„Obiectivul nostru de a fi independenţi energetic poate fi atins numai prin investiţii în energie”
La debutul lunii martie, a început o întreagă nebunie în ţară. Prima dată, a venit spaima cu carburanţii, cu aglomerările în benzinării şi teama românilor că benzina va ajunge la preţuri prohibitive. Apoi, a venit teama cu pastilele de iod şi cu baxurile de ulei. După o pandemie şi o criză sanitară, umanitară, politică şi economică, România nu stă foarte bine. La fel şi restul ţărilor, deoarece aceste scumpiri se manifestă peste tot, iar Guvernele caută soluţii pentru a stopa, cumva, majorarea preţurilor. Iar fiecare Guvern ia soluţia care se potriveşte ţării respective. Este normal să intervină o anumită stare de incertitudine, de panică, atunci când apar pe Facebook tot felul de fotografii şi noutăţi că benzina s-ar scumpi la 15 lei, chiar dacă sunt false. Statul, însă, trebuie să aibă abilitatea de a doborî încrederea oamenilor în aceste speculaţii, susţine deputatul Partidului Naţional Liberal, Filiala Ialomiţa, Luminiţa Barcari. „Sunt fake news-uri. Unii chiar profită de acest lucru. E posibil ca anumiţi comercianţi să profite de această isterie generală şi să facă speculă. De aceea, statul trebuie să aibă toate pârghiile necesare pentru a preveni specula. Trebuie să şi acţioneze. Legislaţia există, trebuie doar să acţioneze în acest sens.
Pe termen mediu şi lung, obiectivul nostru strategic de a fi independenţi energetic poate fi atins numai prin investiţii în energie. Lucru pe care noi, PNL-ul, l-am subliniat de fiecare dată. Chiar preşedintele partidului a cerut un acord transpartinic pentru investiţii în sectorul energetic în fiecare an, până în 2026. Legea offshore rămâne prioritatea PNL în Parlament. Şi, da, cu scumpirile, e clar că facem toate demersurile pentru a creşte veniturile tuturor românilor”, a declarat Luminiţa Barcari, în studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei”, la Radio Fresh FM.
Un sondaj realizat de Curs la nivel naţional, în perioada 2 – 12 martie, a scos în evidenţă faptul că această creştere a preţurilor îi sperie pe români mai mult decât războiul din Ucraina. Mulţi români au înţeles foarte bine că războiul din Ucraina, chiar dacă afectează România în mod indirect, direct nu se poate întâmpla. NATO este o alianţă militară şi politică puternică. „Ruşii au zis că este o acţiune de două zile în care cuceresc Ucraina. Nu a fost aşa, deci s-a dovedit ce armată are Rusia. Şi nu cred eu că au curajul să provoace o ţară membră NATO, pentru că ar provoca întreg acest bloc militar. E, ideea este că, ceea ce ne ustură la buzunare imediat, o reprezintă inflaţia, preţurile, preţul energiei. Soluţiile trebuie să vină de la Guvern. Mai ales de la Ministerul Fondurilor Publice şi BNR, pentru a tempera inflaţia şi creşterea preţurilor. De asemenea, e nevoie de soluţii pentru a nu ne mai împrumuta la dobânzi atât de mari. Pentru că aceste dobânzi se simt în buzunarele românilor, mai ales când vine vorba de credite”, a adăugat Luminiţa Barcari.
Deputatul PSD Marius Dunca susţine că statul ar trebui să recâştige încrederea românilor şi să îşi protejeze mai mult cetăţenii. Luminiţa Barcari este de părere că reprezentanţii statului au făcut mereu demersuri în această direcţie, dar crizele repetate care au avut loc şi-au spus cuvântul. Au avut un mare impact asupra românilor, la fel cum se întâmplă şi cu actualul război. Toate acele redirceţionări ale banilor care s-au făcut în folosul ucrainenilor au afectat bugetul ţării. Au crescut preţurile la gaze şi la energie electrică şi, automat, produsul finit are un preţ mai mare. România produce, anual, 10 miliarde de metri cubi din zăcăminte continentate, adică onshore. Iar Romgaz va începe exploatarea din judeţul Buzău de 30 miliarde de metri cubi. În aceste condiţii, exploatarea zăcămintelor de 200 miliarde de metri cubi din Marea Neagră va spori considerabil cantitatea de gaze naturale exploatate de România. Deci, exploatarea acestor resurse este esenţială pentru securitatea energetică. În prezent, peste 46% din importurile de gaze naturale ale Uniunii Europene sunt importuri de gaz rusesc, iar 24,5% vin din Norvegia. „În paralel, noi trebuie să ne îndreptăm şi către alte surse alternative, energie verde de exemplu. Sunt două hidrocentrale începute şi neterminate de ani buni, pentru că erau în arii declarate protejate. S-a revenit puţin ca locul în care se face investiţia să nu mai fie declarată arie protejată, astfel încât şi energia ce provine din respectiva hidrocentrală să contribuie la rezerva energetică a ţării. Plus că, unităţile de la Cernavodă se vor dezvolta. Deci, iată că Guvernul nu stă degeaba. Dar, într-adevăr, dacă nu s-au făcut investiţii în atâţia ani, nu poţi să faci de azi pe mâine. Dar anumite persoane pentru orice se isterizează. Hai să ne uităm şi că nu este simplu să luăm nişte hotărâri într-o astfel de perioadă. Şi oricine ar fi fost în Guvern, n-ar fi putut să facă ceva mai bine, zic eu”, a precizat deputatul naţional-liberal.
Românii, însă, se întreabă: Dacă energia hidro, care este una verde, se produce la un cost, de exemplu, de 10 bani, de ce românul de rând ar cumpăra-o la 0, 68 pe kilowatt? Se fac vânzări cu adaosuri foarte mari, iar statul trebuie să formeze o strategie şi în acest sens. „Tu, băiat deştept din energie – că de aici vine şi sintagma folosită de mult timp – să te îmbogăţeşti pe seama suferinţei oamenilor, nu e normal. Iar statul ar trebui să găsească pârghii mult mai serioase şi să regleze lucrul acesta. Să impună un anumit preţ reglementat al energiei. Nu liberalizarea e de vină pentru creşteri. Liberalizarea era normal să fie. În toată Europa s-a decis această liberalizare. Problema este la cei care o produc şi ne-o dau nouă mult mai scumpă. Deci liberalizarea trebuia însoţită şi de o serie de măsuri, ca să nu permită producătorilor şi distribuitorilor să-şi bată joc de populaţie. Despre asta e vorba!
Acum, nici nu mai consumăm foarte mult la gaze. Nu e ca în decembrie. Şi chiar mă gândeam la un moment dat, nici n-am avut o iarnă foarte grea, din fericire. Ar fi fost crâncen atunci. Şi, da, într-adevăr, trebuie să mai stingem şi noi lumina, să n-o mai ţinem aprinsă, toate aparatele în priză. Nu ştiu, probabil că trebuie şi noi să ne gândim la economie în dreptul fiecărei locuinţe. Nu ştiu cât de mult suportă bugetul statului nişte măsuri de impact cum sunt în alte ţări, dar eu aş umbla la adaosul pe care producătorul şi furnizorul îl aplică energiei electrice. Eu zic că ar fi mult mai de impact această măsură”, a încheiat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.
Petruţa RIDICHE