Noi schimbări în sistemul de sănătate
Până acum, asigurații în sănătate mergeau la un spital privat, unde spitalizarea costă 8. 000 -10 000 de lei și erau trimiși să meargă la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS). Și atunci, pacienții veneau la CJAS Ialomița. Însă sistemul nu era reglementat în acest sens, pacienții fiind induși în eroare. Pentru că unele spitale private nu au contract cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate, iar în Ialomița nu sunt spitale private. Un exemplu în acest sens este al unei femei de la Fetești, care a fost operată de cancer la sân, intervenția costând-o zeci de mii de lei. Acum apelează la CJAS, dar instituția nu are cum să îi deconteze cheltuielile pentru că spitalul respectiv nu are contract cu Casa de Sănătate București. Persoana respectivă nu s-a interesat de acest lucru, era înspăimântată de afecțiunea pe care o are și a vrut să rezolve mai repede actul medical. Astfel a declarat Mihai Geantă, directorul CJAS Ialomița, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei” de la Fresh FM.
Însă, de la 1 iulie, românii vor asista la schimbări majore în sistemul de sănătate. De departe cea mai importantă și pe baza căreia s-a bătut foarte multă monedă, este contribuția personalului medical la spitalul privat. Autoritățile au atras, însă, atenția că e vorba de o contribuție personală de coplată.
În legătură cu această măsură, Mihai Geantă a precizat că acum începe să se reglementeze demersul. „Te duci și îți face un deviz. Internarea cuprinde condiții hoteliere de înaltă calitate și intervenția medicală, te costă 8. 000 de lei și stai patru zile acolo. În contract, dacă primești pachete de servicii de bază de la un spital public, primești 2.000 de lei. Și atunci îți faci un calcul și după cinci zile revii și spui dacă accepți acei 2.000 de lei de la sistemul public. Este obligatoriu ca spitalul privat să îi spună pacientului să facă asta. Îți asumi diferența și în cinci zile dai răspunsul. Dacă da, este OK și îți vezi de actul medical la spitalul privat și ești mulțumit că nu mai ești indus în eroare să mai umbli după alți bani”, a punctat directorul CJAS, care a vorbit, în continuare, și despre posibilele efecte ale noii schimbări în legătură cu fondurile. Nu există riscul ca banii spitalelor de stat să fie transferați către spitalele private, pentru că a doua categorie are o adresabilitate destul de mare și pacienți suficient de mulți. Au, la rândul lor, un număr de paturi și nici ele nu au voie să crească mai mult cu 5% totalul lor la contractarea din luna iulie. Este o reglementare prin care nu se mai pune pe drumuri pacientul. Acesta va ști pe ce sume se bazează, pentru că are o contribuție și este asigurat.
Pachet de prevenție, gratuit, pentru asigurații în sănătate
Schimbările în vigoare aduc și un pachet de prevenție: consultații și analize medicale care se adresează asiguraților în vârstă de peste 40 de ani. Președintele CNAS, Adrian Gheroghe, afirma că sumele decontate de către acest pachet de prevenție vor fi suportate oricând va fi nevoie. Totodată, îi îndeamnă pe români ca de fiecare dată când vor avea nevoie de accesarea gratuită a acestui pachet să se adreseze Casei Naționale sau Casei Județene de Asigurări de Sănătate.
Conducerea Casei Naționale s-a gândit și la acest lucru, pentru că persoanelor adulte de 40 de ani și de peste 40 de ani începe să li se deterioreze starea de sănătate. Din varii motive, fie că au colesterolul mare, fie că au glicemie și nu sunt urmărite și alte afecțiuni care necesită investigații. Investigații ce în alte țări se practică, iar depistarea precoce a unor diagnostice, care pot fi foarte severe, la un moment dat, ar duce la vindecarea bolii. Și, prin urmare, pacientul primește biletul de trimitere de la medicul de familie și are loc suplimentarea fondurilor, cum este și la bolile cronice pentru persoanele asimptomatice, care doar au vrut să-și monitorizeze starea de sănătate. Prin aceste investigații, casele de asigurări de sănătate vor să impulsioneze persoanele care evită să vină la consultări. Mihai Geantă ar vedea acest aspect ca pe o obligativitate pentru persoanele de peste 40 de ani. Ar trebui să existe un feedback reciproc între pacient și medicul de familie, să comunice și unul și altul. La rândul său, medicul ar trebui să-i spună și el: „a venit timpul să-ți faci aceste analize” sau pacientul, doctorului: „domnule doctor, am venit să-mi fac aceste analize”. Nu trebuie ca inițiativa să vină numai dintr-o singură parte. Medicii de familie au luat la cunoștință acest aspect, iar reprezentanții caselor de asigurări vor discuta cu ei aceste lucruri, în caz că nu au citit contractul cadru.
Pachetul menționat cuprinde trei consultații. Prima este de evaluare a factorilor de risc a pacientului. A doua este o consultație prin care medicul efectuează ceea ce se numește intervenție asupra factorilor de risc, iar a treia este de monitorizare. „Sunt trei etape prin care să se ajungă la ceea ce spuneam, depistarea precoce, monitorizarea în continuare, prevenirea, tratarea și evitarea unor îmbolnăviri mai grave. Nu se specifică dacă se va face anual, la șase luni sau mai des. Ar fi indicat să se facă anual, pentru că evoluția unor afecțiuni poate fi foarte rapidă. Știm cazuri în care pacientul spunea că nu are nimic și în două luni de zile a depistat că are nu știu ce afecțiune severă”, a subliniat directorul CAS Ialomița.
Consultații gratuite pentru bolnavii cronici, acasă
Noul contract cadru mai prevede consultații gratuite la domiciliu pentru bolnavii cronici, acordate de medicul de familie și care să crească la una pe lună, față de patru pe an, câte sunt în prezent. Această măsură este benefică în special persoanelor netransportabile care au o afecțiune severă, afecțiuni neurologice, locomotorii și așa mai departe. Consultația este plătită ca atare, conform punctajelor și tarifelor din normele metodologice. Totodată, presupune un efort mai mare al medicului, care trebuie să ajungă la pacient în funcție de programul său.
O altă nouă prevedere este ca medicii specialiști cardiologi și pneumologi să recomande pacienților care au trecut prin COVID-19 servicii conexe actului medical, furnizate de psihologi și de specialiști în psihologică clinică, consiliere psiholigică și psihoterapie. „Aceste specialități care ajută ca servicii conexe actul medical în sine trebuie să efectueze proceduri de terapii, kinetoterapie, dacă au sechele locomotorii pacienții COVID sau în bazele tratamentului cu care avem noi contracte, cu bilet de trimitere. Pot fi făcute diverse exerciții și terapii din acestea cu aparatura necesară, pe bază de ultrasunete, cu lasere, că avem deja dezvoltate aceste baze de tratamente. Văzând din practica de zi cu zi, legiuitorul, Casa Națională, Ministerul Sănătății au gândit că este bine să vină în întâmpinarea acestor persoane care au avut de suferit din cauza pandemiei”, a comentat Mihai Geantă în legătură cu această schimbare.
Un alt element de noutate, medicii de familie care au pregătirea conform curriculumului și aparatura necesară în cabinet pot oferi pacienților asigurați din propria listă noi servicii începând cu data de 1 iulie. Spirometrie, măsurarea ambulatorii a tensiunii arteriale timp de 24 de ore, măsurarea indicelui de presiune gleznă-braț, precum și efectuarea și interpretarea electrocardiogramei, EKGe (Erweiterte Kompetenzmessung im Gesundheitsbereich, în traducere Măsurarea competențelor extinse în sectorul sănătății) pentru monitorizarea bolilor vasculare. „Da, sunt medici de familie care au competență în ecografii, în spirometrii, în EKGe și acest lucru este benefic. Inclusiv măsurarea tensiunii arteriale, atât pentru perioada de repaus, noaptea, cât și pe perioada de activitate, ziua, după care se trage o concluzie, se vede mai clar și se merge țintit la tratamentele respective. Prin urmare, iarăși, ducem spre perfecționarea în medicina primară. Venim în întâmpinarea pacienților, să nu mai meargă la cardiolog sau la medicul pneumolog. Noi punem la dispoziție concentrarea de oxigen în baza recomandărilor. Şi, iată că se diversifică paleta de servicii medicale cu inversarea piramidei, mergându-se de jos în sus la serviciile medicale”, a subliniat directorul, specificând că, dacă toate aceste schimbări intră în vigoare, reprezentanții Casei vor căuta să vadă, din timp, dacă toți medicii au dotările necesare și vor deconta, spre exemplu, la spirometrie și la ecografie. Vor face rost de sumele necesare, vor diminua din altă parte, din zona spitalelor la care nu mai ajung pacienții și le vor distribui medicilor de familie.
„Noile modificări sunt salutare din punctul meu de vedere, pentru că sunt menite și venite numai în întâmpinarea pacienților, asiguraților, încât să beneficieze de cât mai multe servicii, cât mai aproape de casă și cât mai repede posibil și să înțelegem că este un nou model de lucru în care să rezolvăm cât mai multe cazuri la nivelul cabinetului, să stimulăm medicii de familie și să fie totul în ajutorul propriilor lor pacienți”, a concluzionat invitatul emisiunii.
Petruța RIDICHE