Nu ignora o aluniță suspectă care poate să fie melanom! Controlul la medicul dermatolog îți salvează viața

Specialiștii dermato-venerologi și oncologi atenționează că, în România, foarte multe persoane se prezintă la medic cu tumori cutanate în stadiu avansat. Asociația Română pentru Cancere Rare a susținut, în acest sens, un webinar numit Share Experience, cu tema Melanomul – tratament în echipă. În cadrul acestuia, mai mulți speakeri, specialiști în sănătate din România, au informat participanții cu privire la posibile riscuri. Este vorba despre Violeta Astratinei, președinte Melanom România, Dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie și Dr. Raluca Patru, medic oncolog.

Melanomul este o formă de cancer de piele. Deși reprezintă mai puțin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, este responsbil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat. Dr. Mara Mihai, medic primar dermato-venerologie, informează că, în cele mai multe cazuri, persoanele nu realizau cât de gravă este leziunea modificată. Recunoașterea leziunilor într-un moment timpuriu este esențială. O persoană care dezvoltă melanom prezintă anumiți factori de risc: culoarea pielii (pielea deschisă la culoare e predispusă arsurilor solare și prezintă un risc mai mare de a dezvolta melanom), persoanele care au mai mult de 50 de alunițe pe corp sau persoanele care au alunițe cu caractere atipice, asimetrice sau colorate neomogen.

De asemenea, contează și istoricul din familie (dacă mama/tata sau altă rudă de sânge a avut un cancer de piele) sau chiar istoriul personal de melanom. „Aceste lucruri nu putem să le influențăm, dar am putea să modificăm un factor ce crește foarte mult riscul de melanom: expunerea la radiațiile ultraviolete, aici vorbind și de solar, dar și de expunerea la soare. Expunerea intermitentă la soare este cea mai riscantă și crește riscul de melanom. Nu se interzice expunerea la soare, ci aceasta trebuie să fie făcută în condiții de siguranță: folosim cremele de fotoprotecție (UVB și UVA), îmbrăcămintea care să acopere pielea, căutăm umbra ajutându-ne de pălării și umbrele, dar suntem atenți și la protecția ochilor”, recomandă dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie.

Dr. Mara Mihai transmite că trebuie să fim atenți la următoarele cinci aspecte pentru a depista din timp o leziune suspectă: „Dacă ai observat oricare dintre aceste schimbări, este foarte important să nu amâni un control la medicul dermatolog: ai o leziune, iar dacă trasezi axele longitudinal și transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice; marginile neregulate sunt un semnal de alarmă; mai mult de două culori într-o leziune pot să fie un semnal de alarmă; diametrul leziunii este mai mare de 5 mm; dacă alunița s-a schimbat în culoare, dimensiune și a devenit asimetrică.

Cu ajutorul dermatoscopiei, medicul poate să pună un diagnostic corect. Dermatoscopia nu e o simplă examinare cu lupa, ci un examen de microscopie realizat pe viu, fără substanțe de contrast care permite medicului să observe anumite elemente în alunițe, care nu se pot observa cu ochiul liber”, explică dr. Mara Mihai.

După ce medicul dermatolog constată că leziunea este suspectă, următorul pas este realizarea unei biopsii și, în urma unor investigații suplimentare se va face stadializarea tumorii, intervenția chirurgicală și urmarea unui tratament recomandat de specialist. „Pentru că riscul de a dezvolta un alt cancer de piele în următorii doi ani este unul foarte ridicat, pacientul trebuie să efectueze cu regularitate controalele de rutină.

Atunci când pacientul ajunge la medicul oncolog, șansele de curabilitate sunt mult mai reduse, deoarece înseamnă că tumorile au fost depistate într-un stadiu avansat (stadiul 3 sau 4). În aceste situații, rolul esențial în managementul pacientului îl are oncologul. Cu cât avem o implicare mai mare a ganglionilor sau prezența de metastaze la distanță cu atât boala este într-un stadiu mai avansat. Supraviețuirea pacientului este mai scurtă, iar pentru stadiile 4 cu metastaze multiple supravițuirile la 5 ani scad sub 20%”, avertizează dr. Raluca Pătru, medic oncolog.

Cătălina GHEORGHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )