Noua lege a pensiilor, o lege a promisiunilor deşarte, care nu asigură echitatea sistemului de pensii

PSD şi PNL au votat la Senat o nouă lege a pensiilor despre care nu ştiu cât costă şi pentru care nu există bani în buget. Este o lege a promisiunilor deşarte, ce nu asigură echitatea sistemului de pensii. Legea pensiilor a trecut în doar 24 de ore prin Senat, fără o dezbatere corectă şi fără să aibă calcule de impact financiar.
Senatorul USR Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, a cerut amânarea dezbaterilor până când Guvernul României va fi în stare să ofere date reale privind impactul bugetar al legii, iar cei doi miniştri –al Finanţelor şi al Muncii – vor catadicsi să participe la dezbateri. USR a adresat coaliţiei PSD-PNL mai multe întrebări, printre care: care este impactul bugetar al noii legi a pensiilor care sunt datele economice pe care au fost fundamente calculele, care sunt bazele pe care au fost stabilite formulele de calcul a pensiilor. „Cât va dura recalcularea pensiilor? Are deja guvernul softul pentru recalcularea lor? Ce se întâmplă dacă, după 6 luni, aşa cum este prevăzut în lege, nu se încheie procesul de recalculare a pensiilor? În Comisie, am asistat la o dictatură a majorităţii, aţi trecut peste toate amendamentele noastre, dar măcar aici, în Plen, trebuie să ne răspundeţi, conform legii”, a somat senatorul Irineu Darău.
De asemenea, senatorul Ştefan Pălărie, membru al comisiei pentru muncă, a acuzat cele două partide din arcul guvernamental de ipocrizie, avertizând că legea aceasta va fi un dezastru pentru români, un dezastru pentru mediul de afaceri, un dezastru pentru seniori şi doar un cadou pentru pensionarii speciali. „Vă rupeţi cămaşa de pe voi vorbind de echitate pentru pensionari. Dacă chiar vă doreaţi echitate între pensionari, de ce nu aţi scos pensiile speciale? Domnul Nicolae Ciucă, aici de faţă, se va muta de la 18 mii de lei pensie la 20.000 de euro. Vă spun un singur lucru: legea asta se numeşte legea minciună, prin care domnul Ciolacu vrea să îşi cumpere locul de preşedinte. Ar face orice, ar pune ţara pe foc, doar să câştige nişte alegeri la anul”, a punctat senatorul.
USR a propus 32 de amendamente la legea pensiilor pornind de la 3 principii fundamentale: predictibilitate şi sustenabilitate, stabilind sancţiuni dacă termenele asumate de guvern nu sunt respectate; creşterea contribuţiei la Pilonul 2 ca şansă pentru români de a-şi asigura pensii decente, în condiţiile în care s-a dovedit că Pilonul 2 oferă randamente superioare ratei inflaţiei; consfinţirea principiilor contributivităţii şi echităţii, prin desfiinţarea pensiilor speciale (sau plafonarea lor dacă guvernul nu vrea să le desfiinţeze). Toate amendamentele USR au fost respinse.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )