Opt din zece părinţi sunt de acord cu introducerea educaţiei sexuale în şcoli

Majoritatea părinţilor sunt de acord cu introducerea educaţiei sexuale în şcoli, fiindcă aceştia, în continuare, au dificultăţi când trebuie să vorbească cu copiii lor despre presiunea anturajului, pubertate, violenţa în cupluri şi alte subiecte din sfera educaţiei sexuale, arată un sondaj realizat de SEXUL vs BARZA.
Asociaţia, în parteneriat cu Federaţia Naţională de Părinţi (FNP Edupart) şi Federaţia părinţilor şi aparţinătorilor legali din România (FePAL), au organizat, gratuit, primul webinar pentru părinţi despre educaţia sexuală a copiilor acestora. Evenimentul a inclus şi o conferinţă de presă de încheiere a campaniei „Ţi-e frică? Şi lor! Susţinem educaţia sexuală a tinerilor pentru un viitor în siguranţă”, prin care asociaţia îşi propune să formeze profesori şi consilieri care să predea educaţie sexuală în şcoli, în baza unei programe-pilot şi a unor materiale didactice concepute tot de Asociaţia SEXUL vs BARZA. Webinarul a avut loc, mai exact, în data de 31 octombrie, dar părinţii interesaţi se pot înscrie aici şi îşi pot exprima în continuare opinia lor cu privire la educaţia sexuală: https://www.surveymonkey.com/r/CYJX88G.
Webinarul a inclus o prezentare a principalelor cinci teme pe care asociaţia le are în vedere pentru promovarea educaţiei sexuale în şcoli (anatomie, contracepţie, infecţii cu transmitere sexuală, violenţa în cuplurile de adolescenţi şi egalitatea între fete şi băieţi), urmată de intervenţiile celor doi reprezentanţi ai principalelor federaţii de părinţi din România – Iuliana Constantinescu din partea FNP – Edupart şi Corina Atanasiu din partea FePAL – şi o sesiune de Q&A la care atât părinţii, cât şi jurnaliştii au avut posibilitatea să pună întrebări specialiştilor.
80% dintre părinţi afirmă că sunt de acord cu introducerea educaţiei sexuale în şcoli. Aşa arată rezultatele unui sondaj online realizat de asociaţia SEXUL vs BARZA, distribuit de principalele federaţii de părinţi, la care au răspuns peste 200 de părinţi. Alţi 17% dintre părinţi spun că nu sunt siguri, decizia lor fiind influenţată de ce se va preda în şcoli, iar 3% spun că nu sunt de acord.
Motivele pentru care părinţii susţin, în proporţie majoritară, ca ai lor copii să beneficieze de educaţie sexuală în şcoli sunt multiple. 87% dintre respondenţi spun că educaţia sexuală este importantă pentru a preveni abuzurile sexuale, iar acelaşi procent consideră că acest tip de educaţie ar trebui să se facă în şcoală şi pentru că acest spaţiu este unul sigur pentru elevi. Următorul motiv invocat de părinţi este prevenirea sarcinilor la minore – 79% dintre respondenţi, respectiv prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală – 77% dintre respondenţi. În acelaşi timp, 62% dintre părinţii care au participat la sondaj susţin educaţia sexuală în şcoli şi ca instrument de promovare a respectului şi empatiei între elevi. Dintre cei 20% de părinţi care au spus că acordul lor pentru educaţia sexuală în şcoli „depinde de ce se predă de către profesor” sau că „nu sunt de acord”, peste jumătate sunt ezitanţi pentru că n-au încredere în pregătirea cadrelor didactice. Din aceeaşi categorie, alţi 10% se tem că ai lor copii se vor îndepărta de valorile morale sau religioase ale familiei, iar un procent similar se teme de posibilitatea ca copilul lor să-şi înceapă viaţa sexuală mai devreme. Referitor la cum ar putea educatorii să diminueze temerile părinţilor cu privire la introducerea educaţiei sexuale în şcoli, cei din urmă au răspuns în proporţie de 41% că ar vrea să ştie temele ce vor fi discutate cu copiii lor, iar 33% au spus că ar vrea să primească în prealabil materialele la care vor avea acces copiii acestora. Pe de altă parte, 15% dintre părinţi spun că ar trebui să aloce ei înşişi mai mult timp pentru a înţelege ce este educaţia sexuală.
La întrebarea „Care consideraţi că este cea mai mare provocare referitor la educaţia sexuală a adolescenţilor şi copiilor în era digitală?”, părinţii au răspuns după cum urmează: accesul facil la informaţii incorecte sau dăunătoare pe Internet (31%); pornografia accesibilă şi reprezentarea eronată a relaţiilor (22.50%); lipsa de discuţii deschise în familie despre sexualitate (19.50%); presiunea anturajului (12%); accesul limitat la resurse educaţionale de încredere (9.50%). Referitor la temele despre care reprezintă o provocare în eventualitatea unei conversaţii cu copilul lor, părinţii au răspuns după cum urmează: 65% au numit „presiunea asupra copilului meu de a face anumite lucruri doar ca să fie acceptat de grupul de prieteni”; 52% cum funcţionează actul sexual şi masturbarea; 32% violenţa şi abuzurile în cupluri; 30% stereotipurile legate de fete şi băieţi; 19% anatomia reproductivă; 17% infecţiile cu transmitere sexuală; 14% pubertate.
Aceste teme de discuţie reprezintă o provocare pentru părinţi şi pentru că aceştia nu au avut parte de educaţie sexuală în copilărie sau în adolescenţă, mai atrage atenţia Asociaţia SEXUL vs BARZA. Mai exact, 82% dintre părinţii – respondenţi spun că au avut acces doar în mică măsură sau deloc la astfel de informaţii. „M-ar fi ajutat să am o discuţie liberă cu mama mea despre ce înseamnă viaţă sexuală, însă acest subiect a fost mereu tabu. Şi atunci ar fi fost de folos să fie predat în şcoli. Eu am colege care au născut la 17 ani, deşi am trăit în mediul urban, am învăţat la un liceu teoretic foarte renumit”, a declarat una dintre mamele care au răspuns la chestionar. „Poate sună ciudat, dar mă macină faptul că mama şi mătuşa (stând în casă amândouă cu noi) îmi tot spuneau să nu las băieţii să pună mâna pe sânii mei, căci rămân gravidă. Mult timp m-a măcinat această vorbă”, a mai declarat una dintre mame. „Ultimele luni pentru echipa SEXUL vs BARZA au fost o etapă importantă de promovare în spaţiul public a modului prin care ne dorim să mutăm munca din online în şcoli: şi anume dezvoltarea unei programe şcolare-pilot de educaţie sexuală care să poată fi adaptată pentru Şcoala Altfel sau pentru orele de dirigenţie, în baza căreia ne propunem să desfăşurăm şi un program de formare pentru profesori şi consilierii şcolari. Totodată, ne dorim să le oferim cadrelor didactice materiale realizate noi, tot gratuit, care să le facă mai uşor procesul de interacţiune şi de învăţare cu elevii. Acum, ne aflăm într-o altă etapă, de construire a unui dialog mai intens şi constant cu părinţii. Mulţi dintre aceştia au temeri sau întrebări pe care putem să le înţelegem într-un context naţional, post-1989, în care nu a existat educaţie sexuală ori aceasta s-a făcut superficial – fără a se fi construit un spaţiu empatic, unde copiii noştri să primească informaţii care să-i protejeze de sarcini nedorite, infecţii cu transmitere sexuală, violenţa sexuală şi alte forme de abuzuri. Credem că educaţia sexuală ar trebui să se facă în spaţii sigure pentru elevi, aşa cum ar trebui să fie şcoala. Pentru asta avem nevoie de o bună colaborare între profesori, părinţi, societatea civilă şi instituţiile statului. Noi vrem să creăm o punte pentru aceste conversaţii cu toţi părinţii care vor să înţeleagă ce este educaţia sexuală şi ce informaţii ar putea primi copiii lor”, a declarat Adriana Radu, preşedinta asociaţiei SEXUL vs BARZA, specificând că cei care doresc să susţină eforturile asociaţiei, de a duce educaţia sexuală în şcoli, o pot face la link-ul următor, printr-o donaţie recurentă lunară: https://www.sexulvsbarza.ro/doneaza/.
Campania de strângere de fonduri pentru programa pilot de educaţie sexuală în şcoli s-a desfăşurat în perioada 30 iunie – 31 octombrie 2023 şi a reunit un număr de peste 210 donatori care au susţinut Asociaţia SEXUL vs BARZA în acest demers. Totodată, campania a fost sprijinită şi de numeroase persoane publice şi influenceri precum: Maurice Munteanu, Silviu Faiăr, Maria Zvîncă, Irina Manea, Ada Condeescu, Amy Claire, Maria Carusi, Ionuţ Rada, Ştefana Teodoroiu, Raul Gheba, Corina Sucarov, Dragoş Neacşa, Magdalena Guga-Roşian, Rux, Mara Calli.
Campania de fundraising pentru educaţie sexuală în şcoli face parte din proiectul EASIER – Dezvoltarea sustenabilităţii financiare SEXUL vs BARZA. Proiectul este derulat de Asociaţia SEXUL vs BARZA, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este dezvoltarea sustenabilităţii financiare a Asociaţiei SEXUL vs BARZA prin crearea unor mecanisme de fundraising care să îmbunătăţească cunoştinţele şi abilităţile membrilor echipei, să diversifice sursele de finanţare ale organizaţiei. În cadrul proiectului, membrii organizaţiei au participat la patru activităţi de instruire în fundraising: cursuri pentru echipa extinsă, o şcoală de fundraising pentru fundraiser şi managerul de proiect, un proces de mentorat în vederea planificării strategiei de fundraising, un training de utilizare a unei platforme de gestionare a donatorilor. Totodată, asociaţia a început procesul de diversificare a surselor de finanţare organizând o campanie de strângere de formulare 230 şi o campanie de fundraising multicanal, dar şi demarând colaborări cu 3 sponsori diferiţi.
Programul Active Citizens Fund România este finanţat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparităţile economice şi sociale şi a consolida relaţiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare şi statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorţiul compus din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Fundaţia pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi, Fundaţia PACT şi Frivillighet Norge, care acţionează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE şi Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societăţii civile şi a cetăţeniei active şi creşterea capacităţii grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmăreşte dezvoltarea pe termen lung a sustenabilităţii şi capacităţii sectorului societăţii civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetăţeniei active şi a drepturilor omului, consolidând, în acelaşi timp, relaţiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein şi Norvegia. Pentru mai multe informaţii despre Active Citizens Fund în România, puteţi accesa www.activecitizensfund.ro., iar despre Granturile SEE şi Norvegiene – www.eeagrants.ro.
SEXUL vs BARZA este cea mai urmărită platformă online de educaţie sexuală din România cu peste 110 milioane de vizualizări pe TikTok şi Youtube. Din 2019 şi până în prezent, Asociaţia SEXUL vs BARZA a consiliat gratuit peste 5.300 de tineri în probleme emoţionale, de sănătate sexuală şi reproductivă. Printre realizările asociaţiei se află şi obţinerea de 10 milioane de euro pentru reformarea a 100 de centre de planificare familială prin PNRR şi prima cercetare despre costurile medicale anuale ale naşterilor nedorite, avorturilor şi cazurilor de sifilis şi HIV/SIDA la tinerii între 15 şi 24 de ani din România. Asociaţia a primit recunoaştere la nivel internaţional de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNESCO.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )