„Noi suntem viitorul și doar dacă ne facem viața auzită putem face o schimbare în lume”
Recent, Călarașiul a fost gazda unei reuniuni semnificative a cluburilor Interact din Districtul 241, Regiunea 5, adunând tineri din orașe precum Ploiești, Slobozia, Călărași, Galați, Constanța, Mangalia, Brăila și Buzău. Această acțiune nu a fost doar una formală, ci un adevărat catalizator pentru implicarea tinerilor în comunitate și dezvoltarea lor pe plan personal și social.
Evenimentul a fost organizat, mai exact, de membrii Interact Călărași – cu îndrumarea Rotary Călărași – în data de 29 octombrie 2024 și a beneficiat de o participare numeroasă. În deschidere, Livia Iorga (asistentul zonal al Zonei 5, din care municipiul Călărași face parte) a subliniat importanța implicării tinerilor în activități comunitare. „Scopul acțiunii este de a face tinerii să se implice din ce în ce mai mult în viața de comunitate. Vrem să facem din această întâlnire zonală o experiență de neuitat și să fie cât mai tare pentru toți. Pe această cale, vreau să-i mulțumesc lui David Oprea, căci a reușit să aducă aici toată zona 5, ceea ce este uimitor. Nu știu dacă a mai avut Călărașiul vreodată atât de mulți copii la un loc. Așa că, sunteți cei mai tari. Activitatea de astăzi include sesiuni de training care vă vor ajuta, pe viitor, în viața de zi cu zi și în activitatea de Interact. De asemenea, avem și o sesiune de workshopuri menite să vă ajute foarte mult, să vă cunoașteți între voi și să creați relații de prietenie. Socializare și implicare, acestea sunt cuvintele de ordine ale Interact. Deci este important ca tinerii să se implice, pentru că noi suntem viitorul și doar dacă ne facem viața auzită putem face o schimbare în lume”, a atras atenția Livia Iorga. Asistentul zonal contrazice prejudecățile unor categorii de vârstă ce blamează tinerii că nu au chef de muncă, nu vor să se implice și nu le pasă. „Tinerii nu sunt deloc pasivi. Lucrez cu 800 de elevi care, zi de zi, îmi demonstrează că activismul este din ce în ce mai popular și că vor să schimbe ceva în lume. Generația aceasta este din ce în ce mai implicată și, într-adevăr, vom putea face o schimbare. Pentru că, în comparație cu celelalte generații, tinerii sunt mult mai implicați în proiecte locale de amploare”, a mai adăugat asistentul zonal.
Președintele Clubului Interact Călărași, David Oprea, și-a exprimat entuziasmul, afirmând că întâlnirea reprezintă o oportunitate unică pentru socializare și învățare: „Sunt foarte bucuros că suntem atât de mulți tineri aici și am putut să ne mobilizăm într-un timp relativ scurt, să putem să vă aducem, pe voi, la noi acasă. Mi se pare absolut minunat. Sper ca sesiunea de training să fie memorabilă și să învățați ceva din această experiență. Această întâlnire nu doar că facilitează dezvoltarea abilităților tinerilor, dar și crearea de relații de prietenie esențiale pentru viitor”.
La rândul lui, Rareș Papacioc, ofițer IT districtual al Interact Slobozia a vorbit despre continuitate și responsabilitatea tinerilor de a prelua ștafeta și a duce mai departe valorile voluntariatului. „Mă bucur că sunt aici, în fața voastră. Sincer, încă nu-mi vine să cred că am ajuns la întâlnirea zonală, pentru că o aștept din vară. Mă bucur că v-ați dori să ieșiți din zona voastră de confort, să veniți aici, să ne ascultați și să învățați ceva de la noi. Sperăm să putem trezi ceva în voi, iar peste câțiva ani – să fiți aici, în locul nostru – să învățați alte generații. Continuitatea este cel mai frumos lucru din Interact”, a punctat Rareș Papacioc.
„Interact nu este doar un certificat de voluntar, ci o familie”
O intervenție a avut și Drăgan Marian, membru al Clubului Rotary (omul din spatele copiilor de la Călărași) care s-a referit la competiția constructivă dintre cluburi, evidențiind că această rivalitate stimulează creativitatea și implicarea tinerilor în proiecte sociale și culturale. „Bună ziua Rotary, bine ați venit la călărași! Felicitări David, pentru organizare. Suntem onorați că ați venit la Călărași, ne aflăm într-un an magic. Dumneavoastră poate nu știți, dar între cluburi există și o competiție. Sunt cluburi care au foarte multe acțiuni social culturale. Noi suntem într-o competiție cu cei din Slobozia, care ne bat la numărul de acțiuni. Tinerii Interact de la Slobozia sunt incredibili. Dar eu cunosc că este o competiție mare în județul Constanța, între Galați și Brăila… Dar avându-l pe David, având Interactul de la Călărași, eu sper să începem să devenim și noi un rival mai puternic față de cei din Slobozia, cu care ne batem în proiecte tot timpul. Însă, această rivalitate nu face decât să stimuleze creativitatea și implicarea tinerilor în proiecte sociale și culturale. Și noi avem în vedere multe proiecte până la sfârșitul anului. Salut această inițiativă. Toate felicitările și vă doresc succes în continuare”, a precizat Marian Drăgan. „Felicitări David, felicitări Livia, felicitări tuturor. M-a pus Livia să vă spun câteva lucruri pe care le-am învățat în 3 ani lungi și grei de președinție. Interacțiunea nu este o chestie foarte ușoară, dar este foarte plăcută. Adică, cumva, compensează toate greutățile pe care le acumulezi. Toate greutățile se duc în momentul în care vezi proiectul final, când vezi oamenii fericiți. Știu că aici sunt foarte mulți aspiranți și știu că sunteți în perioada aia în care vă testează cei din clubul vostru. Dar, în același timp, trebuie să vedeți dacă vă place Interact. Sper că această întâlnire zonală v-a convins că Interact este fix ceea ce vreți și fix ceea ce aveți nevoie acum. Interact nu este doar un certificat de voluntar, ci o familie, o prietenie care ajută fiecare membru. Eu sper ca măcar cu trei sferturi din oamenii din această sală să mă revăd și la alte proiecte și la alte întâlniri zonale”, a menționat Elena Vaseliu, președintele Interact Cetatea Tomis, Constanța.
Una peste alta, reuniunea de la Călărași a fost o dovadă a angajamentului tinerilor de a-și asuma roluri active în comunitate. Iar voluntariatul joacă un rol esențial în dezvoltarea comunităților și în formarea tinerilor. Tinerii care aleg să se implice în activități de voluntariat au șansa de a învăța prin experiență, de a-și extinde orizonturile și de a crea conexiuni valoroase cu oameni din diverse medii. Într-o lume în continuă schimbare, dedicarea lor în proiecte comunitare devine o forță motivațională puternică, având potențialul de a genera schimbări pozitive durabile.
Marius BĂDRĂGAN