„Nu avem probleme politice, suntem toţi în aceeaşi barcă”
Printre principalele probleme cu care se confruntă fermierii români se află lipsa şi calificarea forţei de muncă. Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) se află într-o colaborare cu toate cele 56 de licee agricole din ţară. Membrii organizaţiei caută, inclusiv cu firme de utilaje, să înfiinţeze o şcoală profesională, dar nu există voinţă în rândul tuturor părţilor, iar absolvenţii nu rămân în domeniu. Părinţii celor care urmează un liceu în domeniu, din moment ce pot obţine atât de uşor o diplomă de absolvent de universitate, sunt de înţeles atunci când îşi trimit copiii să studieze agricultură şi să facă profit din resursele proprii. Altfel, ar rămâne doar la stadiul de mecanic sau operator utilaje. În anul şcolar 2021-2022, numărul de locuri disponibile în cadrul învăţământului liceal va fi cu 14.000 mai redus decât în anul precedent, conform unui proiect de hotărâre Ministerul Educaţiei. Astfel, Ministerul Educaţiei favorizează continuarea filierei teoretice. Asta, în ciuda obiectivului strategic asumat în planul educaţiei şi formării profesionale în România, în perioada 2016-2020, privind creşterea ponderii elevilor cuprinşi în învăţământul liceal, tehnologic şi profesional (60 % în 2020, faţă de 40,8% în 2014).
În studio-ul emisiunii „Subiectul Zilei”, difuzată la postul de radio Fresh FM, preşedintele LAPAR, Nicu Vasile, a declarat că învăţământul preuniversitar din România, prin aceste şcoli, formează foarte bine viitorii studenţi. „Liceele sunt adevărate pepiniere de specialişti, fermieri, viitori studenţi în domenii precum agronomie, medicina veterinară, tehnologii de maşini, ecologie şi servicii, turism şi industria alimentară. Însă, din păcate, şcolile agricole au fost scoase de pe lista priorităţilor Guvernului.
Din punct de vedere economic, în cadrul LAPAR, noi am început să facem o serie de dezbateri cu forurile tutelare la nivel naţional, pentru că organizaţia trebuie să fie un liant şi va fi un liant. A început să fie un liant între tot ce înseamnă aceste instituţii ale statului. LAPAR este o organizaţie apolitică.
Nu avem probleme politice, chiar dacă există în cadrul ei membri care provin dintr-un partid sau altul. Noi toţi suntem în aceeaşi barcă, indiferent ce culoare politică am avea sau ce funcţie am ocupa. Trebuie să fim şi să ne gândim că suntem o familie. Atunci, fiecare trebuie să vină cu plusvaloare, nu cu minus. Legat de Ministerul Educaţiei, vreau să fac o dezbatere împreună cu Ministerul Muncii. De ce nu există o colaborare între cele două ministere? Şi, vreau să vorbesc şi despre licenţele care se cer în aceste sectoare de activitate. Avem şcoli profesionale sau licee, facultăţi în agronomie, în nu ştiu ce domenii, dar studenţii practică altceva. Am dat doar un exemplu acum, dar ar fi mai multe”, a încheiat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Nicu Vasile.
Petruţa RIDICHE