Olimpiada de tehnologii, eveniment de excepţie organizat la Călăraşi, şi-a desemnat câştigătorii

Inspectoratul Şcolar Judeţean Călăraşi, împreună cu Liceul Agricol „Sandu Aldea” au organizat, recent, festivitatea de premiere a câştigătorilor etapei naţionale a Olimpiadei la Disciplinele din Aria Curriculară „Tehnologii”, domeniul Agricultură – secţiunea Creşterea animalelor şi Cultura plantelor. Olimpiada s-a desfăşurat, în perioada 10-14 aprilie 2023, la Călăraşi. 26 de judeţe au avut participanţi la olimpiada naţională – aria curriculară Tehnologii – domeniul Agricultură, Călăraşi fiind reprezentat de 3 elevi.

Evenimentul a avut loc în sala Amfiteatru a USAMV Bucureşti, Filiala Călăraşi, la acesta participând: Roxana Paţurcă (inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi); Florin Lixandru (secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei); senatorul Ciprian Pandea (preşedintele Comisiei pentru Agricultură din Senat); George Chiriţă (directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale – AFIR); Daniela Creţu (preşedintele Olimpiadei Naţionale pentru Agricultură, directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi); Felicia Stroe (prim vicepreşedinte în cadrul Olimpiadei); Olimpiu Moisescu (inspector învăţământ profesional şi tehnic), profesori şi elevi din ţară.
În intervenţia sa, Roxana Paţurcă a ţinut să mulţumească tuturor celor care au ajutat la bunul mers al competiţiei. „Am finalizat Olimpiada Naţională din aria curriculară Tehnologii, un eveniment deosebit pentru judeţul Călăraşi. Au fost patru zile de foc continuu, de emoţii pentru elevi, comisie şi organizatori. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat pentru desfăşurarea impecabilă. Mulţumesc doamnei Elena Raluca Cârjilă, directorul Colegiului Agricol «Sandu Aldea» şi echipajului dumneaei. Mulţumesc domnului Olimpiu Moisescu, inspector învăţământ profesional şi tehnic, dar şi echipajului dumnealui, membrilor comisiei centrale, autorităţilor locale implicate, invitaţilor care au răspuns prezent şi au susţinut această etapă. Am format cu toţii o echipă şi asta s-a văzut. Felicitări elevilor ce s-au clasat în această competiţie, felicitări elevilor premianţi, profesorilor îndrumători şi felicitări şi părinţilor ce i-au susţinut.
Vreau să felicit şi o elevă din judeţul Călăraşi, de la Liceul nr.1 Tehnologic Borcea, ce ne-a onorat cu nota 9.00 şi menţiune la faza Naţională pe Agricultură. Felicitări, Denisa Panait! Felicitări, doamnă profesor Tanţa Floriana Guiu!”, a subliniat Roxana Paţurcă.

„Educaţia de calitate reprezintă cheia agriculturii viitorului”

Secretarul de stat, Florin Lixandru a scos în evidenţă că agricultura este un domeniu de viitor pentru România. Într-o Europă care investeşte din ce în ce mai mult în ferme de familie, în conservarea biodiversităţii, în venituri echitabile pentru fermieri, România – cu fermele ei mici şi multe, cu diversitatea peisajelor, cu potenţialul pentru agricultura ecologică, are toate şansele să-şi îmbunătăţească competitivitatea agricolă şi să crească importanţa acestui sector în ansamblul economiei. „Educaţia de calitate reprezintă cheia agriculturii viitorului, iar învăţământul profesional şi tehnic agricol deţine un rol primordial în formarea fermierilor din agricultura de mâine. Liceele agricole au potenţialul de a oferi elevilor toate instrumentele necesare pentru ca aceştia să formeze o nouă generaţie de fermieri, mai bine pregătită, capabilă să se folosească de oportunităţile noii agriculturi şi să facă faţă provocărilor acesteia. Agricultura este o ramură foarte importantă a economiei naţionale, susţinută atât de Ministerul Agriculturii, cât şi Ministerul Educaţiei, în parteneriat. Astfel, împreună cu Ministerul Agriculturii susţinem dezvoltarea liceelor agricole. Totodată, în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă există investiţii foarte importante pe zona de dezvoltare a liceelor agricole. Pot spune că poate nu voi, dar colegii voştri din liceele agricole, clasele a IX-a, a X-a, se vor bucura de aceste investiţii pe care, cu sprijinul AFIR, le vom implementa în liceele agricole. Dragi elevi, vă felicit pentru faptul că sunteţi prezenţi în această competiţie. Indiferent de rezultatul pe care l-aţi obţinut, participarea voastră aici este o victorie, un câştig pentru voi, profesorii voştri, şcolile de unde proveniţi şi familiile voastre. Îmi doresc ca această experienţă pe care aţi trăit-o la Călăraşi, în această Olimpiadă Naţională, să fie una de care să vă amintiţi cu plăcere şi nostalgie peste timp şi care să vă marcheze parcursul profesional de aici înainte. În calitate de reprezentant al Ministerului Educaţiei, aş dori să transmit mulţumiri celor care s-au ocupat de organizarea acestei competiţii, în mod special Inspectoratului Şcolar Judeţean Călăraşi, doamnei inspector şcolar general – Roxana Paţurcă şi echipei dumneaei, ce au trudit pentru ca acest eveniment să se desfăşoare în cele mai bune condiţii. Mulţumesc partenerilor IŞJ Călăraşi care s-au implicat în organizarea evenimentului, începând de la autorităţile publice locale, până la sponsori. Doresc să mulţumesc membrilor şi Comisiei Centrale care şi-au dedicat o parte din timpul dumnealor”, a precizat Florin Lixandru.
Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, George Chiriţă s-a declarat şi el mulţumit de faptul că viitorul agriculturii României va fi pe mâini bune. „Faptul că la Călăraşi s-a desfăşurat această Olimpiadă, este dovada clară că această echipă minunată de oameni de la nivelul IŞJ a putut să puncteze şi să ducă la bun sfârşit această misiune care sunt sigur că nu a fost una foarte uşoară. Faptul că văd atâţia copii talentaţi, frumoşi şi din toate zonele ţării îmi dă clar de gândit şi îmi spune că viitorul agriculturii României este pe mâini bune. La momentul acesta sunteţi încă în studiu, dar grânarul Europei va avea în voi nişte viitori specialişti, pe care România se poate baza. Sunt extrem de onorat că mă aflu printre voi, viitorii specialişti. Cu siguranţă că mulţi veţi fi viitorii beneficiari ai Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale”, a punctat directorul AFIR. „Vreau să vă felicit şi eu, să vă mulţumesc că aţi fost prezenţi în judeţul Călăraşi. Cu siguranţă că anul viitor, dacă domnul secretar de stat şi prietenul nostru drag va fi de acord, să ne revedem şi cu altă ocazie. Am rugămintea să aveţi încrederea că sunteţi pe mâini bune. Felicitări!”, a urat şi senatorul Ciprian Pandea.

„Cu toţii sunteţi învingători, indiferent de rezultatul pe care le-aţi obţinut”

La rândul ei, Daniela Creţu (profesor universitar doctor, directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi) a ţinut să transmită un mesaj de încurajare tuturor elevilor participanţi. „Iată că a sosit şi momentul adevărului, adevăr pe care se pare că unii dintre colegii dumneavoastră – şi mă refer la cadrele didactice şi elevi – l-au suportat un pic mai greu. Aş vrea să transmit un mesaj şi sfat, acela că, aşa cum spune John Maxwell, când rămâi pozitiv într-o situaţie negativă, nu eşti naiv, eşti lider. Ca atare, cu toţii sunteţi învingători, indiferent de rezultatul pe care l-aţi obţinut. Întotdeauna va exista un singur loc întâi, un singur loc doi, un singur loc trei. Aşa că este firesc ca rezultatele, oricât de apropiate ar fi, să fie clasificate într-un anumit fel. Tocmai de aceea, aş vrea să ofer tuturor elevilor care au primit premiul I, o carte de leadership care îmi aparţine, pentru că au demonstrat că au competenţe şi atitudine de lideri. Este o carte de specialitate, care se poate citi aşa câteva pagini pe zi, căci nu este o carte beletristică. Pentru elevii care au ocupat locul doi, aş vrea să ofer cartea – Managementul unei cariere de succes. Nu în ultimul rând, celor de la premiul trei, le ofer cartea colegului meu , Andrei Radu Iova – Comunicare Organizaţională şi managerială, pentru că se pare că au fost un pic inhibaţi şi, de foarte multe ori, de vină este doar comunicarea. Aşadar, dragi elevi, sunt convinsă că v-aţi simţit bine la Călăraşi, pentru că atât IŞJ Călăraşi, cât şi Liceul Agricol, v-au asigurat întreaga logistică. În ceea ce priveşte evaluarea, de asemenea, sunt ferm convinsă că nu aţi simţit că ar fi existat măcar vreun semn de întrebare vizavi de rezultatul vostru. Vă urez mult succes în continuare”, a încheiat şirul discursurilor directorul Facultăţii de Management şi Dezvoltare Rurală – Filiala Călăraşi.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )