Olimpiada Națională de Limba și Literatura Română, ciclul liceal, Slobozia, 26 – 30 aprilie 2022

În perioada 26 – 30 aprilie, Slobozia a fost gazda etapei naționale a Olimpiadei de limba și literatura română pentru elevii de liceu. Competiția a adus la un loc, pe diferite niveluri de implicare, 172 de elevi participanți atât la secțiunea A (Limba și literatura română – clasele IX – XII), cât și la secțiunea B (Limba și literatura română pentru școlile și secțiile cu predare în limba maghiară – clasa a IX – a). Alături de elevi s-au aflat 43 de cadre didactice însoțitoare și 44 de cadre didactice – membri și profesori evaluatori în Comisia Centrală. Resursa umană implicată organizatoric la nivel județean a inclus 35 de cadre didactice (inspectori, directori, directori adjuncți, profesori din unitățile școlare ialomițene) și peste 25 de elevi voluntari.
Dincolo de activitățile specifice olimpiadei, oaspeții din toată țara au beneficiat de un itinerar spiritual și cultural ce a inclus vizite la instituțiile care și-au exprimat acordul în a susține acest eveniment de mare anvergură. Astfel, prima parte a zilei de 27 aprilie a reprezentat o deplasare la Casa Memorială „Ionel Perlea” din localitatea Ograda, oferind invitaților posibilitatea de a intra în contact cu un spațiu definitoriu pentru cultura locală. După desfășurarea probei scrise, elevii și profesorii însoțitori au mers, în aceeași zi, la Muzeul Național al Agriculturii, dar și la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din Slobozia. Acolo au avut parte de un moment spiritual pus în acord cu Săptămâna Luminată în care s-a desfășurat competiția. Ziua de 28 aprilie i-a purtat pe invitați la Muzeul Județean Ialomița, cadrul care arhivează cel mai bine elementele de istorie locală. Pentru ziua de 29 aprilie, Biblioteca Județeană „Ștefan Bănulescu” Ialomița a întâmpinat oaspeții cu un moment de respirație literară. Astfel, aceștia au beneficiat de o întâlnire cu scriitori ialomițeni. După festivitatea de premiere, susținută la Sala „Europa” a Consiliului Județean Ialomița, invitații au părăsit orașul, însă nu înainte de a le mulțumi organizatorilor pentru buna desfășurare a competiției.
Organizarea acestei olimpiade la Slobozia a facilitat, pentru întregul sistem educațional, întâlnirea cu tineri excepționali care au venit să confirme, la un ultim nivel competițional, buna pregătire dobândită în unitățile școlare de proveniență.
În funcție de nivel/secțiune, prima poziție a fost ocupată de: clasa a IX – a, secțiunea A, Alexandra Maria Mitu, Colegiul Național „Spiru Haret” Tecuci, Galați; clasa a IX – a, secțiunea B, Julianna Fábián, Liceul Teoretic „Bolyai Farkas”, Târgu – Mureș, Mureș, clasa a X – a, Ana – Maria Ștefania Șandor, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” Oradea, Bihor, clasa a XI – a, Maria Măricuțoiu, Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, Olt, clasa a XII – a, Mihai Adelin Lungu, Colegiul Național „Gh. Vrânceanu” Bacău. Din lotul olimpic ialomițean, Raisa – Alina Costache, elevă în clasa a XI – a la Liceul Teoretic „Carol I” din Fetești, a obținut mențiune.
Informații suplimentare despre Olimpiada la limba și literatura română, clasele IX – XII pot fi obținute și din secțiunea dedicată acestei competiții, prezentă pe site-ul oficial al Inspectoratului Școlar Județean Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )