„Nu vom face o Opoziţie absurdă, doar pentru că vine o propunere de lege din partea Guvernului”

Aşa cum bine se ştie, USR a rămas de acum încolo să facă Opoziţie, după ce partenerii de alianţă au bătut palma cu PSD. Dacă în momentul când s-a lansat în politică, USR a clamat că este un partid diferit de PNL, PSD, ALDE, PMP, PRM, PPDD, ulterior, electoratul a constatat că lucrurile nu stau chiar aşa. USR a făcut destule greşeli care l-au adus în această situaţie ingrată. Pentru ca alianţa să funcţioneze, a închis ochii la derapajele liberalilor. A acceptat politizarea instituţiilor publice (Inspectoratele Şcolare Judeţene, Direcţiile publice de Sănătate, Filialele Apelor Române) cu tot felul de politruci, amante, executanţi incapabili. Nu a avut nicio reacţie la traseismul celor de la PNL, care au luat primari, politicieni de la PSD şi i-au transferat în propriul partid. USR a tolerat toate capriciile PNL şi ale preşedintelui Iohannis, acceptând în Guvern miniştri precum Raluca Turcan, Sorin Câmpeanu, Lucian Bode, fără a sancţiona derapajele acestora. Cum a fost hazardata declaraţie, că s-a învins pandemia, cu puţin timp înaintea izbucnirii valului patru în România.

Deputatul Cristian Gabriel Seidler, ales în circumscripţia electorala nr.42 Bucureşti, pe listele Alianţei USR PLUS, vicepreşedinte în Comisia de Muncă şi Protecţie Socială (care activează şi în judeţul Călăraşi, pentru că aici nu există un parlamentar al formaţiunii) are o altă perspectivă a modului în care s-au petrecut faptele. În primul rând, nu vede o asemănare între mişcarea politică USR, PRM şi PPDD. Iar ALDE şi  PMP, clar, nu s-au poziţionat ca fiind partide anti-sistem, pentru că erau desprinse din partide sistem. Partidul România Mare avea accente naţionaliste extremiste, iar Partidul Poporului Dan Diaconescu se baza pe un post de televiziune şi pe nişte populisme ieftine, care s-au dovedit a fi aşa.

Vizavi de ceea ce s-a întâmplat la Apele Române, USR nu a închis ochii, ci a avut poziţii clare, condamnând politizarea instituţiilor publice. „Nu doar că nu am închis ochii, dar am spus clar şi răspicat că este exact ceea ce nu trebuie să se întâmple. Noi nu am acceptat politizarea unor instituţii publice. Aduc aminte că unul dintre motivele reale ale demiterii lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, de către domnul Cîţu, este tocmai că a demarat concursuri absolut obiective pentru Casele Judeţene de Sănătate. În momentul în care s-a aflat că vor fi pe bune, mulţi candidaţi chiar s-au retras din ele şi au trecut doar 5 din 22 de candidaţi. Deci, nu doar că nu am acceptat politizarea instituţiilor publice, ci, prin acţiunea noastră, am arătat că ne dorim concursuri pe bune. La concursurile de directori de şcoli, dimpotrivă, s-a pus problema interimatelor şi a ocupării pe criterii politice. Am avut o discuţie foarte clară în partid, cu un rezultat la fel de clar şi am spus: Nu dorim <să ne băgăm oamenii> acolo. Dorim să punem oameni competenţi, pe bază de concursuri pe bune. Dacă sunt sau nu oameni de la un anumit partid, contează mai puţin. Important este să fie oameni competenţi şi aleşi obiectiv”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, deputatul Cristian Seidler.

În ce priveşte acuzaţia, lansată de unii, cum că USR i-ar fi pus lui Florin Cîţu Guvernul în mână – după refuzul de a-l accepta pe Ludovic Orban ca premier –  aceasta este total nerealistă. Deputatul Seidler atrage atenţia că, în momentul discuţiilor dinainte de formarea Guvernului Cîţu, delegaţia PNL a spus că îl are, în primul rând, pe Cîţu propunere de premier, cu acord de la Cotroceni. Ca atare, pretenţia că USR ar fi determinat faptul că Florin Cîţu şi nu Ludovic Orban a ajuns premier este greşită. „Pentru susţinerea Guvernului Orban, noi, USR, am avut un protocol cu PNL. Ne-am dat seama că este un Guvern interimar – deci nu puteam să avem acolo toate pretenţiile – şi am cerut câteva lucruri simple. Nimic din ceea ce am agreat noi, atunci, nu se întâmplase. Iar asta, era responsabilitatea politică a lui Ludovic Orban. Deci, am avut alternativa Ludovic Orban – care s-a dovedit că şi-a încălcat cuvântul dat – şi Florin Cîţu, propunerea Partidului Naţional Liberal. Înţelegerea a fost că toate funcţiile ce revin – miniştri, secretari de stat, prefecţi – unui partid sau altuia, sunt ocupate fără drept de veto din partea celeilalte părţi. De aceea am acceptat oamenii numiţi de PNL în Guvern”, a punctat deputatul USR.

Un alt reproş, adus USR, este acela că s-a jucat cu vorbele în criza Voiculescu. Dacă spui fără Cîţu, apoi accepţi din nou cu Cîţu, ai o vină, prin faptul că nu eşti luat în serios mai târziu şi devii, cumva, obligat la radicalizare. Când emiţi un ultimatum, trebuie să fii sigur că te poţi ţine de el.

Referitor la acest aspect, deputatul Cristian Seidler subliniază că USR a dat dovadă de maturitate, acordându-i premierului Cîţu o a doua şansă: „Într-adevăr, noi, atunci, am spus că încrederea noastră în Florin Cîţu a fost zdruncinată. Dar, ne aflam, totuşi, într-o situaţie deosebită şi nu doream să ducem criza politică până la apogeu. Am crezut că Florin Cîţu a înţeles greşeala pe care a făcut-o şi că oricine merită o a doua şansă. S-a dovedit, din păcate, că Florin Cîţu nu a învăţat nimic din această întâmplare. A făcut acelaşi lucru a doua oară, spunând la fel: Îmi asum eu politic, orice ar fi. Şi, iată unde ne-a adus asta”.

„Legile la care România deja s-a angajat, că le va reforma, sunt chiar necesare”

Una peste alta, chiar dacă este în Opoziţie, USR va vota proiectele de care România are nevoie. Aşa cum a anunţat preşedintele formaţiunii, Dacian Cioloş, USR a trecut într-o altă etapă: „În acest moment, pentru USR începe o nouă etapă. Trecem în Opoziţie de la vechile partide şi luptăm cu orice formă de extremism. Vom fi cel mai mare partid din Opoziţie, singurul care îmbrăţişează valori democratice, autentic liberale şi europene. Vom continua să muncim pentru implementarea reformelor din PNRR şi vom sancţiona cu fermitate derapajele guvernării PNL-PSD”. La un asemenea mesaj este firesc că se naşte întrebarea: Păi, ce a vrut Dacian Cioloş să spună, cu implementarea reformelor din PNRR? Căci, nefiind la guvernare, USR nu mai poate face nimic.

Ei bine şi la această întrebare, Cristian Seidler are răspuns. „Ba da, putem face. Putem să votăm acele legi, în sensul reformelor din PNRR de care România are nevoie. Amintesc că PNRR a fost elaborat sub coordonarea lui Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene din partea USR. Activitatea lui a fost apreciată chiar de către Florin Cîţu, ulterior ieşirii de la guvernare a USR-ului. De asemenea, PNRR-ul României a primit cel mai înalt scor, alături de alte state, din partea Comisiei Europene. Există o mulţime de reforme pentru care noi nu vom vota împotrivă doar pentru că suntem în Opoziţie. A, că vom veni cu amendamente, că vom dori să îmbunătăţim acel cadru legal, dacă este cazul, cu siguranţă. Dar nu vom face o Opoziţie absurdă, doar pentru că vine o propunere de lege din partea Guvernului. Dimpotrivă, credem că legile la care România deja s-a angajat, că le va reforma, sunt chiar necesare”, a menţionat Cristian Seidler.

 PNL şi PSD se vor înţelege atâta timp cât vor fi bani

Un alt scenariu ar putea fi acela că peste şase luni sau un an de zile, PSD şi PNL nu se vor mai înţelege. Şi este foarte previzibil, căci deja cele două partide nu se înţeleg. Ori dacă PNL îşi va întoarce iarăşi faţa către USR – cerându-le să intre din nou în coaliţie, pentru binele ţării – este interesant de văzut cum va reacţiona. În opinia deputatului Seidler, cele două partide – PNL şi PSD – se vor înţelege atâta timp cât vor fi bani. Apoi, se mai pune întrebarea dacă PNL s-ar întoarce către USR, fiindcă ar fi putut să o facă şi înainte de a se alia cu PSD. Căci, USR a avut toată deschiderea. „Noi am avut deschidere totală. Cei de la PNL ştiau foarte clar că – şi cu acele probleme de natură internă, cu gruparea Ludovic Orban – un eventual Guvern PNL-USR-UDMR ar fi avut sprijin în Parlament din partea grupării Orban. Deci, ar fi existat o majoritate parlamentară. Cu toate acestea, au ales altă soluţie politică. În ipoteza în care PNL şi PSD, peste câteva luni, nu se vor înţelege, nu există, din păcate, nicio garanţie că PNL-ul îşi va întoarce faţa către USR pentru o alianţă politică. Ce va face USR în situaţia respectivă? Cu siguranţă, vom alege o soluţie responsabilă din perspectiva a ceea ce are nevoie această ţară. Am şi demonstrat lucrul acesta, nu sunt doar vorbe. Pentru că, atunci când ne-am asumat un Guvern minoritar condus de Dacian Cioloş, am spus: pentru noi nu e soluţia politică optimă, dar România trebuie guvernată şi ne asumăm cu responsabilitate să dăm ce-i mai bun într-o situaţie de criză economică, dată de creşterea preţurilor, de criză sanitară, politică. Dacă e nevoie să ne asumăm responsabilitatea, ne-o asumăm”, a concluzionat parlamentarul USR.

Ramona BUTNARIU

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )