„O să vină ziua când oamenii ăştia, care gestionează Garda de Mediu în Călăraşi, vor merge la puşcărie!”

România traversează, în acest moment, o perioadă complicată de criză energetică şi de majorare a preţurilor. Pe termen scurt sau mediu, specialiştii văd două soluţii în acest context: reglementarea pieţei, în mod obligatoriu şi dezvoltarea unor investiţii în energie electrică. În zona electrică, se poate crea chiar un mix energetic. Trebuie făcut un mix energetic între producătorii eolieni, cărbune, apă şi Nuclearelectrică, diferite surse de alimentare. Pentru a nu mai exista un deficit pe piaţă – fiindcă Hidroelectrica creează curent electric cu un cost mic – soluţia este una singură: ca Hidroelectrica să cumpere. Sunt câteva unităţi mari pe care Hidroelectrica le poate cumpăra, precum Termocentrala Craiova. Astfel, se poate crea şi un preţ de echilibru pe piaţă.
Acestea sunt câteva dintre perspectivele prezentate de deputatul PSD Călăraşi, Dumitru Coarnă, în cadrul unei conferinţe organizate la sediul partidului. „În opinia mea, majorarea preţurilor s-a făcut artificial, iar criza esre provocată de către ministrul în funcţie Dan Virgil Popescu. El este în această funcţie din 2019, la zi, deci e ministru cu continuitate. Iar eu, am analizat un pic activitatea domnului ministru şi am constatat nişte lucruri. În 2017 şi 2018, Romgaz, care are capital de stat, producea undeva la 110.000 de megawaţi pe oră, anual. Noi consumam în jur de 115.000. A făcut omul ăsta cum a făcut şi acum am ajuns să producem 86.000. În investiţii, practic, a reuşit să închidă foarte multe firme din România. Nu a dezvoltat niciodată capacitatea de investiţii. Omul nu a făcut nimic. M-am uitat puţin pe declaraţia lui de avere. Ce să vezi: acţiuni OMV. Soţia lui: opt staţii OMV. Piaţă speculativă: OMV. Eu mi-am exprimat poziţia, public, cu privire la acest ministru. Am devenit specialist în energie, deşi nu eram. A trebuit să mă documentez şi m-am dus direct la sursă, la oameni care lucrează în sistem, în energie. Am discutat şi pe noua Ordonanţă de Urgenţă, numărul 3. Este adevărat că la consumatorul casnic s-au majorat un pic plafoanele. La energie, e un spaţiu de respirat acolo. L-am majorat. Preţul la gaze era de 0,12 bani pe kilowatt. L-am dus la 0,31. Când s-au pus în discuţie mecanismele acestei ordonanţe de urgenţă, eu personal le-am arătat domnului premier Ciucă şi domnului preşedinte Ciolacu. Aşa mi s-a părut corect. Cu calcule făcute şi cu soluţia pe care o vedeau sindicatele, patronatele şi societatea civilă. Adică, revenirea la piaţa reglementată pe o durată determinată de timp. Eu am sufletul şi conştiinţa curată că am făcut lucrul ăsta. Şi, nu am venit în politică să mint pe cineva. Pe de altă parte, când vine factura, nu mai e o decizie politică. Decizia trebuie să fie una tehnică. Atunci când discut de nişte lucruri aplicate, e clar că trebuie să am o soluţie tehnică. Vreau să spun că majoritatea colegilor de la PSD au îmbrăţişat punctul meu de vedere”, a declarat deputatul PSD de Călăraşi.

„Garda de Mediu, în opinia mea, este parte a sistemului mafiot, în ceea ce priveşte groapa de gunoi Olteniţa-Ulmeni”

În continuare, Dumitru Coarnă, revoltat pe activitatea iresponsabilă a Gărzii de Mediu Călăraşi, a acuzat instituţia că ar face parte dintr-un sistem mafiot, generat de bomba ecologică de la Olteniţa–Ulmeni. Garda de Mediu Călăraşi se preface că nu vede miile de tone de gunoi îngropate în zona menţionată, însă continuă să amendeze primarii PSD din localităţile judeţului, pe care i-ar fi luat ca ţapi ispăşitori. S-ar putea ca persoanele responsabile să ajungă la închisoare, din cauza acestui dezastru ecologic. „Am observat că primarii PSD, nu doar prin Garda de Mediu, ci prin anumite instituţii gestionate de PNL, sunt ţinte. Pot înţelege lucrul acesta, până la o anumită limită. Dar Garda de Mediu, în opinia mea, este parte a sistemului mafiot, în ceea ce priveşte groapa de gunoi Olteniţa-Ulmeni. Acolo vorbim clar de infracţionalitate de tip mafiot, o bombă ecologică, unde Garda de Mediu gestionează prin complicitate, adică încasează. Personal, am vorbit la Garda de Mediu, la Ministerul Mediului, la poliţia judeţeană, peste tot. Toată lumea încasează şi acolo sunt sute de mii de tone de gunoi îngropate la propriu, iar Garda de Mediu se face că nu vede. Merge la Roseţi, merge nu ştiu unde. Nu! Să meargă acolo unde trebuie, Garda de Mediu. Că, s-ar putea să meargă la puşcărie! O să vină ziua când oamenii ăştia, care gestionează Garda de Mediu în Călăraşi, vor merge la puşcărie! Tocmai prin aceste complicităţi. Olteniţa-Ulmeni e cea mai mare bombă ecologică din Sud-Estul Europei. Am avut altă declaraţie în Parlamentul României, fix pe tema asta. Nu o să cedez un milimetru! Am vorbit cu oamenii din zonă, o să respectăm Legea 60 şi vom încerca să facem demonstraţii pe zona asta. O să ieşim în stradă. Garda de Mediu Călăraşi, dacă nu face ceea ce trebuie, este în cercul infracţional de tip mafiot”, a precizat parlamentarul călărăşean.

„În acest moment, amendăm nişte primării care au probleme extraordinar de grave cu bugetul”

În completarea deputatului, senatorul PSD Călăraşi Nicuşor Cionoiu a pus accent pe efectele vizibile ale amenzilor date de Garda de Mediu asupra unor primării care abia reuşesc să acopere cheltuielile unei localităţi, confruntate, oricum, cu probleme de buget. În acelaşi timp, autorităţile locale şi judeţene au de investit bani în diverse aspecte prioritare pentru cetăţeni. „Noi poate suntem liberi să ne asumăm greşelile altei echipe. Mă refer la greşelile pe care le-au făcut alţii înaintea noastră. Suntem într-o coaliţie, mergem în această coaliţie, respectăm orice regulă care ţine de asociere, dar greşelile trecutului nu ne aparţin. Nu vrem să fim părtaţi la ele. Avem probleme în judeţ pe care încercăm să le rezolvăm fără să gândim politic. Cred că, în acest moment, amendăm nişte primării care au probleme extraordinar de grave cu bugetul, foarte puţini locuitori, încearcă să ţină în frâu cheltuielile, şi-aşa foarte mari, ce au survenit acum.
Avem probleme care au venit la biroul meu parlamentar pe partea de înmatriculări auto. Am încercat să rezolvăm această problemă. Şi domnul Coarnă a încercat, la nivel central. Dar, la nivel municipal, am observat o deficienţă extraordinar de mare legată de Prefectură. Nu vrem să schimbăm pe nimeni. Dar vrem ca cetăţeanul, atunci când îşi cumpără o maşină, să nu plătească leasing două luni de zile, aşa cum doreşte actualul comandant de la biroul de înmatriculări. Pentru că acel om, în această perioadă, dacă mai plăteşte şi două luni de zile leasing-ul, nu se ajunge cu banii. Oraşul Călăraşi, judeţul Călăraşi are, din punct de vedere al înmatriculărilor, o situaţie diferită. Am comparat cu alte judeţe. Niciun alt judeţ, în acest moment, nu are o perioadă aşa de lungă de înmatriculare. Numirile pe criteriu politic ale anumitor oameni, fără să se ţină cont de competenţa lor, ne duce aici unde suntem”, a conchis senatorul social-democrat.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )