Ordine de protecție provizorii, emise de polițiștii ialomițeni, în cazul violenței în familie

Polițiștii ialomițeni au emis două ordine de protecție provizorii, pe numele a doi bărbați, de 34 și, respectiv, 42 de ani.
În primul caz, la data de 28 mai, în jurul orei 11:00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Slobozia au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie ar fi fost agresată de concubinul său.
În urma cercetărilor, aceștia au stabilit că bărbatul de 34 de ani, din municipiul Slobozia, ar fi lovit-o pe femeia de 30 de ani, pe fondul unor neînțelegeri mai vechi. În acel timp, cei doi se deplasau cu un autoturism pe DN2A, din direcția Căzănești către Slobozia.
În noaptea următoare, în jurul orei 03:00, polițiștii din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Grivița au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie de 34 de ani, din comuna Traian ar fi fost agresată de soțul său, un bărbat de 42 de ani.
În urma verificărilor, s-a stabilit că între cei doi ar fi izbucnit un conflict spontan, pe fondul geloziei. În urma acestui fapt, bărbatul ar fi spart un geam al locuinței si ar fi lovit-o și amenințat-o pe femeie în timp ce se aflau la domiciliul din comuna Traian.
În ambele cazuri, polițiștii au întocmit formularul pentru evaluarea riscului iminent asupra vieții și integrității victimelor, reieșind faptul că se impune emiterea unor ordine de protecție provizorii. Pe numele bărbaților au fost emise ordine de protecție provizorii, pentru o perioadă de 5 zile. S-au întocmit, de asemenea, dosare penale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „violență în familie”.
Ordinul de protecție provizoriu este emis atunci când, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, polițistul constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică. Conform acestuia, obligațiile și interdicțiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecție provizorii devin obligatorii imediat după emiterea lor, fără somație și fără trecerea vreunui termen. Prin ordinul provizoriu se vor putea dispune, temporar, una sau mai multe măsuri. Este vorba despre evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă acesta este titularul dreptului de proprietate. Tot aici se adaugă reintegrarea victimei și, după caz, a copiilor, în locuința comună. Această măsură se va dispune cu cea anterioară. De asemenea, agresorul va fi obligat să păstreze o distanță minimă determinată față de victimă, față de alte rude ale acesteia ori față de reședința, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate. Nu în ultimul rând, agresorului îi revine obligația să poarte permanent un sistem electronic de supraveghere să predea organelor de poliție toate armele pe care le deține.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )