Noi nereguli în muncă, depistate de ITM Călărași

În perioada 11 – 15 iulie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă. „În domeniul relaţiilor de muncă, s-au efectuat 37 de controale. Din acestea, 34 au fost pe muncă nedeclarată, iar un angajator a fost sancţionat. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 18 controale, 18 angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 19.000 de lei. Pentru neconformităţile constatate, au fost dispuse, desigur, mai multe măsuri cu termene precise de remediere”, a precizat inspectorul șef ITM Călărași, Dumitru Nicolae.
Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate. Este vorba despre comerţ cu amănuntul al carburanţilor, agricultură, transporturi rutiere de mărfuri, comerţ cu amănuntul al florilor şi plantelor, activităţi de alimentaţie – catering, întreţinerea şi repararea autovehiculelor, construcţii și așa mai departe.
Printre neconformităţile constatate, se numără nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal și necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM. De asemenea, inspectorii au identificat și cazuri de nerespectare a termenelor de transmitere a datelor în Revisal sau în care angajatorul nu dovedește comunicarea deciziilor de încetare a CIM, a adeverinţelor şi extraselor din REVISAL. În alte situații, dosarele de personal erau incomplete sau unitatea nu a efectuat controlul medical periodic. Alți angajatori nu au amenajat un spaţiu pentru depozitarea ambalajelor, în care au fost ambalate produsele pentru protecţia plantelor (PPP). Alții nu au stabilit, prin fişa postului, atribuţiile și răspunderile ce le revin lucrătorilor in domeniul ssm. Totodată, controalele au arătat că, la unele unități, instruirea lucrătorilor este efectuată în mod necorespunzător. Nu în ultimul rând, au fost identificate cazuri în care instrucţiunile proprii nu cuprind reglementări ssm pentru utilizarea concentratoarelor de oxigen.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )