„O politică constantă, din punct de vedere economic, ar duce la predictibilitate”

Reprezentanţii Partidului Umanist Social Liberal (PUSL) îşi doresc şi promovează o politică constantă, din punct de vedere economic. Actualmente se lucrează la o strategie de guvernare, dar până când aceasta nu va fi gata, nu se pot da detalii referitoare la program. Însă, Ionel Gae (preşedintele PUSL Ialomiţa) poate spune că, în mod sigur, în orice domeniu vor fi aduse schimbări şi adaptări la tot ce înseamnă o legislaţie benefică, în primul rând pentru cetăţeni. Căci, umaniştii asta urmăresc, să îi fie bine cetăţeanului, românului şi după aceea discută despre altceva.
Fireşte că, în mod automat, mulţi români ar putea să se întrebe cum le-ar putea fi lor bine, când Guvernul nu ştie de unde să mai adune bani şi vor să introducă tot felul de taxe pentru a astupa găurile din buget. Printre noile măsuri fiscale pe care le va introduce Guvernul se numără şi creşterea TVA de la 9%, la 19%, pentru anumite produse care erau exceptate până acum. Printre aceste produse se numără şi mâncarea pentru animalele de companie. Această măsură va duce la o creştere a preţurilor, ceea ce va afecta foarte mulţi români care deţin animale de companie. O altă măsură discutată în Guvern este introducerea unui nou impozit pentru clădirile rezidenţiale care depăşesc valoarea de 500.000 de euro. Un dezvoltator imobiliar ar urma să plătească minim 5.000 de euro anual.
Guvernul ia în calcul creşterea salariului minim în două etape: de la 3.000 la 3.300 de lei; de la 3.300 la 3.750 de lei. De asemenea va creşte salariul minim în construcţii, de la 4.000 de lei. la 4.500 de lei. În sectorul construcţiilor, Guvernul va da cu o mână şi va lua cu alta. Creşte salariul minim, dar în schimb aceştia vor începe să plătească CASS. „Măsurile de modificare a logicii economice în Guvern, acum sunt foarte târzii. Suntem deja spre finalul verii, nu mai avem mult şi începe toamna şi se termină anul. Nu cred că este bine să modifici procedurile fiscale, să vii cu noi taxe sau să schimbi anumite situaţii la impozite. O politică constantă, din punct de vedere economic, ar duce la predictibilitate şi atunci România ar avea alte variante de a se descurca referitor la o anumită dorinţă de a atrage bani. Problema că nu sunt bani, o auzim de 33 de ani. Mereu se invocă faptul că nu sunt bani, să se facă un împrumut. Dar sunt bani pentru pensii speciale, salarii de primari, preşedinţi de CJ, vicepreşedinţi, etc. În mod sigur, bani la buget vin, pentru că producţiile agricole de anul acesta sunt destul de bune. Vor merge foarte multe mii de tone de cereale la export, aducem valută. Noi avem prioritate, până în septembrie este interzis pentru ucraineni să mai valorifice produsele agricole în România şi sperăm ca Guvernul să fie destul de inteligent să găsească măsuri să prelungească termenul undeva până în luna decembrie. S-a văzut că în România au venit foarte multe cereale care sunt şi modificate genetic, nu au calitatea produselor agricole din România. Noi le exportăm pe ale noastre şi ne trezim că mâncăm pâine din grâul ucrainean, ceea ce nu este corect şi sănătos pentru români. Dacă vrem cu adevărat să ţinem la cetăţenii acestei ţări, trebuie să luăm măsuri concrete, care să aibă în vedere omul şi apoi să ajutăm ucrainenii la ananghie. Eu sper că vor găsi soluţii de a merge cu exportul cerealelor ucrainene pe mare şi atunci se va degreva România de acel trafic infernal cu tiruri ucrainene spre portul Constanţa”, a precizat, recent, la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Ionel Gae.
Pe de altă parte, mai trebuie luat în seamă un semnal de alarmă, deloc de neglijat. Datoria publică a României a înregistrat două recorduri nedorite în acest an: a depăşit pragul de 700 miliarde lei încă din luna februarie, precum şi pe cel de 50% raportat la PIB. Preşedintele Ionel Gae spune că sunt ţări mult mai dezvoltate care au datoria publică foarte mare, faţă de România. Într-adevăr sunt mai dezvoltate, pentru că s-au consolidat economic cu mult timp, cu zeci sau chiar o sută de ani, înaintea ţării noastre. „România are 30 de ani de democraţie, dar din păcate, nu prea a aplicat-o cum trebuie, referitor la dezvoltarea economică a ţării. Eu cred că o politică mai coerentă, în ceea ce priveşte impozitările, mai ales pentru companiile multinaţionale care deţin o mare pondere economică în România, ar fi foarte benefică. Ar putea să aducă bani la buget, ar fi bani şi pentru pensii, nu ar mai umbla statul să se împrumute nici la FMI, nici la populaţie prin acele bilete de tezaur. Eu cred că în Guvern se pot găsi soluţii, inclusiv referitor la resursele naturale ale ţării, pentru că acolo redevenţele sunt foarte mici şi toată lumea acum are nevoie de gazul românesc, de energia electrică produsă în România, energia eoliană. Într-adevăr, e vorba de companii privatizate, dar redevenţa nu o stabileşte Austria, ci România, avem o agenţie a resurselor minerale. Eu cred că aceste politici trebuie revizuite, reanalizate şi atunci în mod sigur se vor găsi destule sume de bani care vor acoperi acele găuri din buget. Vor găsi şi bani pentru a mări alocaţiile copiilor sau pensiile. Mai mult decât atât, vor găsi şi soluţii pentru a nu supra impozita întreprinderile mici şi mijlocii, care ţin această ţară. Eu cred că a venit momentul ca România – românii şi cei care vor guverna această ţară – să se trezească şi să ajungă la concluzia că nu trebuie să facem altceva decât o politică pentru poporul ei. România are aceste posibilităţi să se autogospodărească. Avem o producţie agricolă în fiecare an destul de mare, putem să hrănim până la 40-50 milioane de persoane, ceea ce la noi nu se întâmplă. Importăm foarte multe produse legumicole, produse cu plus valoare, adică iarturi, smântână din alte ţări, când aici avem posibilităţi enorme. Deci, trebuie revizuită toată politica, în general, nu doar în domeniul agricol. Va trebui să fie un Guvern de oameni competenţi şi asta urmărim noi, umaniştii. Politica trebuie să stea în spate, să susţină, prin activitatea politică, toate administraţiile. S-a mers înainte pe Guvern tehnocrat. Ei, cam aşa ceva, dar să fie oameni competenţi susţinuţi de partide politice”, a mai adăugat preşedintele PUSL Ialomiţa.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (1)
  • comentariu-avatar
    Alina 1 an

    Chapeau pentru aceasta abordare a subiectului politicii economice si a masurilor zise economice luate de Guvernul Romaniei! Este clar ca prin o politica constanta si bine gestionata, un stat asa cum este Romania ar putea beneficia de o stabilitate si o dezvoltare economica sporita. Si chiar daca nu reusim sa depasim dependenta de extern, inclinatia catre agricultura si produsele agricole ar trebui fi pastrata, pentru a duce la scoaterea tarii dintr-o anumita stare de subdezvoltare.

  • Disqus (0 )