„Nu vaccinul este problema noastră, ci încălcarea dreptului la alegere privind sănătatea”

Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, a declarat recent, la un post de radio național, următoarele: „Când va trece această pandemie, trebuie să găsim și niște vinovați, nu numai moral, ci și penal. Au fost făcute niște greșeli. Cineva trebuie să răspundă ca aceste greșeli să nu se mai repete. De ce nu s-a acționat? Pentru că tot ce facem noi acum trebuia realizat încă din vară, cu pașaportul verde, care e o chestiune corectă, cu testarea obligatorie a personalului medical și cu vaccinarea acestuia”.

În timpul campaniei electorale interne, desfășurată de PNL și de USR, toată atenția a fost canalizată acolo. Iar românii, de multe ori, nu au curajul să își ceară drepturile. Drept exemplu stă situația certificatului verde. Uniunea Europeană a specificat foarte clar că acest certificat verde a pornit, inițial, de la simplificarea procedurilor pentru transportul de medicamente și de alte instrumente medicale, între statele europene, pe perioada pandemiei. Au vrut să nu mai piardă timpul cu toate procedurile și documentele, iar de aici au apărut certificatele verzi între state, pentru trecerea graniței. Miile de decese înregistrate, pe lună, din cauza virusului COVID-19 au următoarele cauze. În primul rând, oamenii nu mai au acces în spital, să se opereze. Nimic nu justifică, însă, că, în cazul unei afecțiuni, situația nu se poate agrava în doar câteva ore, operația devenind urgentă. Timp de trei luni de zile, în care s-a desfășurat campania electorală, s-au împrăștiat foarte mulți bani și s-a simțit, acut, lipsa de tratamente. Acestea sunt doar câteva aspecte pe care le-a punctat, în studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei” de la Fresh FM, senatorul Alianței pentru Unirea Românilor, filiala Ialomița (AUR), Rodica Boancă.

Un sondaj CURS, realizat la nivel național în perioada 25-30 octombrie, indică faptul că, în ochii românilor, nu antivacciniștii și cei care nu se vaccinează sunt de vină pentru creșterea numărului de cazuri, ci autoritățile statului. La întrebarea „Cine credeți că este responsabil pentru creșterea numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus?”, rezultatele sondajului sunt următoarele: Guvernul și autoritățile 34%; oamenii care nu se vaccinează 25%; propaganda antivaccin 16%; nimeni, este mersul normal al epidemiei – 16%. Senatorul AUR, Rodica Boancă, este total de acord cu ideea că, responsabile pentru actuala criză sanitară sunt autoritățile și Guvernul. „Repet că nu vaccinul este problema noastră, ci încălcarea dreptului la asistență medicală și la alegerea privind sănătatea. În plus, noi, membrii AUR, avem o problemă cu modul în care s-a făcut achiziția vaccinurilor. De ce atât de multe, pentru că, la câte vaccinuri s-au cumpărat, acestea sunt valabile pentru opt inoculări, ceea ce este imposibil. Deja au și expirat. A fost prelungit termenul de valabilitate, în contextul în care acesta era până prin iulie, august. Deci nu e OK. De asemenea, majoritatea secțiior de terapie intensivă funcționează cu un număr mic de paturi în ATI, multiplicate foarte puțin. Sunt spitale care nu funcționează cum trebuie. Chiar au apărut anchete că oxigenul dat oamenilor nu este medicinal, ci industrial. Eu am părerile mele, mi le mențin și ele au fost validate de niște medici. În momentul de față, este clar că noi am sărit peste niște etape. Valul 4 ne-a prins nepregătiți, în contextul în care toată lumea știa că o să apară. Trebuie să ne pregătim măcar sufletește, pentru că altfel se pare că nu”, a precizat Rodica Boancă, senatorul Alianței pentru Unirea Românilor, filiala Ialomița.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )