„Oamenii vor să audă lucruri fireşti că se întâmplă, nu fantasmagoriile din capul lui Ciolacu”

Aşa cum se ştie, legea prin care românii s-au ales cu alte două noi zile libere (de Bobotează şi Sfântul Ioan, 6 şi 7 ianuarie) a fost adoptată în Camera Deputaţilor, forul decizional. Printre iniţiatorii acestui proiect s-a numărat şi Marcel Ciolacu, liderul PSD. Fireşte că opoziţia a încercat să blocheze legea, dar nu pentru că ar avea ceva împotriva oamenilor, ci fiindcă au apreciat că este o măsură pur politicianistă. De această părere este şi Rodica Boancă (senator AUR Ialomiţa) ce atrage atenţia că nu trebuie confundată credinţa cu fariseismul, în acest caz. „Noi suntem singurul partid care are ca pilon credinţa. Dar să nu se confunde credinţa cu fariseismul. Una este credinţa şi promovarea credinţei şi ale valorilor noastre tradiţional creştine şi alta este fariseismul. Adică să te foloseşti într-un mod ipocrit de nişte sărbători religioase, doar – doar vei mai rupe nişte voturi. Absolut tot ce fac vizibil şi promovat în presă, cu tam-tam – cei de la PSD sau PNL, dar cu preponderenţă cei de la PSD – este cuantificat politic şi electoral. Ce se gândesc ei, că oamenii petrec acolo şi vor zice: Mulţumim PSD că ne-ai dat liber şi nouă, mai dormim şi noi o zi în plus. Dar oamenii vor să audă şi că le cresc salariile, că pot avea şi condiţii decente de trai şi posibilitatea de a lucra în ţara lor, de a-şi dezvolta o afacere, de a avea o fabrică, o industrie, o economie. Oamenii vor să audă că nu mai avem atâtea datorii, că mai cresc pensiile şi alocaţiile. Vor să audă despre şcoli că sunt renovate, căci am avut cutremure în Oltenia, unde s-au fisurat pereţii unor şcoli cu risc seismic. Oamenii vor să audă lucruri normale pentru viaţa şi siguranţa lor. Cred că fantasmagoriile astea politicianiste şi populiste, de ordinul vă mai dăm liber, sunt de tristă amintire. Exact asta au făcut, au dat 200 lei la salariu şi două zile libere”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Rodica Boancă, specificând că nu crede că pe toţi românii îi interesa aşa de tare să mai aibă încă două zile libere, dacă unii nu prea au unde munci. „Adică, liber de la ce, de la şomaj? De la ce să avem liber, de la cules sparanghel în Germania sau căpşuni în Spania? De la ce ne dă liber, domnul Ciolacu, că mai suntem şase – şapte milioane de muncitori în ţara asta, iar restul de alţi şapte milioane sunt peste hotare. Le dă şi lor liber, domnul Ciolacu? Deci, despre ce vorbim? Asta vor să audă românii, că se pot întoarce acasă, că pot şi ei să-şi ia o rată recentă pentru o casă, că pot să-şi crească, în limitele bunului simţ, copiii, că sunt în siguranţă pe stradă, că s-au prins traficanţii de droguri. Oamenii vor să audă lucruri fireşti că se întâmplă, nu fantasmagoriile din capul lui Ciolacu”, a punctat senatorul.

„Le-am spus foarte simplu că: dacă veţi considera necesară testarea antidrog, eu zic să începem cu Palatul Parlamentului”

O altă iniţiativă controversată a social democraţilor (care a iscat, de asemenea, multe discuţii) a fost proiectul de lege care combătea consumul de droguri în şcoli. Totuşi, în plenul Senatului, acesta a fost respins, pe motiv că nu era scris foarte bine. „Este o lege foarte proastă, pentru că de fapt nu combătea nimic. De fapt, ce doreau să facă? Voiau să testeze copii antidrog în şcoală. Adică, pur şi simplu considerau aprioric faptul că în orice şcoală, în orice moment, copiii se droghează şi pot găsi acolo urme de droguri, să-i testeze non invaziv. Noi avem acum şi un şoc de trist amintire, cu testele acelea Covid, aplicate copiilor. Apoi, mai ştim şi noi un pic de legislaţie. Ştim că nu se poate face fără tutore sau fără acceptul persoanei adulte.
Dar problema este să nu-i faci pe copii să se simtă tot timpul nişte potenţiali suspecţi sau infractori, nu aşa le câştigi încrederea. Se vor feri de tine, vor fugi, nu vor avea încredere absolut deloc şi, dimpotrivă, vei avea exact inversul efectului pe care tu l-ai dorit. Iar rolul poliţistului nu este să vină în şcoală, să-mi agreseze mie copilul, pentru că se pot naşte foarte multe abuzuri Cum a fost cu intrarea poliţiştilor în clasele din localitatea din Ilfov, unde totul s-a făcut trântind uşa de perete, fără nicio respectare de procedură. Nu se poate aşa ceva. Inclusiv eu m-am opus, pentru că despre asta era vorba, doar despre testarea copiilor şi punerea lor în ipostaza de a se simţi veşnic nişte infractori. Nu asta rezolvă problema consumului de droguri în şcoli sau în apropierea şcolilor. Există, într-adevăr dealeri de substanţe, dar poliţiştii îi cunosc. Aceştia trebuie prinşi. Rolul poliţistului este să prindă traficanţii de droguri, traficanţii de carne de vie, să supravegheze, să păzească, să asigure siguranţa, să intervină acolo unde sunt probleme, nu să vină să-mi testeze mie copilul de dimineaţă, să vadă dacă a consumat sau nu droguri. În plus de asta, copiii pot avea pică unii pe alţii şi să cheme Poliţia, că li se pare lor că nu ştiu care, nu ştiu ce a făcut. Se declanşează o întreagă tevatură în şcoală. Nu, nu poţi să faci aşa ceva. Le-am spus foarte simplu că: Dacă veţi considera necesară testarea antidrog, eu zic să începem cu Palatul Parlamentului. Să testăm angajaţii şi parlamentarii antidrog şi după aceea copiii că eu cred că unii fumează ceva de le vin ideile astea, serios”, a mai adăugat Rodica Boancă, senator AUR Ialomiţa.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )