„Ministerul Educaţiei s-a hotărât să aloce bani pentru burse şi să le dea tuturor elevilor”
Consiliul Naţional al Elevilor a atras, recent, atenţia opiniei publice asupra masacrului burselor şcolare, la care Ministerul Educaţiei recurge pentru a face economie pe spatele a milioane de elevi. Mai concret, în data de 4 ianuarie 2022, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul de aprobare a criteriilor generale de acordare a burselor şcolare, semnat în 22 decembrie 2021. Respectivul ordin modifică pragul mediei pentru bursa de merit, de la 9,50, în loc de 8,50, cum era iniţial. Cu această ,,mişcare”, Ministerul Educaţiei tocmai ce a decis să priveze zeci de mii de elevi de dreptul la educaţie, printr-un masacru al burselor şcolare, care se vor acorda pentru un număr mult mai mic de beneficiari, sub pretextul creşterii mediilor ca urmare a şcolii online.
Deputatul PNL Ialomiţa, Luminiţa Barcari nu priveşte deloc situaţia aşa, căci Ministerul a urmărit, de fapt, să aloce burse tuturor elevilor. „Dacă este să fim corecţi, trebuie să spunem că, până în 2021, ne confruntam cu situaţii aberante. La acea vreme eram secretar de stat în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării şi am cerut situaţia pe judeţe, pe şcoli, a tuturor burselor. Într-o localitate, de exemplu, Consiliul Local – căci, pe vremea aceea, bursele se dădeau prin Consiliul Local – aloca 6-7 lei pentru o bursă. Sau erau localităţi în care nu se hotărâseră să dea burse, pentru că trebuiau să le aloce de la bugetul local. În urma acestor situaţii pe care le-am descoperit, Ministerul Educaţiei s-a hotărât să aloce bani pentru burse şi să le dea tuturor elevilor. Ei bine, dacă beneficiezi de un anumit fond, câte burse ai? Păi, ai burse de merit şi studiu. Şi, apropo, bursele de merit se dau de la 9,50 în sus. E corect. Iar dacă nu poţi să iei bursă de merit, o vei lua pe cea de studiu dacă ai media de la 8,50 în sus. Deci, unde este tăierea? S-au alocat fonduri pentru asta. Dacă nu, iei bursă socială. Pe urmă, se mai acordă bani de liceu, din fondurile Ministerului sau bursa profesională”, a precizat la Radio Fresh FM, în cadrul emisiunii „Subiectul Zilei”, Luminiţa Barcari.
Printre altele, elevii au semnalat că în următorii patru ani, 730.000 de tineri vor părăsi România dezamăgiţi de eşecurile sistemului, fiindcă nu vor mai beneficia de burse. Nici în această privinţă, Luminiţa Barcari nu le dă dreptate. „Dar de unde ştiu ei că atâţia elevi vor pleca? Nu cred că trebuie să exagerăm. Nu, n-au dreptate la faza asta. Nu este adevărat că vor rămâne fără bursă. Dacă au media peste 9, se pot încadra la bursa de studiu şi valoarea ei nu poate fi sub 100 de lei, pentru că aşa s-a stabilit prin ordin de ministru la vremea respectivă. Deci, nu vor mai primi 5-7 lei. Prin ordin de ministru, bursa, fie că-i de studiu sau de merit, nu poate fi sub 100 de lei. Dar, dacă prin Consiliu Local, vor stabili că au un fond şi sunt mai puţini elevi, bursa poate avea o valoare mai mare”, a mai adăugat deputatul liberal ialomiţean.
Ramona BUTNARIU