„O vară de povestit” la sate, cu ajutorul Fundaţiei World Vision

În momentul de faţă, în România, opt din zece copii din mediul rural muncesc în gospodărie sau în afara ei în timpul verii.

Fundaţia World Vision România organizează ediţia 2021 a şcolii de Vară, la care vor lua parte peste 10.000 de copii şi adolescenţi din mediul rural. Activităţile cuprind atât zona de educaţie remedială, pentru recuperarea materiei pierdute, dar şi învăţare prin joacă şi dezvoltarea de abilităţi de viaţă independentă: tabere, excursii vocaţionale, cercuri de artă, campanii de voluntariat, activităţi recreative în aer liber. Totodată, World Vision România organizează o campanie de strângere de fonduri pentru a susţine Şcoala de Vară, care va dura până la finalul lunii august.

Foarte mulţi copii din satele României nu au mers niciodată într-o vacanţă şi unii dintre ei nici nu şi-au părăsit comunitatea. De asemenea, în lunile de vară se instalează pierderi de învăţare, un fenomen foarte bine cunoscut şi des întâlnit.

Pe lângă tabere, campanii de voluntariat şi alte activităţi practice, aceşti copii şi adolescenţi vor avea parte şi de ateliere tematice pentru dezvoltarea abilităţilor de viaţă, de orientare în carieră, proiecte de dezvoltare a competenţelor digitale, concursuri de creaţie, concursuri sportive şi aşa mai departe.

În acest an, şcoala de Vară World Vision se desfăşoară sub sloganul „O vară de povestit”, Campania de strângere de fonduri fiind în prezent deschisă tuturor celor care doresc să ajute, prin donaţii online (https://bit.ly/3hGebcK) sau prin SMS (8864 cu textul SPERANTA – mesaj în valoare de 4 euro).

În România, lipsurile materiale în care trăiesc copiii se reflectă şi în accesul lor la resurse educaţionale. Aproximativ 40% dintre părinţii din mediul rural cumpără mai puţine rechizite şi cărţi pentru copii, pentru a face economii. Bibliotecile şcolare şi cele publice sunt subfinanţate şi au fonduri de carte, uneori, foarte sărace, iar oportunităţile de petrecere a timpului liber sunt practic inexistente la sate. Aşadar, copiii de la ţară sunt privaţi de şansa de a-ţi trăi copilăria. Mai mult, potrivit datelor Eurostat, în România se înregistrează cea mai mică rată de participare la activităţi culturale sau sportive din UE (sub 30% din populaţia în vârstă de peste 16 ani, raportat la un interval de 12 luni).

„Şcoala de Vară este o iniţiativă care răspunde unei nevoi universale a copiilor şi se adresează elevilor de toate vârstele, de la clasa I până la a XII-a, care participă la programele noastre.

Pentru cei 10.000 de copii care în aceste luni vor merge la şcoala de Vară a Fundaţiei World Vision, vor fi singurele zile în care se vor simţi cu adevărat în vacanţă. Unii dintre ei vor recupera materia pierdută, un pas obligatoriu pentru a nu rămâne în urmă şi a merge mai departe la şcoală. Alţii vor afla ce ştiu şi pot să facă şi îşi vor descoperi pasiuni nebănuite. Pentru toţi, şcoala de Vară înseamnă o şansă”, explică Mihaela Nabăr, directorul executiv al Fundaţiei World Vision România.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )