„Noi am luat firul logic al dezvoltării, începând de la reţeaua de apă, canalizarea şi apoi asfaltarea”
Gospodarul comunei Cuza Vodă, din judeţul Călăraşi, este primarul Monica Silvia Ceauşescu, care face tot ce îi stă în putere pentru a le crea condiţii de trai locuitorilor, asemenea celor din ţările europene. Fireşte, România este şi ea o ţară europeană, dar se ştie bine că mai avem mult până să ajungem la standardele de viaţă de acolo.
Problemele reale ale comunităţii din Cuza Vodă sunt legate de apă şi modernizarea drumurilor. Însă, graţie unor proiecte, cu finanţare de la nivel naţional, aceste nevoi sunt pe cale să se rezolve. Cel puţin aşa a informat, în cadrul unei recente conferinţe de presă, Monica Silvia Ceauşescu. „Vreau să transmit un gând, din partea locuitorilor comunei pe care o reprezint, bucuria pe care am trăit-o atunci când am văzut că am câştigat finanţare pentru două proiecte pe Programul Naţional de Investiţii Anghel Saligny. Problemele reale ale comunităţii noastre sunt cele legate de apă şi modernizarea drumurilor. Sunt priorităţile comunei noastre, iar cu ocazia finanţării celor două proiecte venim în sprijinul cetăţenilor, să le oferim condiţii mai bune.
Dar, dezvoltarea comunei nu se opreşte aici. Suntem încrezători, căci lucrăm la proiecte. Vom depune – pe Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă – PNRR, un proiect pentru construcţia unei creşe. Totodată, vom extinde şi reţeaua de canalizare, în cadrul PNRR. Vrem să investim în educaţia elevilor din comună şi de aceea depunem proiecte pe Programul Operaţional Regional 2021-2027, pentru modernizarea unor clase, dotarea unor laboratoare de informatică. Ne dorim cu ardoare şi înfiinţarea reţelei de gaze, o altă prioritate pentru noi. Am depus proiect în cadrul PNI Anghel Saligny şi aşteptăm evaluarea. Toţi locuitorii îşi doresc gaz, la Cuza Vodă. Avem cereri, chiar dacă preţurile au crescut. A fost o surpriză şi pentru mine. Eu fac şedinţe periodic cu cetăţenii, din trei în trei luni, să fiu mai aproape de ei, să le aflu problemele. În luna august, împlinesc un an de la preluarea mandatului şi, aşa cum am spus, cea mai mare problemă a noastră o reprezintă calitatea apei. Aşa că, acest proiect de reabilitare a reţelei de apă este prioritar. Nu au fost făcute investiţii de cel puţin 16 ani. Noi am luat firul logic al dezvoltării, începând de la reţeaua de apă, canalizarea şi apoi asfaltarea. În proiectul pe care îl avem de asfaltare, sunt străzi care au infrastructura subterană de utilităţi. Drept urmare, asfaltarea este ultima investiţie, ca lucrurile să fie făcute cu simţ de răspundere”, a precizat primarul Silvia Ceauşescu, specificând că până la sfârşitul lunii iulie va fi inaugurat şi noul dispensar reabilitat. Acolo vor funcţiona cabinetul medicului de familie, o farmacie, o sală de tratament, un cabinet de kineto-terapie. De asemenea, se poartă discuţii cu medici pentru geriatrie şi pediatrie.
O altă împlinire este finalizarea Căminului de la Călăraşii Vechi, unde va funcţiona o bibliotecă modernă, o sală de evenimente, sală de pictură pentru copii. Mai concret, va fi un cămin multifuncţional. Alesul local mai are în vedere, tot prin PNRR, transformarea şcolii din Călăraşii vechi în Centru de zi pentru copii, astfel încât după finalizarea cursurilor să se pregătească extraşcolar. „Suntem în definitivarea noului PUG, vom introduce ceva teren din extravilan în intravilan, pentru acordarea unor locuri de casă. Pe raza satului Ceacu avem deja 30 de locuri pentru construcţia de locuinţe pentru tineri, dar aşteptăm cadastrarea tuturor terenurilor. Prioritari vor fi locuitorii comunei Cuza Vodă. Am discutat în Consiliul Local, vor fi condiţii de atribuire în care se va ţine cont ca domiciliul să fie de minim 5 ani pe raza comunei. Vrem să susţinem tinerii născuţi şi crescuţi în comuna Cuza Vodă. Avem şedinţe periodic cu mediul de afaceri de pe raza comunei şi ştiu problemele acestora. Pe ordinea de zi – a mea, ca primar şi a Consiliului local – prioritară este scoaterea la licitaţie a unei clădiri pentru a da posibilitatea unor Întreprinderi Individuale sau Persoane Fizice Autorizate să aibă sediu pentru desfăşurarea activităţii. Totodată vom închiria, în măsura posibilităţilor şi spaţii pentru desfăşurarea de activităţi, precum terase, laborator de cofetărie. Parteneriatul între administraţia publică locală şi micii antreprenori există. Susţinem totodată şi activitatea agricolă. În comuna Cuza Vodă sunt foarte mulţi legumicultori şi prioritatea este deschiderea unei pieţe volante până la finalul anului. Avem infrastructura deja. Invit, pe această cale, pe toată lumea să cumpere produse bio de la Cuza Vodă şi să susţină tinerii fermieri. Tot pe raza comunei este înfiinţată o cooperativă agricolă care va depune, cu siguranţă, un proiect pentru amenajarea unei fabrici de conserve. În concluzie, se fac paşi importanţi pentru dezvoltarea localităţii”, a mai adăugat primarul comunei Cuza Vodă.
Ramona BUTNARIU