„Ne dorim foarte mult să facem parte din acest vis olimpic”

Olimpiada de karate de la Tokyo a fost benefică pentru sportive și a reprezentat un adevărat efort pentru Federația internațională, care a fost acceptată la Olimpiadă. Însă, până la urma urmei, visul olimpic este o chestiune care ține de politica de la nivel mondial în ceea ce privește Karate-ul. Sunt foarte multe federații, chiar atât în cazul României cât și la nivel mondial. Este vorba de o divizare a federațiilor și cluburilor. De exemplu, în România, sunt în jur de cinci federații de arte marțiale internaționale care au dorit foarte clar să se unească. Această divizare s-a încercat în urmă cu doi ani, când au fost făcuți primii pași către visul olimpic și el nu s-a realizat. Această unificare a federațiilor nu s-a întâmplat în proporție 100%, ci doar parțial a fost făcută. Participarea sportivilor de la Clubul Sportiv Satori Slobozia la Tokyo a fot mai mult un experiment, însă unul reușit, cu o vizibilitate bună. Introducerea unei noi discipline în cadrul olimpic necesită niște pași care trebuie puși la punct foarte bine.

Comerțul internațional olimpic le permite țărilor organizatoare să adauge sportul în edițiile pe care le organizează. Astfel, Japonia era țara perfectă pentru a avea întreceri de karate, pe lângă baseball și softball, care sunt două sporturi foarte populare în această țară.

Președintele CS Satori Slobozia, Cristian Ursu, susține că presupune un efort foarte mare calificarea la Olimpiadă. Acest efort, însă, îl motivează în activitatea sa, iar calificările, chiar dacă presupun ca sportivii să plece din club, nu aduc decât succes. Astfel a declarat președintele Satori, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei” a postului de radio Fresh FM.

„Japonezii au avut un rol foarte important. Artele marțiale au plecat din inima Japoniei. Acum depinde de forumul WKF mondial să facă lobby, și toate federațiile să se unească pentru ca, într-adevăr, această disciplină, karate, să fie introdusă 100% și să facă parte din visul olimpic. Pe de o parte, vom suferi, pentru că, devenind un sport olimpic, sunt copii care vor ajunge sportivi și vor renunța la faza de juniorat pentru a merge la seniori, având o motivație, anume Olimpiada. Aici se alocă și foarte mulți bani pentru pregătirea lor. Unui sportiv, să se califice la Olimpiadă, îi trebuie o cheltuială pe an cam de 84.000 de euro. Am făcut calculul. Asta înseamnă foarte mulți bani. Pe lângă aceste lucruri, procesul presupune ca acel sportiv să se pregătească la înaltă performanță. E o altă poveste. La juniorat și la cadeți e doar inițierea, dar vorbim de performanță și olimpiadă, de cantonamente. Trebuie să stai în cantonamente în marea majoritate a timpului, să ai fizioterapeutul cu tine, maseorul, preparatorul fizic, antrenorul pe partea tehnică, pe kata, pe kumite. E vorba de refacere, recuperare, implicare. Ești sportiv de înaltă performanță, deci lucrurile sunt diferite. Iar banii care trebuie să vină la federații sunt diferiți. Și pe sportivi nu poți să-i ții cu 500.000 de lei sau 5 milioane de lei. Înseamnă mult doar calificarea. Nu mai vorbim de pregătire, vorbim de banii pe care-i dai pentru a te califica. E, și atunci, lucrurile se schimbă. Și metodica de antrenament și antrenorii trebuie să fie un alt nivel. E un subiect destul de delicat, dar mie îmi place, eu sunt motivat de acest lucru. Noi, ca și club, ne dorim foarte mult să facem parte din acest vis olimpic”, a precizat Cristian Ursu, președintele CS Satori Art Slobozia.

Petruța RIDICHE

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )