Modificarea „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate” – Formularul 112

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Ialomiţa informează contribuabilii interesaţi că în Monitorul Oficial nr. 715 din 15 iulie 2022 a fost publicat Ordin nr. 1580/1098/2220/2022, care aduce modificări „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.
Astfel, au fost introduse în Nomenclatorul „Creanţe fiscale” noi rânduri, în vederea declarării creanţelor fiscale aferente CAS datorată de persoanele fizice ce se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7, respectiv CAM datorată de către persoanele fizice sau juridice care au calitatea de angajatori şi care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal (facilităţile pentru sectorul agricol şi alimentar). În mod similar, au fost introduse noi casete în Anexa 1.1. – Anexa angajator – pentru declararea distinctă a cifrei de afaceri realizate de angajatorii care desfăşoară activităţi în sectorul „Agricol şi industria alimentară”.
Au fost introduse în Nomenclatorul „Tip asigurat” din Anexa nr. 4, noi tipuri de asiguraţi. Anume salariat care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol şi industria alimentară, care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal; salariat care beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 1 din O.U.G. nr. 36/2022, suportată din bugetul asigurărilor de şomaj; salariat care beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 1 din O.U.G. nr. 36/2022, suportată din bugetul asigurărilor de şomaj, asigurat în sistemele proprii de asigurări sociale, ce nu are obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, potrivit legii; salariat care desfăşoară activitate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă, beneficiar al măsurii „200 de lei în plus pentru salariul minim”; persoane fizice care desfăşoară activităţi necalificate cu caracter ocazional (zilieri), potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, la un beneficiar de lucrări din sectorul „Agricol şi industria alimentară”, care se încadrează în condiţiile prevăzute la art. 60 pct. 7 din Codul fiscal.

Mihaela DUMITRU

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )