Modernizarea înregistrării animalelor prin introducerea Registrului Unic Electronic de Notificări pentru crescătorii de animale

Subvențiile pentru crescătorii de animale au devenit un subiect de interes major în lumea agricolă, iar implementarea noilor reglementări aduce schimbări semnificative în ceea ce privește înregistrarea și identificarea animalelor. Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Ialomița aduce la cunoștința crescătorilor de animale o noutate importantă – Registrul Unic Electronic de Notificări (RUEN), un instrument esențial pentru respectarea noilor norme în vigoare începând cu anul 2023.
Odată cu publicarea în Monitorul Oficial a ORD ANSVSA nr. 208/2022, care a aprobat Norma sanitar-veterinară pentru implementarea procesului de identificare și înregistrare a bovinelor, ovinelor, caprinelor, porcinelor, camelidelor, cervideelor și renilor, s-a reglementat și RUEN. Acesta este definit ca un instrument permanent de realizare a obligațiilor proprietarilor de exploatații/deținătorilor de animale conform Regulamentului (UE) 2016/429. Prin intermediul RUEN, sau „Registrul unic electronic de notificări“, proprietarii de exploatații și animale pot realiza cu ușurință identificarea și înregistrarea evenimentelor și mișcărilor animalelor pe care le dețin. Această platformă furnizează informații cruciale, cum ar fi data și ora la care un proprietar anunță medicul veterinar cu privire la diverse evenimente precum nașterea, vânzarea, achiziția, sacrificarea, moartea sau pierderea de crotalii ale animalelor.
Un aspect esențial al RUEN este capacitatea de a evidenția modul în care notificările sunt soluționate, inclusiv identificarea animalului, eliberarea documentului de circulație și eliberarea formularului de declarare eveniment. Aceste detalii devin esențiale atunci când crescătorii de animale depun cereri pentru obținerea diverselor forme de sprijin financiar la diverse instituții ale statului. Pentru a facilita transmiterea electronică a notificărilor către medicul veterinar, a fost lansată aplicația ROM – fermier, o soluție gratuită și intuitivă. Aceasta este destinată tuturor proprietarilor de exploatații cu animale care doresc să aibă acces la Registrul exploatației direct de pe telefonul mobil. Acest instrument se dovedește a fi util pentru verificarea animalelor înainte de depunerea dosarelor de subvenție la APIA.
Aplicația este proiectată pentru a fi utilizată pe o varietate de dispozitive, inclusiv tablete, telefoane mobile, calculatoare sau laptop-uri. Procesul de instalare este simplu și accesibil prin intermediul site-ului oficial https://app.delta.ro/fermier, unde utilizatorii pot găsi instrucțiuni clare pentru a beneficia de toate funcționalitățile oferite de această aplicație inovatoare.
În concluzie, introducerea Registrului Unic Electronic de Notificări reprezintă o evoluție semnificativă în domeniul gestionării animalelor pentru crescătorii din Ialomița. Acest instrument modernizat nu doar aduce beneficii în ceea ce privește respectarea normelor, dar și facilitează procesul de depunere a dosarelor de subvenții la APIA. Prin adoptarea acestor tehnologii, crescătorii de animale pot să își desfășoare activitatea într-un mod mai eficient și transparent, contribuind la o agricultură modernă și sustenabilă.

Cristina ANDREI

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )