„Ne-am bucura dacă ne ajuţi să aducem zâmbete pe feţele copiilor, fiindcă vara înseamnă pentru unii doar muncă, foame şi tristeţe”

În fiecare an, copiii din 23 de comunităţi defavorizate din toată ţara aşteaptă ca reprezentanţii Asociaţiei Social Activ (ASA) să le aducă bucurie, prin fel de fel de activităţi, astfel încât să simtă, cu adevărat, că vacanţa mare a venit şi pentru ei. Iar pentru că, în această perioadă taberele şi excursiile frumoase sunt doar pentru cei care îşi permit, de 10 ani, ASA încearcă să ajungă la cât mai mulţi copii cu jocuri şi activităţi, care să îi distreze şi să îi înveţe că tabăra poate să se întâmple şi la ei în sat. În acest sens, membrii ASA cer sprijin celor care vor să aducă un zâmbet pe chipurile acestor copii defavorizaţi. „Te rugăm ajută-ne să revenim la copii. Cu prioritate avem de ajuns în Arad (comunele Buteni, Cărand,  Bârsa, în satele din munţii Codrum Mona, în cartierele segregate din Oraşul Ineu); Prahova: Comuna Gura Vitioarei, Valea Screzii, casele de copii cu dizabilităţi, ucraineni refugiaţi de război din zona Vălenii de Munte; Călăraşi satele Vasilaţi,  Gruiu unde anul trecut peste 130 de copii s-au adunat peste noapte şi am avut o magnifică zi de cu jocuri, pictură,  instrumente muzicale; Teleorman: satele Necşeşti,  Sfinţeşti şi toate comunităţile din jurul lor, unde sute de copii au fost bucuroşi până la lacrimi când am ajuns la ei prima dată în 2022 şi de atunci ne tot aşteaptă; Cernavodă și Mangalia unde peste 500 de copii trăiesc în fostele ferme agricole, barăci de la periferia oraşelor, aflaţi unii dintre ei în situaţii de risc grave şi sărăcie lucie, ne aşteaptă an de an cu voluntarii din alte sate să le facem vara mai frumoasă. După atâţia ani de zbucium, spaimă,  boală,  frică,  incertitudini şi dificultăţi, ne-am bucura dacă ne ajuţi să aducem zâmbete pe feţele copiilor fiindcă vara înseamnă, pentru unii, doar muncă,  foame şi tristeţe.
Taberele pe care le organizăm au un program plin de jocuri, care ajută copii să se dezvolte personal, să dobândească cunoştinţe despre o viată echilibrată şi mai ales să îşi dezvolte gândirea critică, esenţială pentru combaterea analfabetismului funcţional. În taberele ASA copiii primesc informaţiile necesare şi mai ales suportul emoţional necesar pentru a sta departe de influenţe negative şi pentru a înţelege în primul rând că viaţa lor contează, părerea lor contează, că sunt membri cu drepturi depline ale acestei societăţi şi că pot să îşi atingă potenţialul maxim. Acest gen de experienţă schimbă vieţi în bine din 2008 şi ştim că activităţile pe care le facem funcţionează, pentru că am putut să urmărim, de-a lungul timpului, poveştile de succes ale copiilor care au fost în taberele ASA. Pentru întreaga echipă, de terapeuţi, asistenţi sociali, antrenori sportivi, aceste ieşiri în natură sunt extrem de importante, pentru că atunci reuşim să lucrăm cel mai uşor cu copiii. Ce facem în 10 zile de tabără, reuşim în 3 luni cu ei la şcoală. Dacă am avea finanţele necesare am duce pe copii şi în excursii pentru că ieşirile din comunităţile în care trăiesc îi ajută să îşi dezvolte abilităţi de viaţă, să se orienteze şi în alte zone decât cele cunoscute. Unii copii sunt speriaţi când ajung în mulţime, alţii nu ştiu cum arată un bilet de călătorie, alţii nu au fost niciodată la o cofetărie sau un parc de distracţii,  un muzeu ori la ştrand”, a precizat Carmen Dana Stepan – Tătaru, preşedintele Asociaţiei Social Activ, ce face apel pentru cei care doresc să ajute, acum, la sfârşit de trimestru fiscal, să redirecţioneze impozitul pe profit, din cadrul companiei unde lucrează sau să trimită donaţii directe pe https://asociatiasocialactiv.com/cum-ajut/. „Noi suntem deschişi la orice oportunităţi, atât timp cât putem să ajutăm copiii. Este tot ce ne dorim”, a mai adăugat preşedintele Asociaţiei Social Activ.

Diana ARON

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )