Părinții vor beneficia de zile libere plătite pe parcursul școlii online

În contextul epidemiologic generat de răspândirea virusului SARS-CoV2, Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) Ialomița continuă aplicarea măsurilor de protecţie socială a angajaţilor. Astfel, se reia decontarea unor zile libere plătite părinţilor.

Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 110 din 2 octombrie 2021 privind acordarea unor zile libere plătite părinţilor şi altor categorii de persoane în contextul răspândirii SARS-CoV, tutorii vor beneficia de plata unei indemnizaţii de 75% din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare. Nu vor beneficia, însă, de o sumă mai mare decât echivalentul a 75% din câştigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi liberă acordată, în cazul suspendării cursurilor cu prezență fizică. Măsura se aplică până la sfârșitul anului școlar 2021 – 2022, fără a se include vacanţele.

Beneficiază de această măsură părinții care au copii în vârstă de până la 12 ani, respectiv 26 de ani, în cazul minorului sau adultului cu handicap. Aceștia trebuie să fie înscriși în unități de învățământ, inclusiv antepreșcolar, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa fizică a copiilor.

Actul normativ menționat reglementează condițiile în care această masură poate fi accesată de către părinți. Modelul cererii și al declarației pe care părinții urmează să le depună la angajatori se regăsesc în Ordinul nr.920/2021 pentru aprobarea modelelor cererii și declarației pe propria răspundere prevăzute la art. 5 alin. (3) din Ordonanța de urgență menționată. Procedura de decontare a zilelor libere plătite de către angajatori este reglementată de Ordinul nr. 391/2021 pentru aprobarea Procedurii de decontare a sumelor pentru plata indemnizației în zilele libere, conform OUG nr.110/2021, publicat în Monitorul Oficial nr.972/12.10.2021.

Relații suplimentare  se pot obține la numerele de telefon 0243/230999, 0243/231809 sau la email: ajofm.il@anofm.gov.ro.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )