„O nouă creştere a fiscalităţii va transforma Guvernul în inamicul public numărul unu al mediului privat”

Guvernul PSD-PNL a impus în 2023 un buget mincinos, cu venituri umflate cu pompa pentru a permite cheltuieli nesăbuite. Cum „minciuna are picioare scurte”, adevărul a ieşit la suprafaţă repede, chiar ministrul finanţelor, Adrian Câciu, fiind acela care a trebuit să recunoască, încă din 5 aprilie 2023, că există o gaură la buget de 20 de miliarde.
De atunci şi până astăzi, coaliţia de guvernare nu a făcut efectiv nimic. Aşa cum chiar gura „păcătosului Ciolacu” adevăr a grăit, că România „trece de la fapte la vorbe”, spaţiul public a fost inundat de un torent de declaraţii ale liderilor coaliţiei şi ale oficialilor guvernamentali, care mai de care mai contradictorii, fără ca să se întâmple ceva concret.
Din puzderia de declaraţii ale oficialilor coaliţiei se poate anticipa că soluţia principală a Guvernului pentru a reduce deficitul este creşterea fiscalităţii, adică cea mai proastă soluţie economică. Culmea este că Guvernul optează pentru creşterea fiscalităţii, în ciuda experienţei negative de anul trecut.
Anul trecut, tot în vacanţa parlamentară, Guvernul a adoptat pe şestache Ordonanţa 16, care a crescut taxe, impozite şi contribuţii. Prin aceste creşteri ale fiscalităţii, Guvernul şi-a propus să colecteze în plus 12 miliarde de lei. Rezultatul a fost catastrofal. Suprataxarea contractelor part-time a dus la încetarea a peste 200.000 de astfel de contracte. Ridicolul impozit pe bacşiş, care ar fi trebuit să aducă în plus 40 de milioane în primele cinci luni, a generat venituri suplimentare mai mici de 6 milioane. Accizele crescute la mai multe categorii de produse nu numai că nu au crescut veniturile, ci le-au scăzut. Pe primele cinci luni ale anului, veniturile din accize au scăzut cu peste 30%, în comparaţie cu anul 2022. Deşi nu au generat venituri suplimentare, creşterile de taxe, impozite şi contribuţii au avut un efect negativ evident asupra evoluţiei economiei, contribuind la frânarea creşterii economice şi la reducerea încrederii investitorilor privaţi în economia românească.
Biroul Politic Naţional Forţa Dreptei avertizează Guvernul că orice creştere de taxe, impozite sau contribuţii reprezintă o crimă economică cu premeditare, care va lovi ca un boomerang economia României şi va ucide şi bruma de creştere economică care se menţine încă în prognoze. „O nouă creştere a fiscalităţii va transforma Guvernul în inamicul public numărul unu al mediului privat, cel care duce greul economiei. Mediul privat este într-o situaţie foarte dificilă şi nu va putea suporta noi poveri fiscale impuse de autorităţi pentru a finanţa dezmăţul din cheltuielile publice. Multe firme se vor închide, altele vor prefera soluţii la marginea evaziunii fiscale, iar altele vor prefera să lucreze la negru. Orice nou investitor care doreşte să investească în România se va gândi de două ori înainte de a investi, din cauza creşterilor intempestive ale fiscalităţii. Forţa Dreptei somează Guvernul să rezolve problema deficitului doar prin adoptarea acelor soluţii care nu pun în pericol dezvoltarea economică: reducerea drastică a cheltuielilor, creşterea absorbţiei fondurilor europene şi îmbunătăţirea colectării”, a avertizat Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )