Ministrul Mediului a fost informat de situaţia poluării olfactive provocate de firma Cleantech locuitorilor din Slobozia şi Ciulniţa

Deputatul liberal ialomiţean, Luminiţa Barcari a adresat, recent, o interpelare ministrului Mediului, Tánczos Barna, pentru a-i semnala problema stringentă cu care se confruntă cetăţenii din municipiul Slobozia şi comuna Ciulniţa de ani de zile. Anume poluarea olfactivă produsă de către SC Clean Tech Internaţional SRL. Mirosul a devenit insuportabil, iar în prezent există peste 1.000 de sesizări ale cetăţenilor cu privire la această problemă. Autorităţile administrative locale se ocupă, de asemenea, de rezolvarea acesteia, iar interpelarea ministrului de resort la nivel parlamentar s-a impus, pentru că Garda de Mediu este singura instituţie abilitată să solicite suspendarea autorizaţiei de mediu, iar aceasta este în subordinea ministrului. Deputatul a solicitat dispunerea de urgenţă a unui control în teritoriu şi luarea de măsuri pentru soluţionarea acestei probleme.

În interpelarea sa, Luminiţa Barcari l-a informat pe ministru că, iniţial mirosurile pestilenţiale se simţeau ocazional, însă acum problema s-a permanentizat, în ciuda promisiunilor şi angajamentelor companiei din ultimii ani de a o rezolva în conformitate cu legile ţării. „Potrivit relatărilor din presa locală, în anul 2020, firma Clean Tech Ciulniţa anunţa investiţii de 20 milioane de euro pentru dublarea capacităţilor de producţie, construirea unei staţii de epurare şi a unor instalaţii care să elimine disconfortul olfactiv. Imediat după acest anunţ, firma a obţinut o Autorizaţie Integrată de Mediu revizuită în baza căreia poate demara lucrările de construcţie. De la momentul respectiv, disconfortul olfactiv reclamat de locuitorii din Ciulniţa şi Slobozia s-a accentuat. În septembrie 2020, locuitorii din Ciulniţa au organizat un protest la poarta fabricii, solicitând adoptarea unor masuri urgente de protecţie a localităţii. La momentul respectiv, oficialii firmei au susţinut că problema se va rezolva «în câteva săptămâni», dar situaţia a rămas neschimbată. «Planul de gestionare a mirosurilor», asumat de Clean Tech Ciulniţa, reprezintă o condiţie obligatorie de funcţionare stipulată în Legea 123 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005, însă nu a fost niciodată pus în aplicare. În plus, Apele Române au constatat, în urma unui control, că societatea Cleantech deversează ilegal în râul Ialomiţa. Primăria Slobozia a făcut mai multe demersuri către Garda de Mediu Ialomiţa şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Ialomiţa, ambele instituţii au confirmat existenţa problemelor, însă niciuna dintre ele nu a reuşit să găsească soluţii aşa încât cetăţenii din Slobozia şi Ciulniţa să scape de mirosul insuportabil provenit de la Cleantech. Având în vedere aspectele prezentate, precum şi faptul că Garda de Mediu este singura instituţie abilitată să solicite suspendarea autorizaţiei de mediu, vă solicit dispunerea de urgenţă a unui control al Corpului de Control al ministerului în teritoriu şi luarea de măsuri pentru soluţionarea acestei probleme”, a precizat în interpelare Luminiţa Barcari, solicitându-i ministrului un răspuns în scris.

„Afacerea Clean Tech” cu deşeuri se mută la Feteşti!

După numai două zile, de la interpelare, autorizaţia integrată de mediu, emisă pentru SC Clean Tech Internaţional SRL, a fost suspendată. Începând cu data de 19 septembrie 2022, dar nu mai departe de şase luni de la această dată, se va menţine suspendarea activităţii până la eliminarea disconfortului olfactiv. Această fabrică – atrage atenţia Luminiţa Barcari – are însă o istorie plină de abuzuri la adresa confortului şi sănătăţii cetăţenilor care îi întoarce în timp, stare de fapt semnalată în ultimii 10 ani de către presa locală. Nu mai departe de sfârşitul lunii august a acestui an, prin concursul autorităţilor locale administrative din Slobozia, Garda de Mediu Ialomiţa a amendat cu 100.000 de lei SC Clean Tech Ciulniţa (fabrică de făinuri proteice) pentru «neres¬pectarea obligaţiilor prevăzute în Autorizaţia Integrată de Mediu».

De altfel, eforturile de împotrivire la abuz au fost conjugate, pentru că autorităţilor locale şi presei li s-au alăturat şi un grup de cetăţeni din Ciulniţa, care au lansat o campanie publică de boicotare a activi¬tăţii societăţii în cauză. În urma sutelor de reacţii din spaţiul public şi din mediul on-line, instituţiile statului au fost obligate să reacţioneze, în sensul că nu numai amenda de 100.000 de lei, din 26 august, a existat în ultima perioadă (au mai fost şi alte măsuri luate împotrivă în timp), ci şi o amendă de 80.000 de lei dată la începutul lunii august de către Garda Naţională de Mediu pentru deversări ilegale de ape reziduale, după ce au constatat că staţia de epurare a fabricii nu funcţionează. Exact în ziua de 26 august (zi în care a fost emisă ultima amendă), locuitorii din zona MB din Slobozia au sesizat faptul că societatea Clean Tech Ciulniţa deversa apele reziduale provenite din procesul de producţie în reţeaua de ape pluviale a oraşului Slobozia, în curtea Urban SA. „În aceste zile, mie mi-au parvenit informaţii conform cărora staţia de epurare Feteşti (care aparţine RAJA) primeşte deşeurile aparţinând SC Clean Tech Internaţional SRL, care le transportă la Feteşti, după ce staţia de epurare din Slobozia a refuzat să le mai primească. Este inacceptabilă pentru mine această situaţie, motiv pentru care voi continua insistent demersurile oficiale pe lângă Ministrul Mediului până la rezolvarea integrală şi perfect în conformitate cu legile în vigoare a problemelor cauzate cetăţenilor de către această societate numită Clean Tech Internaţional SRL. Am luat deja legătura atât cu primarul Municipiului Feteşti, cât şi cu Prefectul Judeţului Ialomiţa, care nu erau încă la curent cu aceste afaceri murdare şi împreună colaborăm la rezolvarea rapidă a acestei probleme grave, pentru că este la mijloc interesul direct al cetăţenilor de a trăi confortabil şi sănătoşi. Acest tip de deşeuri trebuie manipulate şi stocate astfel încât să se prevină orice contaminare a solului sau a apelor şi să se reducă orice posibilă degajare de emisii fugitive în aer. Transportarea acestora la staţia de epurare din Feteşti trebuie să înceteze urgent”, a subliniat Luminiţa Barcari, deputat PNL Ialomiţa.

Mihaela DUMITRU

 

 

CATEGORII
Împărtășească Acest

COMENTARII

Wordpress (0)
Disqus (0 )