Noi reguli privind standardele de comercializare pentru produse precum mierea, sucurile de fructe sau gemul
Parlamentul European a adoptat reguli noi privind standardele de comercializare pentru produse precum mierea, sucurile de fructe sau gemul. Modificările la Directiva mierii vizează protejarea apicultorilor din UE de concurenţa neloială, reducerea importurilor de miere frauduloasă şi creşterea transparenţei în beneficiul consumatorilor. „Sunt modificări la care am lucrat în comisiile de specialitate şi de care vor beneficia şi apicultorii români. Ţările în care a fost produsă mierea vor fi enumerate în ordinea descrescătoare a proporţiei. Pe etichetă se va indica procentul exact al fiecărei ţări de provenienţă, cu o marjă de eroare tolerată de 5%. Este o îmbunătăţire a legislaţiei în vigoare şi a propunerii Comisiei Europene, prin care se introducea doar obligaţia de a include pe ambalaj ţările de provenienţă a mierii. România este ţara cu cel mai mare număr de stupi din Uniunea Europeană. Mierea românească este calitate şi respectă normele UE. Însă, producătorii români de miere se confruntă cu afluxul de miere ieftină şi potenţial frauduloasă din afara UE. Pentru a limita frauda cu miere, Parlamentul European a pus bazele unui sistem de trasabilitate pentru urmărirea întregului istoric al mierii importate de la apicultori sau operatori de recoltare. Comisia va veni cu o metodologie armonizată pentru a determina originea şi autenticitatea mierii. A fost adoptat amendamentul PPE, pentru instituirea unui centru de referinţă al UE pentru miere. În acest fel, vor fi îmbunătăţite controalele şi va fi detectată falsificarea mierii”, a precizat europarlamentarul Dan Motreanu (prim vicepreşedintele PNL). Varianta finală privind trasabilitatea este similară cu cea pe care a discutat-o şi susţinut-o în Comisia pentru agricultură şi dezvoltare rurală.
„Pentru sucuri de fructe, gemuri, jeleuri, marmelade şi piure de castane îndulcite, ţările de origine a fructului vor fi, de asemenea, indicate pe eticheta frontală. Parlamentarii au fost de acord că ar trebui permisă o declaraţie voluntară de «conţine numai zaharuri prezente în mod natural» pentru sucurile de fructe, pentru a încuraja consumul de astfel de produse”, a mai adăugat europarlamentarul.
Cristina ANDREI