Noi controale desfășurate de ITM Călărași pe raza județului

În perioada 21 – 25 martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Călărași a efectuat controale în vederea combaterii muncii nedeclarate și pentru respectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă şi a securităţii şi sănătăţii în muncă.
Au fost efectuate 24 de controale în domeniul relaţiilor de muncă, sancţionaţi 5 angajatori şi s-au aplicat amenzi în valoare de 32.000 de lei, din care 20.000 de lei pentru muncă nedeclarată. În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, s-au efectuat 25 de controale, 20 de angajatori au fost sancţionaţi şi s-au aplicat amenzi în valoare de 5.000 de lei. Pentru neconformităţile constatate au fost dispuse măsuri cu termene precise de remediere.
Acţiunile de control au fost efectuate în diferite domenii de activitate: activităţi publicitare, construcţii, servicii funerare, instalaţii electrice, fabricarea de motoare hidraulice, comerţ, tăierea şi fasonarea pietrei, învăţământ, agricultură și așa mai departe.
Printre neconformităţile constatate se enumeră: nerespectarea termenelor de transmitere în REVISAL a elementelor CIM (modificări, suspendări); necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM; neacordarea drepturilor salariale; angajatorul nu ţine evidenţa orelor prestate de salariaţi cu ora de începere şi de sfârşit a programului de lucru; necompensarea concediilor de odihnă la încetarea CIM; angajatorul nu face dovada comunicării deciziilor de încetare CIM, a adeverinţei şi extrasului REVISAL; nu au fost evaluate riscurile de accidentare și îmbolnăvire profesională specifice activităţii de curaţenie; societatea nu deţine autorizaţii pentru activităţi cu produse de protecţia plantelor; nu sunt elaborate instrucţiuni proprii pentru toate activităţile desfăşurate (de exemplu lucrări agricole în câmp); în fişele de aptitudini prezentate, nu s-a consemnat efectuarea examenelor medicale specifice pentru conducerea autovehiculelor.
În continuare, au fost demarate şedinţe de informare a societăţilor comerciale şi a spitalelelor, cu privire la respectarea cerinţelor minime pentru îmbunătăţirea securităţii şi protecţia sănătăţii lucrătorilor care pot fi expuşi riscurilor de explozie şi incendii în silozurile de cereale, fabricile de băuturi alcoolice şi în spitale.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )