Organizația Salvați Copiii România cere urgentarea testării antigen în școli

Organizația Salvați Copiii România consideră o urgență clarificarea testării periodice a copiilor în școli, în momentul de față, când foarte mulți elevi pierd pe plan educațional. Astfel, decizia de testare trebuie luată de consiliile de administrație ale școlilor. Din discuțiile avute cu părinții implicați în programele socio-educaționale derulate de Salvați Copiii la nivel național, rezultă faptul că o parte dintre aceștia sunt gata să-și asume responsabilitatea testării, în timp ce alții doresc ca testele să fie realizate în școală.

Testarea periodică a copiilor cu testele antigen cu salivă este non-invazivă, sigură din punct de vedere medical și ușor de utilizat (inclusiv de către copii).

Organizația Salvați Copiii consideră că, pentru a urgenta procedura, înainte ca pandemia să se agraveze din nou, sunt necesare implicarea, măcar în primele săptămâni, a cadrelor medicale și participarea părinților sau studenților din domeniile socio-medicale. Acest lucru ar putea asigura un start eficient și instalarea unei practici generale pozitive și ar elimina nesiguranța privind dificultățile și riscurile procesului. Este foarte importantă și consultarea opiniilor elevilor, obligatorii în acest context,  care vor fi în măsură să asigure cele mai adecvate abordări ale problematicii.

De altfel, Salvați Copiii a solicitat autorităților pregătirea sistemului de învățământ pentru utilizarea acestor teste cu salivă încă din luna aprilie, invocând sutele de studii de specialitate care demonstrau acuratețea și caracterul practic, dar și experiența altor state (Germania, Franța, Marea Britanie, Austria, Japonia, Portugalia, Italia) ce au integrat rapid metoda.

„Într-o societate în care sistemul educațional nu a fost în ultimele decenii prioritatea guvernelor, dovadă fiind refuzul sistematic de a aloca resursele bugetare cuvenite conform legii, și în care rata vaccinării nu a atins un prag al siguranței medicale generale, considerăm că am atins un punct critic care, în lipsa unei mobilizări generale, ar putea arunca în colaps viitorul educațional al acestei țări”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Datele statistice privind abandonul școlar (anual, 35.000 de elevi părăsesc sistemul preuniversitar), fenomenul copiilor aflați în afara școlii (275.000 de copii între 7 și 17 ani) și analfabetismul funcțional (41% la citire, 46,6% la matematică și 43,9% la științe) obligă toate părțile implicate să își asume responsabilitatea și să canalizeze toată atenția către generațiile actuale de elevi.

Petruța RIDICHE

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )