Noi modificări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19

Luând în considerare necesitatea asigurării, în continuare, a unei protecţii adecvate împotriva îmbolnăvirii cu SARS-CoV-2, Legea nr.55/2020 privind unele măsuri de prevenire, a primit câteva modificări.

Mai exact, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, neinclusă în durata concediului de odihnă. Această prevedere este valabilă atât în cazul angajaţilor din sistemul public, cât şi al celor de la privat, pentru fiecare doză efectuată. Bineînţeles, drepturile nu se vor acorda decât pe baza adeverinţei de vaccinare. Însă, acestea nu se vor aplica în situaţia în care salariaţii sunt vaccinaţi la locul de muncă prin grija angajatorului.

De o zi liberă beneficiază şi persoanele care merg să îşi vaccineze copiii, (părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu dizabilităţi cu vârsta de până la 26 de ani). Ziua liberă se acordă prin adeverinţa de vaccinare şi declaraţia pe propria răspundere a celuilalt părinte sau a reprezentantului legal, potrivit căreia acesta nu va solicita zile libere însoţirea la imunizare a copilului sub 18 ani, respectiv a persoanei cu dizabilităţi de până în 26 de ani.

Pentru a nu afecta activitatea angajatorului, angajaţii au obligaţia de a îl informa pe acesta cu privire la opţiunile de programare a zilelor libere pe care urmează să le solicite. De asemenea, persoanele care se vaccinează cu schema completă vor beneficia de o alocaţie de hrană, în valoare totală de 100 de lei, sub forma tichetelor de masă pe suport hârtie. Tichetele vor putea fi emise fără datele personale ale beneficiarilor, urmând să fie completate la momentul distribuirii lor. Aceste tichete reprezintă venit neimpozabil şi vor fi distribuite, de către centrele de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie, ambulatoriilor de specialitate şi aşa mai departe.

Petruţa RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )