Noi reguli pentru posesorii de trotinete electrice

Pe 5 octombrie, în şedinţa de Guvern, a fost adoptată Hotărârea pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, se reglementează normele de conduită pentru conducătorii de trotinete electrice, similare conducătorilor de biciclete, precum şi regulile referitoare la condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, similare celor prevăzute pentru biciclete.

Principalele reguli de circulaţie aplicabile conducătorilor de trotinete electrice constau în obligativitatea de a circula numai pe pista pentru bicicletă. Acestea trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice. Conducătorii au obligaţia de a avea asupra lor actul de identitate. De asemenea, este menţionată interdicţia conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influenţa alcoolului ori a substanţelor psihoactive. Interdicţia se aplică şi atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă. Totodată, este interzisă circulaţia cu trotineta electrică fără a menţine contactul cu solul sau fără respectarea condiţiilor tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcţiei de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea. În ceea ce priveşte condiţiile tehnice pentru trotinetele electrice, ele trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcţional, de direcţie, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace. Trebuie să aibă şi un sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini şi cu cel puţin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant. Nu trebuie să lipsească nici elementele sau dispozitivele fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roţi, care, în mişcare, formează un cerc continuu.

Totodată, prin această hotărâre de Guvern se introduc plăcuţele cu numărul de înmatriculare cu litere şi cifre de culoare verde pentru autovehiculele care utilizează combustibili alternativi. De altfel, sunt reglementate, în acelaşi context, unele proceduri administrative în domeniul circulaţiei rutiere (spre exemplu: procedura privind implementarea punctelor-amendă, procedura de urmat în situaţia în care conducătorul de vehicul nu are asupra sa certificatul de înmatriculare/înregistrare sau permisul de conducere, circuitul proceselor-verbale prin care s-au aplicat numai sancţiuni contravenţionale principale etc.).

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (2 )