„Noi, pentru a-i ţine pe tineri, căutăm să le creăm condiţii similare celor din oraş”

Unul dintre segmentele pe care autorităţile locale îl pun pe primul plan, atunci când vine vorba de dezvoltare, îl reprezintă tinerii. Căci sunt conştiente că este foarte important să investească în noua generaţie, care reprezintă viitorul. Să le ofere tot ceea ce au nevoie, astfel încât tinerii să nu mai plece peste hotare, populaţia să fie îmbătrânită, să nu mai aibă cine munci şi dezvoltarea localităţilor să fie mult sub aşteptări.
La Ciulniţa, primarul Stelică Gheorghe este atent la aceste aspecte, punând un foarte mare accent pe educaţie. „Cea mai mare problemă acum, în vremea noastră, socotesc eu că este partea de educaţie. Deci, pregătirea tinerilor, învăţământul. Suntem atenţi la ei, cum şi cât putem, să-i ajutăm să participe la cursuri, să meargă la şcoală şi să dea atenţie actului didactic. Mi se aducea la cunoştinţă că avem probleme, că unii copii de liceu nu mergeau la ore. Atunci, îi chemam şi discutam cu ei. Le spuneam că nu e bine. Dar mai mult de a le da bani pentru abonament sau a vorbi cu părinţii, pentru a vedea cum putem proceda, ca să-i determinăm să meargă la şcoală, nu avem ce face. Le-am explicat, atât tinerilor, cât şi părinţilor că educaţia este foarte importantă, căci mai târziu când vor dori să se angajeze le va fi deosebit de greu. Eu tot am insistat, dar unul poate înţelege, altul, nu. Şi zici că nu te mai implici, căci rămâi cu un gust amar când vezi că anumiţi tineri se pierd şi n-ai reuşit să-i faci să înţeleagă. Poate că atâta s-a putut sau n-ai mai avut timp suficient, pe care să-l aloci pentru ei. Din cauză că noi nu avem o putere financiară similară cu cea a oraşelor, nu ne permitem să angajăm un psiholog în şcoală, care să poată să discute faţă în faţă cu elevii şi să îi ajute să se deschidă. Preotul încearcă să rezolve astfel de probleme, dar nu poate să se ocupe de toţi. Una e când eşti diriginte într-o clasă şi poţi să-i iei pe fiecare şi alta dacă solicită ei să vină la tine. Însă dacă ar fi un psiholog, ar trebui să se prezinte automat o dată pe lună pentru o evaluare. Era altă treabă, însă noi nu avem posibilitatea aceasta”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, primarul Stelică Gheorghe, specificând că este bine ca tinerii să discute cu un adult specializat în acest domeniu.
Pe lângă susţinerea financiară pentru procesul educaţional, alesul local pune accent şi pe alte măsuri menite să păstreze tinerii în comună, să nu se mai îndrepte către marile oraşe. „Într-adevăr, avem şi noi o problemă în privinţa migraţiei. Dar eu cred că această migraţie are loc până la o anumită vârstă, după care situaţia se schimbă. La un moment dat, cei care stau la ţară spun că s-au săturat şi pleacă la oraş. Apoi, după o perioadă, se întorc la ţară. Dar noi, pentru a-i ţine pe tineri, căutăm să le creăm condiţii similare celor din oraş. Dacă beneficiezi de apă curentă, canalizare, gaz, Internet, mijloc de transport şi-un loc de muncă în apropiere, este perfect pentru tine. Poţi dedica mai mult timp vieţii tale şi familiei, pentru că nivelul condiţiilor pe care le ai, îţi permite să ai mai mult timp liber, decât dacă nu ai fi beneficiat de ele. Deci, noi aşa căutăm să păstrăm tinerii în zonă, prin aceste măsuri. Cât vom reuşi? Eu zic că nu ne-am depopulat aşa de mult faţă de alte zone, căci acum nu mai există un recensământ sau o situaţie chiar certă, urmare a faptului că nu mai e valabilă acea obligaţie de a-ţi schimba domiciliul dacă ai două proprietăţi. Dacă reuşim să facem inclusiv un centru medical – şi, fiind aproape de oraş reuşim să atragem şi medici – atunci locuitorii vor beneficia de toate condiţiile unui trai civilizat. Nu în ultimul rând, mai avem destule proiecte în vedere, pe viitor, menite să îmbunătăţească şi mai mult viaţa locuitorilor din Ciulniţa”, a mai adăugat primarul comunei Ciulniţa.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )