trebuie să fii pe fază, să fii pregătit cu câteva zile înainte. Mă simt exact ca într-un mecanism de licitaţie, cam aşa arată câteodată situaţia într-o comisie. Se licitează legile ţării. Dacă nu se înscrie nimeni, se lasă spre votare. Sunt lucruri foarte ciudate faţă de ceea ce mă aşteptam să fie”, a punctat Adrian Costea.

(Continuarea în editia tipărită a ziarului IMPACT)

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )