Mini-vacanță în siguranță, prin acces rapid la numerele de urgență din secțiunea SOS a aplicației gratuite InfoCons
InfoCons vine în sprijinul românilor care plănuiesc să plece în țară sau în străinătate pentru a își petrece sărbătorile de Paști sau 1 mai. Mai exact, acestora le pune la dispoziție lista unităților de cazare autorizate din România, agențiile de turism autorizate din România, cât și secțiunea SOS din aplicația gratuită InfoCons cu numere de urgență județene, naționale și internaționale.
Indiferent de locație, însă, cetățenii trebuie să se asigure că locul în care își vor petrece vacanța respectă criteriile de clasificare conform legii. De asemenea, este important ca aceștia să știe dacă locația este autorizată, iar că repartizarea obținută corespunde.
Totodată, doritorii pot verifica ce anume trebuie să pună la dispoziție fiecare unitate de cazare în funcție de clasificarea obținută care trebuie să fie afișată la loc vizibil. În România, există autorizate în prezent 18.283 unități de cazare de diferite tipuri, cu 250.660 spații de cazare și 530.879 de locuri: pensiuni turistice, camere de închiriat, hoteluri, apartamente de închiriat, pensiuni agroturistice, vile turistice, hosteluri, cabane turistice, moteluri, căsuțe tip camping, bungalowuri, camping, popasuri turistice, spații de campare, hoteluri apartament, nave maritime și fluviale, pontoane plutitoare, sate de vacanță și parcele de campare. Pe primele locuri cu cel mai mare număr de unități în funcție de tipul acestora, se situează: 28,14% pensiunile turistice, 27,91% camerele de închiriat și 10,05% hotelurile. Din punct de vedere al clasificării acestora, situația este următoarea: 40,03% sunt unități de cazare cu 3 stele, 20,92%, cu 3 margarete/flori/stele și 14,01%, cu 2 stele. După județul în care sunt localizate unități de cazare, clasificarea arată în felul următor: 16,01% în județul Constanța, 10,10% în județul Brașov și 5,59% în județul Suceava.
În altă ordine de idei, pentru că pârtiile sunt încă deschise, InfoCons recomandă să se verifice, de fiecare dată, dacă pârtia este omologată sau nu! Totodată, aplicația gratuită InfoCons pune la dispoziție butonul SOS cu numerele de urgență județene, naționale și internaționale, ce pot fi apelate direct din aplicație.
Aceasta este disponibilă pentru IOS, Huawei și Android.
„Urmează Sărbătorile de Paște, ziua liberă de 1 mai, dar și vacanța de vară, însă, pentru a nu avea surprize neplăcute, puteți verifica, înainte de a achita avansul către o unitate turistică, dacă aceasta este autorizată sau nu și la ce clasificare. Putem verifica ușor dacă unitatea de cazare ne pune la dispoziție toate facilitățile conform clasificării primite. Totodată, întotdeauna trebuie să solicităm bonul fiscal pentru a avea dovada justificativă în cazul în care dorim să depunem sesizări.
Luați atitudine și verificați înainte de plecare unitatea de cazare și pârtia! Un om prevenit face cât doi! Și nu uita: un consumator educat și informat este un consumator protejat! Ia atitudine!”, transmite Sorin Mierlea, președinte InfoCons.
Cătălina GHEORGHE