Organizaţia Salvaţi Copiii România, în parteneriat cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială Bucureşti, a amenajat la Gara de Nord un spaţiu pentru refugiaţi

Peste 10.000 de persoane refugiate din Ucraina, majoritatea copii şi femei, au tranzitat Gara de Nord în ultimele zile, potrivit estimărilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti. Organizaţia Salvaţi Copiii România a amenajat aici, cu sprijinul DGASMB, un spaţiu prietenos special pentru copii, astfel încât aceştia să se simtă în siguranţă şi să-şi depăşească emoţiile negative cauzate de dislocare.
Cei mai mulţi dintre refugiaţii ucraineni care ajung cu trenul în Gara de Nord rămân câteva nopţi în locurile de cazare puse la dispoziţie de autorităţi.
„Copiii mai ales ajung aici epuizaţi şi copleşiţi de ce li s-a întâmplat într-un timp aşa scurt: abandonarea casei, despărţirea de tată, în cele mai multe cazuri, drumul lung şi starea de nesiguranţă.
De aceea am decis ca, împreună cu specialiştii Salvaţi Copiii Romania, să amenajăm un spaţiu pentru ei, în care să aibă o atmosferă de normalitate. Este foarte important să se simtă în siguranţă”, a declarat Cosmina Simiean, director general Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.
Nevoi identificate de echipele Salvaţi Copiii România
Persoanele care se refugiază din Ucraina au nevoie de informaţii clare despre procedura de azil şi despre regimul de tranzit. Este, de asemenea, nevoie de consiliere psihologică – atât la frontieră, cât şi în centre, sunt situaţii dramatice, cărora copiii le fac faţă cu greu. Este nevoie de materiale de primă necesitate: pături, căciuli, mănuşi, cartele telefonice, încărcătoare externe, pampers, produse pentru copii, medicamente, hârtie igienică, saci menajeri.
Cei care doresc să sprijine programul de asistenţă umanitară o pot face printr-o donaţie pe site-ul Organizaţiei Salvaţi Copiii sau printr-un SMS cu textul Salvez la 8827 – donaţie singulară de 2 euro.
Intervenţia Organizaţiei Salvaţi Copiii
Echipele Salvaţi Copiii România aflate în prezent pe teren numără 45 de specialişti (coordonatori, psihologi, educatori, asistenţi sociali) şi 56 de voluntari, unii dintre ei vorbitori de limbă ucraineană. Astfel au fost sprijiniţi peste 3.000 de copii ucraineni şi în jur de 3.000 de adulţi (femei, vârstnici, familii extinse).
Organizaţia Salvaţi Copiii România a fost prezentă în nouă puncte de trecere a frontierei – Isaccea, jud. Tulcea, Siret, jud. Suceava, Halmeu, jud. Satu Mare, Sighetu-Marmaţiei, jud. Maramureş, Giurgiuleşti, jud. Galaţi, Rădăuţi Prut, jud. Botoşani, Sculeni, jud. Iaşi, Mihăileni, jud. Botoşani, Albiţa, jud. Vaslui, De asemenea, specialiştii organizaţiei oferă asistenţă directă, consiliere informaţională sau derulează activităţi pentru copii în cinci centre de cazare pentru solicitanţi de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în Rădăuţi, jud. Suceava, Galaţi, jud. Galaţi, Şomcuta Mare, jud. Maramureş, Timişoara, jud. Timiş şi Bucureşti, în două tabere pentru refugiati ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) din Siret (stadion) şi Rădăuţi (stadion), precum şi în punctul de aşteptare de la Gara de Nord din Bucureşti. În cele două tabere pentru refugiaţi din Siret şi Rădăuţi, Salvaţi Copiii este singura organizaţie neguvernamentală care are acces, desfăşurând cu prioritate activităţi pentru copii.

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )