Nu vă lăsaţi înşelaţi, prin distragerea atenţiei

Pentru a preîntâmpina comiterea unor fapte de înşelăciune prin metoda distragerii atenţiei, poliţiştii ialomiţeni atrag atenţia cu privire la modul de operare folosit de infractori şi recomandă cetăţenilor să ţină cont de următoarele sfaturi.

Victimele, în special persoane vârstnice, sunt contactate la domiciliu de grupuri alcătuite din 2 – 4 persoane, din care fac parte cu preponderenţă femei. Sub pretextul că sunt angajate ale unor centre comerciale, acestea pătrund în locuinţa persoanelor vizate pentru a le prezenta, chipurile, promoţiile unor produse cunoscute. În timp ce unul dintre membri grupului distrage atenţia victimei, cerându-i acesteia să vadă produsele, ceilalţi pătrund în locuinţă şi, profitând de neatenţia proprietarului, sustrag bani, bijuterii sau alte valori.

Pentru a nu cădea victime unor astfel de infracţiuni, cetăţenii trebuie să aibă în vedere o serie de măsuri. Anume să nu accepte în nicio împrejurare accesul unor persoane necunoscute în locuinţă sau gospodărie. Sub niciun pretext, nu trebuie să se furnizeze persoanelor necunoscute informaţii despre vecini. „Nu primiţi în locuinţă persoane care oferă spre vânzare diverse produse. Aceştia vă pot înşela sau vor doar să vadă ce bunuri pot fura din gospodăria dumneavoastră! În cazul în care sesizaţi prezenţa în comunitate a unor grupuri de necunoscuţi ce solicită informaţii cu privire la vecinii ce comercializează diverse bunuri, reţineţi semnalmentele persoanelor şi cât mai multe detalii despre mijlocul lor de deplasare şi anunţaţi de îndată subunitatea de poliţie cea mai apropiată. Dacă aveţi în familie vârstnici care locuiesc singuri, întrucât sunt o categorie vulnerabilă în ceea ce priveşte victimizarea prin astfel de infracţiuni, explicaţi-le că nu trebuie să permită accesul necunoscuţilor în casă. Dacă, totuşi, aţi fost victima unor astfel de practici, sesizaţi de urgenţă poliţia”, avertizează precizat subinspectorul de poliţie Ludmila Dascălu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ialomiţa.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )