O meduză uriaşă din plastic a eşuat pe o plajă din Călăraşi

O meduză din plastic, care măsoară 3 metri, a fost găsită pe malul Dunării, pe Plaja Tineretului din Călăraşi. Din primele cercetări, se pare că aceasta s-a format din deşeurile de plastic ce plutesc de-a lungul fluviului. Descoperirea a fost făcută de membrii Asociaţiei MaiMultVerde, organizaţie de mediu care luptă, printre altele, împotriva poluării cu plastic a apelor. „Da, este fake-news, unul menit însă să atragă atenţia asupra plasticului ce ne trece zilnic prin mâini şi care, dacă nu este colectat separat, are toate şansele să ajungă în apele de lângă noi, în Dunăre, iar apoi în Marea Neagră. Este al cincilea an în care derulăm programul Cu Apele Curate, ce se doreşte a fi un apel la implicare în reducerea poluării cu plastic a apelor, adresat membrilor comunităţilor dunărene şi autorităţilor publice din localităţile riverane fluviului” spune Doru Mitrana, preşedintele Asociaţiei MaiMultVerde, specificând că uriaşa meduză din plastic este confecţionată din bidoane şi ambalaje de plastic. Ea a fost poziţionată strategic de ecologişti pe Plaja Tineretului din Călăraşi, locul unde se va desfăşura anul acesta Festivalul Dunării #CuApeleCurate. „Ne dorim să atragem în cele 3 zile de festival oameni conştienţi de impactul pe care îl au acţiunile lor asupra mediului, dar şi membri ai comunităţilor locale din jurul Dunării, curioşi să descopere cât de uşor este să avem grijă de natura din jur”, a mai adăugat Doru Mitrana.

Un weekend cu muzică, filme, sporturi acvatice şi dezbateri, pe malul Dunării

Plaja Tineretului din Călăraşi va găzdui, în weekend-ul 23-25 iunie, activităţi şi ateliere dedicate protecţiei mediului, sporturi acvatice, proiecţii de film şi muzică, într-un eveniment internaţional, cu invitaţi din ţările dunărene semnat de Asociaţia Mai Mult Verde. Intrarea este gratuită. Detalii şi rezervări pe www.festivaluldunarii.ro. Scena Festivalului Dunării va fi ocupată de artişti din diferite ţări pe care le străbate Dunărea. Concertele care vor încheia cele două seri de festival oferă un sound balcanic, cu particularităţi etnice specifice ţărilor dunărene. Din România, vor urca pe scenă Azur, Paulina şi Balkan Taksim, dar vor fi prezenţi şi artişti internaţionali: Chillera (Ucraina), Zack Zack Zack (Austria) şi Plasticphonia by Crystn Hunt Akron (Austria).
Cum apa este mişcare şi Dunărea e mişcare, Festivalul Dunării pune în prim-plan şi pasiunea pentru sport, în cadrul apropierii de natură. Participanţii vor putea practica în cele 3 zile de festival sporturi care au legătură cu apa: SUP (stand-up paddle), înot, volei, plimbări cu caiacele. În timpul zilei, vor avea loc diferite ateliere pentru copii şi adulţi, dar şi dezbateri pe tema poluării cu plastic a apelor, la care vor participa membri ai organizaţiilor de mediu, autorităţi publice şi locale. Iar seara vor fi organizate proiecţii de film, cu tematică de mediu.

Manifest

Dunărea transportă 4,2 tone de plastic în fiecare zi. În 2050 este posibil să avem în ape mai mult plastic decât peşte. 100 de tone de plastic sunt colectate anual de voluntarii #CuApeleCurate. Sunt doar câteva statistici care îi pun pe reprezentanţii organizaţiei pe gânduri şi îi motivează în lupta împotriva poluării cu plastic a apelor. După numeroase acţiuni şi proiecte care au inclus igienizări, instalarea de bariere plutitoare menite să oprească deşeurile din plastic şi educarea comunităţilor pentru prevenţie, aceştia au decis să strângă rândurile la prima ediţie locală a Festivalului Dunării. Va fi o declaraţie de dragoste, cu muzică, workshopuri şi filme, adresată fluviului care străbate multe inimi europene. Festivalul Dunării este organizat în cadrul programului Cu Apele Curate, susţinut de Lidl România, de o echipă internaţională formată din Asociaţia MaiMultVerde şi H2Org, iniţiatorul proiectului CleanDanube, cu sprijinul Baden-Wuettemberg Foundation. Asociaţia MaiMultVerde s-a înfiinţat în 2008 din convingerea că grija pentru oameni şi natură ar trebui să devină o prioritate. De atunci desfăşoară o serie de proiecte de împădurire, protejarea biodiversităţii, educaţie de mediu, transport alternativ, prevenirea risipei alimentare, dar şi proiectul Cu Apele Curate, susţinut de Lidl România, pentru combaterea poluării cu plastic a apelor. H2Org este o organizaţie non-profit din Germania care dezvoltă proiecte pentru un mediu şi ape fără plastic. Dezvoltă proiecte educaţionale, campanii, activităţi şi iniţiative de cercetare pentru a minimiza poluarea apelor şi pentru a preveni acumularea de plastic.

Ramona BUTNARIU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )