„Niciodată să nu spui niciodată. Totul este posibil. PNL+PSD+UDMR, egal marele USL”

• spune Vasile Iliuţă, preşedintele PSD Călăraşi • în teritoriu se aşteaptă semnarea acordului politic, în vederea declanşării negocierilor pentru funcţii • Vasile Iliuţă doreşte funcţia de prefect de Călăraşi

După ce PNL a votat, în Biroul Politic Naţional, în favoarea începerii negocierilor cu PSD, pentru formarea unui guvern de coaliţie, lucrurile s-au precipitat. Şi, aşa cum era de aşteptat, social democraţii nu se mulţumesc cu puţin. Totuşi, ambele partide au căzut la ,,pace”, pe mai multe domenii de interes. PSD şi PNL au anunţat împreună că pensiile şi salariile trebuie să crească. O singură problemă a rămas încă nerezolvată, anume cine va fi premier. În acest sens, Marcel Ciolacu, Florin Cîţu şi Kelemen Hunor vor merge astăzi (vineri, 12 noiembrie 2021) la Cotroceni, la o mediere cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru a găsi o soluţie şi a continua negocierile de  funcţii. Şi în teritoriu, liderii fac planuri. Însă, aşteaptă undă verde pentru împărţirea funcţiilor la nivel judeţean.

În ce priveşte alianţa, în ambele tabere, nu toată lumea este aşa de încântată. Dar, pentru binele românilor, trebuie să se facă front comun. Astfel a pledat, în cadrul unei conferinţe de presă (organizată în data de 11 noiembrie a.c.) preşedintele Organizaţiei Judeţene PSD Călăraşi, Vasile Iliuţă. „Niciodată să nu spui niciodată. Totul este posibil. PNL+PSD+UDMR, egal marele USL. E o mare dispută de orgolii, de ideologie, de proiecte politice între ce a mai rămas din PNL şi PSD, cel mai mare partid politic din România. Urmare a deciziei unanime a Biroului Politic Naţional, PSD a început oficial negocierile cu PNL. În acest sens, au fost formate patru comisii la nivelul PSD. Ne gândim să găsim cei mai buni profesionişti, pe care îi are PSD, să-i punem în slujba ministerelor, agenţiilor, subordonatelor Prefectului, ce gestionează bunul mers al României. Situaţia economică, pandemică, socială a ţării este destul de dificilă astăzi şi acest lucru trebuie să ni-l asumăm, din punct de vedere politic. Ori, PSD este cel mai responsabil să vină cu cei mai buni specialişti pe care îi are, începând de la nivel naţional, până la nivel local şi să participe, să putem redresa situaţia actuală din România. Sunt destui profesionişti pe care putem să-i propunem la nivel naţional. Mi s-a spus să nu mai dăm nume, până nu se va stabili ce ministere vom avea. Noi nu venim întâmplător în această guvernare. Noi venim cu nişte condiţii pe care PNL, în acest moment, pe comisiile stabilite de PSD, le negociază la nivel de partide. Cel care se ocupă astăzi cu acordul politic este secretarul general Paul Stănescu. Pentru programul de guvernare, coordonator este Sorin Grindeanu şi revizuirea Constituţiei – Robert Cazanciuc. Ne dorim ca prima măsură pe care o vom lua – atunci când vom semna acordul politic – să fie majorarea pensiilor cu 11%, începând cu 1 decembrie şi a alocaţiilor pentru copii, de la 214 lei, la 300 lei. Pentru cele cu handicap şi probleme speciale, majorarea va fi de la 427 lei, la 600 lei. Cred că acestea sunt măsurile urgente pe care naţiunea română le aşteaptă. Vom pune la dispoziţia guvernării viitoare, în asociere cu PNL şi UDMR, cei mai buni specialişti pe care îi avem. Lucrurile acestea se vor vedea cât de curând. Sper că şi la nivel local să avem acest acord de asociere cu PNL”, a precizat preşedintele Iliuţă, specificând că negocierile pentru funcţii la nivel de judeţ nu vor fi purtate decât după semnarea acordului politic central. După ce se va semna acordul politic, se vor stabili ministerele, apoi se va trece la discuţii şi pe plan judeţean.

Întrebat dacă îşi doreşte funcţia de prefect, Vasile Iliuţă a confirmat acest lucru. Totodată, liderul social democrat a asigurat că funcţiile în administraţie vor rămâne neafectate. „Da, am şi solicitat ca una din funcţiile ce se vor stabili să fie prefect de PSD la Călăraşi. Lucrurile astea se vor negocia, se vor stabili exact. Vom avea funcţii de prefect repartizate pe anumite judeţe…Nu se vor produce modificări în ce priveşte executivul Primăriei şi CJ Călăraşi. Nu s-a discutat aşa ceva şi nu se discută. Noi avem alianţe politice stabilite clar, majorităţi create clar, la nivelul Primăriei, CJ şi celelalte administraţii. Nu se vor schimba, din punct de vedere al administraţiei, majorităţile. Da, pot să apară şi cazuri individuale, acolo unde sunt situaţii neclare – nemulţumiri la nivelul PSD sau PNL. Atunci, trebuie făcute anumite corecţii. Dar nu trebuie considerat că, de-acum, venim noi, PSD, fiindcă avem majoritatea în CJ şi vom dori să fim cei care decid. Nu. La momentul acesta avem alianţa cu PNL. La Călăraşi, nu avem UDMR şi vom negocia fiecare situaţie în parte”, a subliniat preşedintele Vasile Iliuţă.

„Nici pentru noi nu e o mare încântare să ne asociem cu PNL”

Vizavi de faptul că o parte dintre liberalii de pe plan local nu manifestă aşa o mare încântare faţă de alianţa cu PSD, Iliuţă a spus că sentimentul este reciproc. „Nici pentru noi nu e o mare încântare să ne asociem cu PNL. A fost unul dintre cei mai nepricepuţi parteneri politici pe care i-a avut până acum PSD. E clar că ne despart foarte multe dificultăţi în a comunica şi guverna împreună cu PNL. Dar, această situaţie trebuie depăşită. Suntem oameni politici. Am venit cu mandatul cetăţeanului, nu putem să-l înşelăm, că nu vreau să mă duc să stau de vorbă cu PNL. Spunem stop, plecăm de la zero şi începem negocierile pentru buna funcţionare a instituţiilor statului şi guvernării. Prin acord politic, vom stabili ce măsuri urgente trebuie luate şi ce ne apropie, ca să putem duce la bun sfârşit promisiunile pe care cele două partide le vor stabili”, a punctat Iliuţă.

La un moment dat, reprezentanţii mas media l-au avertizat că, pe primarii din judeţ nu prea îi interesează cine este la guvernare, ci acel program Anghel Saligny, pentru care s-au alocat doar 50 miliarde lei. Asta, în condiţiile în care la nivel naţional sunt înscrieri de 237 miliarde lei pentru proiecte şi programe în toate UAT-urile. „Eu cred un singur lucru: primarii trebuie să fie interesaţi şi de guvernare. Dacă guvernăm împreună cu PNL, toţi primarii vor avea proiecte pe acest program Anghel Saligny – PNDL 3, cum e denumit el, în continuarea proiectelor de dezvoltare ale României. Spun că primarii trebuie să fie interesaţi, pentru că dezvoltarea localităţilor vine pe un proiect de guvernare pe care PSD l-a clamat. Vrea alocări către administraţiile locale, proiecte pentru dezvoltarea localităţilor, acolo unde PSD are primari. Vom milita în continuare să putem să susţinem dezvoltarea localităţilor unde avem primari PSD”, a mai adăugat Vasile Iliuţă, preşedintele PSD Călăraşi.

Marius BĂDRĂGAN

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (1 )